Annons

Annons

Annons

Elitserien damer

Kollapsade i höstas – löftet berättar om kroniska sjukdomen: "Var tur att jag föll ihop"

I höstas föll Victoria Olsson ihop efter en match i Women world cup. Som ett av svensk dambandys framtidslöften fick hon hela säsongen spolierad. Nu är 17-åringen kroniskt sjuk, men på väg tillbaka till ett normalt liv. – Den här sjukdomen skulle jag inte önska min värsta fiende, säger hon.

Förra måndagen hade Skutskär upptaktsträff inför nysatsningen mot att bli ett topplag i damernas elitserie. Bland många starka nyförvärv fanns Victoria Olsson som lockades över från Sandviken. För henne är flytten till Skutskär en nystart efter en svår höst och vinter där en kollaps utmynnade i ett tungt besked: Hon är kroniskt sjuk.

Men vi stannar där och spolar tillbaka bandet.

Victoria är född och uppvuxen i Västerås och började med bandy så sent som när hon var tolv. Upp till 15-årsåldern tränade hon med Tillbergas pojklag och kombinerade det med spel i Västerås SK:s damlag.

Annons

– Jag spelade fotboll och det tyckte mina föräldrar att jag skulle göra, men så provade jag på bandy någon gång och tänkte att "det här kan inte bli nåt". Jag var inte så bra från början, men jag tränade och spelade jättemycket med grabbar. I åttan och nian hände mycket och jag fastnade bara mer och mer för bandyn. Jag fastnade för farten, säger Victoria.

Annons

Efter att ha gått ut högstadiet i Västerås flyttade hon till Sandviken för att gå bandygymnasiet. Victoria stortrivdes i staden och spelade i SAIK:s damlag.

– Vi åkte ur i kvartsfinal mot Skirö. SAIK brukar gå längre, men för mig var det en rolig säsong ändå och det gick väl bra, säger hon.

Victoria Olsson.

Bild: William Holm

Men i höstas, mitt under förberedelserna inför en ny säsong, kom bakslaget som blev starten på ett förändrat liv. SAIK spelade Women world cup i Edsbyn och vid middagen efter första matchen föll Victoria ihop. Hon fördes i ambulans från Edsbyn till Gävle och vidare till sjukhuset i hemorten Västerås.

– Allt gick så fort och jag hade så ont i magen att jag inte hann tänka så mycket. Men jag hade koll på internet hur det gick för tjejerna.

Problemen hade börjat tre veckor innan. Victoria hade kraftiga blödningar och rasade i vikt. Från att symptomen började till kollapsen i Edsbyn hade hon tappat tio kilo.

– Jag hade haft blödningar, men tänkte inte på det. Jag trodde att det bara var att köra. Men jag hade tappat tio kilo och fattade inte själv hur jag ens kunde åka skridskor.

I två veckor låg hon på Västerås sjukhus. De två första dagarna är till stor del bara en minneslucka. Hon skjutsades runt i rullstol och pumpades med morfin för magsmärtorna. Viktnedgången fortsatte, ytterligare två kilo försvann.

Annons

– Jag var helt död, man kunde nästan inte prata med mig. Jag blödde så mycket i tarmen att läkarna fick avsluta undersökningen och ge mig medicin för att kunna göra kollen tre veckor senare. Det var riktigt, riktigt illa. Det var nog tur att jag föll ihop där i Edsbyn, säger Victoria.

Annons

– Läkarna sa: Som det ser ut nu kan du inte räkna med att spela bandy på ett bra tag.

I F17-landslaget 2014. Bilden togs under en match mot Norge i Drammen. Sverige vann med 11–0 och Victoria Olsson gjorde två mål.

Bild: Privat

Än i dag vet varken Victoria eller läkarna exakt vad hennes problem är, men allt tyder på att det är Chrons sjukdom eller ulcerös kolit (se fakta längst ner i artikeln). Båda sjukdomarna, som är kroniska, finns i släkten och är ärftliga.

– När jag låg inne läste jag en artikel om storstjärnor i hockey som har sjukdomarna och som ändå kan spela. Det blev motiverande, säger Victoria.

Efter den långa sjukhusvistelsen tvingades hon sedan flytta hem till Västerås. Med två besök i veckan hos läkare och kontinuerliga undersökningar med blodprover och medicin var det bästa lösningen. Vid två tillfällen har Victoria drabbats av bakslag och lagts in på sjukhus på nytt.

Under intervjun poängterar hon flera gånger att det inte ska vara en artikel som speglar självömkan. Hon berättar för att hjälpa andra.

– Jag vill verkligen inte tycka synd om mig själv, men den här sjukdomen skulle jag inte önska min värsta fiende. Det är en rätt vanlig sjukdom, vanligare än man tror, säger Victoria.

– Jag kanske kan hjälpa någon med vad man ska tänka på. Om man åker på det här skulle jag tipsa om att vila. Det skulle jag ha gjort när jag fick mina blödningar, men jag ville spela för att jag gillar bandy så mycket. Men sådant har man lärt sig nu. Det har varit riktigt tufft.

Annons

Har du varit rädd?

– Rädd och rädd... Jag var rädd när jag låg inne, speciellt de första dagarna när jag mådde som sämst. Jag var mest rädd över vad det var och tänkte "hur blir det med bandyn nu?".

Annons

Hur mår du nu?

– Nu lever jag ett normalt liv, men jag äter rätt starka mediciner – tolv tabletter på morgonen och tolv på kvällen. I början var jag väldigt trött och kunde må illa ibland, men nu känns det bättre. Sedan vet man inte om det kommer bakslag framöver, men då får det vara så. Jag går fortfarande hos läkare. Det kommer jag nog få göra livet ut.

Finns någon prognos för när du kan få besked om vilken sjukdom du har?

– Det kan ta jättelång tid, sjukdomarna är ändå rätt så lika. Men bara jag får mediciner och hjälp och att jag kan spela bandy så är jag jätteglad.

Victoria Olsson har lämnat mardrömssäsongen 2015/2016 bakom sig och ser framåt.

Bild: William Holm

Om hon flyttar tillbaka till Sandviken till hösten eller om det blir pendling från Västerås är oklart. Men utan tvivel står Victoria inför en nystart på bandykarriären efter förra säsongens motgångar. Suget efter bandy är enormt hos den skridskostarka mittfältaren som redan hunnit debutera i F17-landslaget.

– Jag är riktigt, riktigt sugen. Nu ska jag spela för att det är roligt och har inte så stora förväntningar. Jag har så klart mål med bandyn också, men just nu är jag så glad över att kunna spela bandy och fotboll (i Gideonsberg) igen.

Hon ser fram emot att bli en del i Skutskärs storsatsning mot elitserien och att spela med Johanna Pettersson, som blir spelande tränare i laget, igen. Det var hon som fick Victoria att uppsöka sjukhus bara någon vecka innan kollapsen i Edsbyn.

Annons

– Jag hade inte ens berättat för mina föräldrar när hon skickade upp mig på sjukhuset. Många från SAIK har gått till Skutskär och framför allt Johanna. Jag hade henne på bandygymnasiet och gillade henne väldigt mycket. Hon är en trygghet, säger Victoria Olsson.

Annons

LÄS ÄVEN: Nya stjärnvärvningar till Skutskär

FAKTA

Chrons sjukdom

Crohns sjukdom är en typ av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) som kan drabba alla delar av mag- och tarmkanalen från mun till anus. Symptomen innefattar ofta buksmärta, diarré (kan även vara blodig vid svår inflammation), feber och viktnedgång. Det finns ingen godkänd medicinsk behandling eller kirurgi som botar Crohns sjukdom. (Källa: Wikipedia)

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit betyder 'blödande tjocktarmsinflammation' och är en autoimmun inflammatorisk tarmsjukdom, som endast berör tjocktarmen och ändtarmen. Sjukdomen ingår i samma grupp (IBD) som Chrons sjukdom och symptomen är i stora drag desamma. Man vet inte mycket om vilka mekanismer som gör att sjukdomen debuterar och brukar prata om en kombination av arv, miljö och kost. Stress kan vara en bidragande orsak. (Källa: Wikipedia)


Christoffer Million

0278-275 87
christoffer.million@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan