Annons

Annons

Annons

Bandy

Axman: Försäsongen startar med en spännande prolog – även om det blir lite Vilda Västern

Ni kan ju den där eviga trallen om att försäsongens resultat inte ska övervärderas. Men de första matcherna bjuder samtidigt på en prolog värd ett eget kapitel, som en del av den berättelse (genre: spänning, underhållning, thriller) som ska skrivas den gyllene säsongen 2016/17. Även om det kan bli Vilda Västern i bland...

Sällan har väl så många bandyvänner haft så mycket att se fram emot.

Det har förvisso sagts förr, men jag drar det igen – vi står inför tidernas bästa elitserie.

Åtminstone är det så i teorin, där flera topplag än någonsin kommer väl rustade och förstärkta för guldkamp.

Bollnäs samlade sig i Göransson, och hämtade upp 2–5 till 5–5.

Bild: Leo Hägglund

Därför får också den tidiga försäsongens första matcher ett uppgraderat värde. Intresset är redan på topp, i Lidköpings slås nya biljettrekord och tusentals följer bandypuls första livesändningar.

Dessutom – drygt femhundra åskådare kom på onsdagen till Göransson Arena för att se Sandviken (i sin första match) möta Bollnäs GIF (i sin andra) och det är allt en mycket bra siffra i början av september.

Annons

Annons

Bitvis bjöds det också på ett för årstiden bra spel när två tungviktare stångades i en prestigeladdad kamp. Den blev också lika jämn som resultatet 5–5 vittnar om, kanske med ett visst moraliskt plus för Bollnäs som kunde komma igen ur tufft underläge med 2–5 sedan Christoffer Edlund levererat ett äkta hattrick tidigt i andra halvlek.

Alan Dzhusojev har missat flera veckors träning på grund av en byråkratisk miss.

Bild: Stisse Åberg

Många kom såklart för en första nyfiken koll på lagens nya profiler, spelare som ska addera värdefull kvalitet.

Men av just den biten blev det mest ett "jaha" den här gången.

I Sandviken tog det en halvlek för Alan Dzhusojev att hitta någorlunda rätt, men det ryska esset (som anlände först förra veckan) måste såklart få en rimlig startsträcka innan det är dags att ställa några högre krav.

Det gäller också för Bollnäs tänkte målfrälsare Patrik Nilsson, som inte gjorde något större avtryck i den här matchen. Samtidigt torde väl den långe från Söderfors vara en lika välbekant som lättläst lirare för just Stålmännens starka försvar.

Nilsson startade ändå lovande med två mål direkt när Bollnäs sänkte mästarlaget Västerås (3–2) i den första träningsmatchen.

Läs mer: Nilsson levererade direkt i BGIF.

Annons

En rivstart på säsongen som inte ger någon garanti för lyckat seriespel, men väl värdefull energi att ta med sig för ett numera tämligen ålderstiget Bollnäs GIF. Det innebär såklart också viktig rutin, åtminstone så länge som stjärnorna förmår glänsa och visa vägen.

Annons

Läs mer: Hellmyrs nöjd med tuff start

Men den här säsongen, möjligen med option på nästa, är nog sista chansen för den här generationen blåorange att nå hela vägen till den Heliga Graalen på Tele2.

Ett av lagen som alla gånger vill sätta käppar i hjulet är Sandvikens AIK, här finns en avsevärd grundkapacitet.

Tränare Johan Sixtensson kan bara konstatera att Villa varit lite trögstartat.

Bild: Rikard Bäckman

Det gäller förstås även det senaste finallaget Villa Lidköping, även om det har varit en smula energilöst i det första matcherna mot Jenisej (2–5) och Gripen (4–2). Det blir bättre.

Läs Mer: Esplund efter Villas sura premiär

Och det är ibland häftiga svängar den här tiden, se bara på Vänersborg som inledde med 3–14 (!) mot Jenisej, för att några dagar senare spela 6–6 mot samma lag.

En joker värd att varna för blir Edsbyns IF, som vanligt gement dissat av oddssättare. SM-guld för Edsbyn ger exempelvis 35 gånger pengarna hos Nordicbet, och det är en låg värdering som passar ett slagkraftigt och rutinerat gäng bra. Inte minst som tändvätska.

Annons

Det här är nämligen, i så fall, underdogs som kan bita ifrån mot vilket lag som helst. Edsbyn har många möjligheter öppna i sitt spel, och i de första matcherna finns också tydliga tecken på nytändning hos flera av de äldre lirare som slokade lite förra säsongen.

Annons

Och den mest gnistrande jag sett här i början är Joel Edling, som sprudlade av spelglädje när Edsbyn bombade in 11–5 mot Broberg.

TV: Ny måfest när Edsbyn blåste över Broberg

26 mål på två matcher är ett sorts statement av Edsbyn, men också ett exempel på den Vilda Västern-kofficient som spelar in när lagen inte orkar hålla fokus i 90 minuter. Det finns fler exempel på det.

Till sist – Borlänge Bandy byter namn till Peace & Love City och jag är nog lite för värdekonservativ (åtminstone vad gäller bandy) för att göra vågen.

Läs mer: Borlänges oväntade namnbyte

Måhända behjärtansvärt, men likväl konstruerat och långsökt naggar det bandyns själ och särart där små orter får en plats på kartan. Hur många fina stunder jag än haft på den en gång så fräna stadsfestivalen...

Läs mer: Tillberga skrotade Gripen


Peter Axman

0278-275 13
peter.axman@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan