Annons

Annons

Annons

Annons

Bandy

Andersson tillbaka efter skademardrömmen

Två år av skademörker.
Tankarna har funnits på att lägga av.
Efter en lyckad comeback i Vänercupen hoppas nu Petter Andersson att kroppen ska klara en hel bandysäsong.
– Man fattar inte riktigt hur bra man har det när man aldrig haft en skada, säger ytterhalven i IFK Vänersborg.

Petter Andersson spelade fem matcher förra säsongen. När Vänersborg gästade Idrottsparken i Ljusdal stod han för ett mål och två assists i 4–3-segern mot LBK.

Annons

Petter Andersson har gått skadad i nästan exakt två år. Ytterhalven, som bara gjort 15 matcher de senaste två säsongerna, har kämpat mot en pålagring på ena höftkulan som gjort att "ben mot ben" orsakat smärta. Ibland har han haft så ont att han knappt kunnat gå.

Men när IFK Vänersborg vann Vänercupen förra helgen startade 25-åringen mot Gripen Trollhättan (12–3) på fredagen och mot Villa Lidköping (7–4) på söndagen – en viktig början på vad som förhoppningsvis ska bli en komplett bandysäsong för Petter Andersson.

– Man vill på något sätt vara positiv, men man vill samtidigt inte vara för positiv. Det kändes jäkligt bra med två 90-minutare på tre dagar, men det blir ett litet snäpp till i elitserien med två-tre matcher i veckan, säger han.

Annons

LÄS ÄVEN: Här är nya skadebeskedet för Ljusdals ytterhalv

Annons

Efter två tunga år, med en misslyckad operation i januari 2014, kom vändningen efter ett tips från oväntat håll. Petter Andersson funderade över en ny operation när IFK Göteborgs mittfältare Sebastian Eriksson hörde av sig och tipsade om Simon Bakkioui, specialiserad sjukgymnast i Halmstads BK.

– Jag tror att Sebastian är bandyintresserad för han har spelat bandy förr. Han tipsade om Simon som är känd i hela Sverige. På den vägen har jag kunnat komma tillbaka, säger Petter Andersson, vars fysiska skick imponerade föga på Simon Bakkioui.

– Han sa att det var ett skämt att jag spelade bandy på elitnivå med den kroppen jag hade.

Ett skämt, alltså?

– Det var rörligheten i hela kroppen. När jag gjorde knäböj kom jag inte ner i mer än 90 grader för att jag hade så dålig rörelse i mitt höftparti. Och så var jag svag i nedre magmuskulaturen, så det är de grejerna jag jobbat med hos honom i snitt sju gånger i veckan i fem månader.

LÄS ÄVEN: Edsbyns ikon aktuell för sensationell comeback

Nu vill ytterhalven, som gjorde avtryck direkt med tre assists i Vänercupen, tro att skadehelvetet är över. Smärtan finns visserligen kvar, men till skillnad mot tidigare är den kortvarig – värken går över på en natt snarare än att vara konstant.

– Man fattar inte riktigt hur bra man har det när man aldrig haft en skada. Det är det jag försöker njuta av nu, även om jag inte är helt återställd.

Annons

Annons

Värken kommer efter match och träning. Ibland går det bättre, andra gånger gör det ondare. Allt handlar om belastningen – 90 minuter match ger till exempel större bieffekter än en träning. Stelheten är ett problem, men värst av allt är smärtan.

– Det är som en kniv in i ljumsken och då går det inte att stödja på benet. Det är inget jag unnar någon.

Hur har du mått psykiskt under de här två åren?

– Det har varit jäkligt tufft. Men drivkraften har funnits där och rehab har nästan blivit en vana. Det känns sjukt att säga det.

Har du funderat på att sluta?

– Hade jag bara fått ont av bandyn är jag övertygad om att jag hade slutat, men jag har haft problem även i vardagen. Jag har fått ont av basgrejer som golf och att lattja fotboll med polarna. Sådant vill man kunna hålla på med i ett längre perspektiv.

LÄS ÄVEN: Edsbyns stjärna skadad: "Han spelar inte före nyår"

Med fem veckor kvar till seriestart trivs Petter Andersson i ett delvis nykomponerat Vänersborg. Spelare som trotjänaren Henric Eriksson (slutat) och vasse målvakten Pertti Virtanen (OLS Uleåborg) har lämnat och ersatts med intressanta namn som Ilari Moisala (Broberg), Felix Pherson (Edsbyn) och David Borvall (Villa Lidköping).

– Det känns riktigt bra. Vi har ganska många nya, men varje spelare som vi värvat in kommer att få stor betydelse. Man får ge cred till de som skött värvningarna, säger han.


Christoffer Million

0278-275 87
christoffer.million@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan