Annons

Annons

Annons

Bandy

Edsbyn till England – och Granberg slutar?

Året är 2004. Edsbyn drar till England och en stor ikon funderar över framtiden.

– Rent sportsligt får vi väl inte ut så mycket, men uppmärksamheten kommer att vara stor och vi ser det hela som en rolig grej.

Så sade Edsbyns sportchef Stefan Karlsson till Ljusnan den 3 mars 2004. Han pratade om den uppvisningsmatch som klubben några veckor senare skulle spela mot ryska mästarlaget Vodnik – i Streatham Ice Arena i södra London.

Bakom initiativet stod bland annat norske bandyentusiasten Edgar Malman som fick draghjälp av Sven-Göran Eriksson, Tord Grip och Chelsea FC:s miljardär Roman Abramovitj.

Syftet var att promota bandy i England – där sporten en gång föddes.

– Den här resan är lite bonus för att killarna vann elitserien. Det har ju så här långt varit en fantastisk säsong, sade Stefan Karlsson, vars Edsbyn några veckor senare skulle vinna första SM-guldet sedan 1978.

Annons

Annons

Matchen i London spelades den 26 mars, fem dagar efter Edsbyns klassiska finalseger mot Hammarby. Edsbyn–Vodnik slutade 10–10.

På samma sida i Ljusnan den 3 mars stod rubriken "Broberg räknar inte med Magnus Granberg".

– Jag har svårt att tro att han kommer tillbaka, sade Christian Ehn i Brobergs sportkommitté till tidningen.

Efter ett misslyckande i allsvenskan blickade Broberg framåt, men ryggskadade hälsingeikonen Magnus Granberg ingick inte i framtidsplanerna för säsongen 2004/2005.

– Nej, inte som det ser ut i dag. Då måste det hända något. Vi kan inte skriva kontrakt med honom så länge han inte är 100 procent frisk.

Huvudpersonen själv berättade i intervjun att han uppsökt läkare flera gånger utan att få svar på vad smärtan i ryggslutet berodde på.

– Det går bra ett tag. Men så fort jag ökar tempot säger ryggen ifrån, sade dåvarande 31-åringen.

– Först måste jag få besked om vad det är för fel, bandyn kommer i andra hand. Blir det något spel är det en bonus.

Även mittfältaren Fredrik Mix var tveksam till en fortsättning efter att ha drabbats av en infektion på vänster hornhinna som innebar nedsatt syn.

– Visst finns det funderingar på att lägga av, men först vill jag höra hur Broberg tänker satsa, sade han till tidningen.

Broberg hade även fler spelare på utgång. Försvararen Alexander Kiprianov var en av dem.

– Naturligtvis måste vi se över vad som är vettigt att lägga pengarna på. Nu har Magnus Fryklund visat att han håller i allsvenskan, sade Christian Ehn, som en tid senare sade upp kontraktet med kazaken, till Ljusnan.

Annons

Även Markus Hiukka, Per Fahlén och Ola Hallberg satt på utgående kontrakt.

Annons

I artikeln pratade Christian Ehn om att Brobergs målsättning inför säsongen 2004/2005 var att gå vidare från allsvenskan till spel i elitserien efter nyår.

Ambitionen var att bredda truppen med två, tre spelare – varav en ytterhalv eller mittfältare av bra allsvensk klass.

– Magnus Johansson och Ville Aaltonen (båda Ljusdal) är två intressanta spelare, sade Christian Ehn, som även nämnde Bollnässpelarna Johan Östblom och Janne Väkiparta.

Fotnot: Magnus Granberg lämnade Broberg inför säsongen. Han återvände till Bollnäs i två säsonger innan han lade ner elitkarriären efter säsongen 2005/2006.

MER NOSTALGI

Stridsvagnen, eller skogsbranden, Södergren

En frälsare anländer

När Lampinen lämnade för hälsingerivalen

Det efterlängtade SM-guldet

När isen brast i Forsbacka

Annons


Christoffer Million

0278-275 87
christoffer.million@helahalsingland.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan