Annons

Annons

Annons

Annons

Allsvenskan damer

Skutskärs IF – bandyklubben som vägrade dö: "De kan inte avfärda oss längre"

Det är klubben som gått genom den kommunala skärselden och överlevt.
En klubb som vägrade lägga sig ner och dö.
Sporten besökte Skutskärs IP bara dagarna innan seriepremiären för Skutskärs IF:s nystartade damlag – som på allvar utmanar bandy-Sverige.

Den har tjänstgjort vid OS i Innsbruck 1964, och kom till Skutskär någon gång på 70-talet. Mer än så vet man inte om rolban som står parkerad i det som liknar ett lokstall i bortre änden på Skutskärs IP. Den är inte helt pålitlig, har vid minst ett tillfälle haft ett allvarligt oljeläckage i ett av straffområdena på isen, och används så sparsamt som möjligt. Taket i stallet har byggts om för att förarhytten också skulle få plats, och en utbyggnad på sidan om huset har lagts till för att föraren ska kunna öppna dörren och ta sig ut. Sidodörren in till garaget är monterad upp och ner.

Rolban var med redan på OS i Innsbruck 1964.

Bild: Erik Illerhag

Annons

Rent logiskt kan det tyckas vettigt om bandyn kunde samarbeta med ishallen på andra sidan bandybanan och utnyttja byggnaden mittemellan, där de två rolbamaskinerna stod parkerade innan Älvkarleby kommun tog över huset och hägnade in det. Hockeyns rolba är kommunal, Skutskär fick köpa loss sin klenod när kommunen lät bilan gå över en av bandy-Sveriges mest klassiska klubbar 2009.

Annons

I en omtvistad utredning slogs fast att bandyklubben stod för 52 procent av kostnaderna på Skutskärs IP, som föreningen delar med Skutskärs IF Fotboll och hockeyklubben Skutskärs SK. I syfte att spara värdefulla kommunala resurser blev den drastiska lösningen att helt skära bort den tredjedel av verksamheten som sysslade med bandy – och de gamla uttjänta kylrören drogs upp och kördes till tippen.

Bandyklubben, som bildades 1915 och vann den mytomspunna SM-finalen 1959 inför dåtidens rekordpublik på Stockholms Stadion, var inte längre välkomna på idrottsplatsen där man huserat sedan 1920.

Kent Hockman, som spelat bandy i Skutskär sedan han var 12 år gammal och levt sitt liv med klubben, var ordförande då. Sören Sandström, utan idrottsbakgrund, men med ett brinnande bandyintresse, tog över efter honom.

– Vi var en liten grupp som bestämde oss redan då att det här skulle vi reda ut, och begärde ut alla papper – och vi häpnade. Den största kostnaden på IP är kapitalkostnaden i form av avskrivningar och det har inte investerats i bandyn på säkert 25 år. Så när taket byttes på ishallen i tre etapper fick bandyn stå där som bov i dramat med sina 52 procent av kostnaderna. Och hur kan det vara en investering att byta ett trasigt tak, det är ju en reparation, frågar sig Sören Sandström fortfarande.

Det var en kamp – det går inte att beskriva det på något annat sätt. Som en modern Don Quijote har han stångat sin panna mot byråkratins väderkvarnar.

– I efterhand har vi ju sett att de där kalkylerna inte stämde, hittills har man inte sparat nånting för att man lade ner bandyn för kostnaderna finns kvar och smetas ut på kvarvarande föreningar i stället. Om det var pengarna kommunen var ute efter hade jag nog lagt upp det på ett annat sätt och anmodat alla tre föreningar att försöka spara och inte klippa bort en helt, det finns ändå en likställighetsprincip i kommunal verksamhet att gå efter.

Annons

Annons

Man har funderat många gånger om det verkligen är värt det. Vill en kommun en sak kan de trötta ut dig, även om de håller sig till lagar och förordningar. Men när vi väl börjat gick det liksom inte att stoppa.

Skutskär fick till slut fram ett smått unikt, och föga fördelaktigt, driftsavtal där föreningen hyr in sig i de byggnader man själva byggt en gång i tiden under de närmaste 20 åren – från Älvkarleby kommun utgår ett driftsbidrag på 250 000 kronor om året. Pengar som inte räcker särskilt långt när föreningen måste bekosta allt, som el och och kylmaskiner.

– De trodde inte att vi skulle klara oss särskilt länge, men kunde ju inte hindra oss från att bygga en egen bandybana, säger Kent Hockman, som i dag fungerar som sportchef i klubben.

Några kalla vintrar möjliggjorde naturis och 2012 låg nya rör i backen, tack vare bidrag från Upplands idrottsförbund och Allmänna arvsfonden, och inte minst uppslutningen bland supportrar och lokala företagare. Skutskär, som var tidigt ute redan 1961 med att få konstfruset, var återigen på banan – helt på egen hand. Under tiden hade hela ungdomsverksamheten med fem lag försvunnit.

Sören Sandström är ordförande i Skutskär, Kent Hockman, som nu är sportchef, var det tidigare.

Bild: Erik Illerhag

Grusbädden på Skutskärs bandybana vattnas i kvällskylan. På lördag ska det nystartade och uppmärksammade damlaget, som samlat en lång rad landslagsspelare, spela premiär i bandyns näst högsta serie och då ska isen ligga redo och blank. Kan man inte bakgrundshistorien är det svårt att förstå hur stort det är.

Annons

Jag frågar Sören och Kent om rubriken "Bandyklubben som vägrade dö" passar in.

– Jodå, det gör den. Vi reste oss på tio, säger Sören och nickar.

Hur nära var det att ni inte överlevde?

– Nog var väl hjärtstartaren nästan framme, det måste jag villigt erkänna. Man har funderat många gånger om det verkligen är värt det. Vill en kommun en sak kan de trötta ut dig, även om de håller sig till lagar och förordningar. Men när vi väl börjat gick det liksom inte att stoppa.

Annons

– Det positiva är att bandyn inte hade så här mycket intäkter tidigare som vi har nu, flikar Kent in.

– Så är det, vi har varit tvingade att hitta nya lösningar. Vi har Bandyboden som är en loppisbutik som vi kört inne i centrum i sju år nu som går otroligt bra och vi ser ingen avmattning alls, tvärtom. Det projektet var jag lite tveksam till och gav det tre månader, men nu har vi en stabil inkomst därifrån varje månad.

Hur är relationen med Älvkarleby kommun idag?

– Ekonomiskt har det inte förbättrats, där är det samma, men däremot är de lite snällare mot oss nu och vi har en kontinuerlig dialog med både kultur och fritid och tekniska kontoret, säger Kent Hockman.

Ni måste undrat varför just bandyn blev så hårt åtsatt?

– Ja, jo, det är klart. Men jag vet inte, funderar Sören.

– Det gör vi visst, vi anar nog. Men vi vill inte dra upp det nu och förstöra relationerna när det blivit bättre, säger Kent.

Lennart Holmgren vattnar grusbäggen på bandybanan innan isen ska läggas.

Bild: Erik Illerhag

I januari har Skutskär sin första uppstartsträff med det nya damlaget. Hanna Sundell var där, ingen annan. Nästa träff: tre spelare. Men målvakten Louise Andersson, syster till landslagsspelarna Malin och Camilla i Sandviken, visste att Johanna Pettersson letade en ny utmaning i livet och slog en signal. Efter två träffar var det klart med Pettersson, en av svensk dambandys allra största, som spelande tränare.

Annons

Hon i sin tur ringde upp systrarna Andersson, från Skutskär ursprungligen, och Linnéa Gunnarsson i Kareby. Det var värvningarna som slog ner som en bomb i bandy-Sverige – och det som fick fördämningarna att rasa och den ena spelaren efter den andra att ansluta till det nystartade damlaget i Skutskär. Klubben har skrivit kontrakt med alla sina spelare, 19 stycken, vilket inte varit vanligt i dambandyn.

– Så är det säkert. Men det är ett sätt att markera att vi tar det på allvar, både för spelarnas och vår skull. Och det blev ju en omrörning som hette duga i dambyn när det är blev känt och även andra lag började se om sitt hus, säger Sören.

Annons

Vilka reaktioner har ni fått?

– Väldigt många i alla fall. Ute på samhället har det blivit ett väldigt intresse både för bandyn och för damlaget. Det är många som vill komma fram och prata som man inte trodde var intresserade. När vi anmälde ett lag till förbundet var det som att de misstrodde oss, att vi borde skulle starta ett utvecklingslag med Sandviken eller Team Hälsingland i stället. Under lång tid var det nog många som inte trodde det var sant, och en del verkar fortfarande vara kvar i den förnekelsefasen.

– Och för mig som inte varit inblandad i dambandyn förut har det varit en tankeställare. Det gick förvånansvärt lätt, och då undrar jag varför så många bra spelare vill gå till Skutskär? Vad har vi som inte andra föreningar har eller har haft? Det är nästan en absurd situation, men vi började i rätt ände också när vi fick Johanna och Malin och Camilla, konstaterar Sören Sandström.

Damlaget i Skutskär har fått sitt eget omklädningsrum som byggts under sommaren.

Bild: Erik Illerhag

Annons

– Det känns även som att det blivit mer fokus på damelit i andra sporter sen vi började med det här. Lyssnar man på Gefle IF:s nya klubbdirektör Pär Lagerström så pratar han väldigt tydligt om damidrotten. Det har spridit sig på något vis och det känns som vi har en del i det, säger Kent Hockman.

Damlaget i Skutskär har fått samma förutsättningar som herrlaget, där det också satsats mer resurser när ekonomin i föreningen nu är bättre. Ett helt nytt omklädningsrum har byggts där damlaget fått en fast punkt, träningstider fördelas lika, och klubben står för reseersättningar och alla materialkostnader.

– Vi har sagt att det inte ska kosta dem något att hålla på med bandy. Behöver de ta ledigt från jobbet eller måste ha nya skridskor, då ska vi stå för det, säger Kent.

Finns det en dold plan bakom hela den här satsningen, en tydlig strategi?

– Det är klart att det gör. Nu blir det svårare för kommunen, när vi har ett jättebra damlag och man fortsätter satsa pengar på hockeyn där det mest är män och pojkar som håller på. Det kommer stärka oss något enormt, nu kan man inte bara avfärda Skutskärs IF längre, säger Kent.

Annons

SM-bucklan från 1959, då Skutskär besegrade Västerås med 2–1 inför rekordpublik i Stockholm, har sin givna plats i prisskåpet.

Bild: Erik Illerhag

SM-bucklan från 1959, med inskriptionen "Sven Säfvenbergs minne" har en hedersplats i prisskåpet i klubblokalen. Frågan är om den kan få sällskap av en ny SM-buckla inom några år? Att döma av tredjeplatsen i helgens World cup för damer, där Skutskär bland annat spelade 2–2 mot Sandviken, står laget väl rustat redan nu.

Och så var det det här med hall i Skutskär, men det får väl ändå vänta?

Annons

– Det blir någon form av hall på sikt, men inte nästa år heller. Nu ska vi försöka få upp herrarna i allsvenskan och damerna i elitserien först och främst, säger Kent.

Sören Sandström:

– Ibland glömmer man bort att det är en idrottsförening vi verkar i för det har inte handlat så mycket om bandy de senaste åren. Det har handlat om att skaffa fram pengar eller skriva brev till Älvkarleby kommun. Det har inte varit fokus på idrotten, men nu har vi börjat repa oss. Det som är synd är att vi tappade alla våra ungdomslag när det var tufft, men kan vi bygga bandybana kommer vi ha ungdomslag också. Det är bara att ha tålamod.

Lördag, allsvenskan norra: Skutskärs dam–Kalix.

Söndag, division 1: Skutskärs herr–Rättvik U.

Liket lever.

LÄS MER:

Stisse Åbergs krönika om beslutet att inte ge Skutskär en plats i elitserien: Rätt – men också ett pinsamt självmål

Därför lämnar Camilla Andersson SAIK för Skutskär: "Man har tagit oss lite för givet"

Nystartade Skutskär till semifinal i World cup – där blev ryskorna för svåra

Annons

Här är Skutskärs damlag

Målvakt: Louise Andersson

Utespelare: Johanna Pettersson (tränare), Camilla Andersson, Malin Andersson, Linnéa Gunnarsson, Angelica Bergkvist, Emelie Timan, Hanna Sundell, Hanna Mattsson, Elin Sundell, Isabelle Holmstedt, Linnéa Gunnarsson, Victoria Olsson, Sara Adolfsson, Alina Zinkevitch, Elin Öqvist, Sara Sundell, Hanne Gezelius, Elin Öhlund Svensson.

Annons

Bandyn i Skutskärs IF

1915: Skutskärs IF bildas med gymnastik, friidrott och fotboll på programmet.

1919: Den första bandymatchen spelas.

1920: Skutskärs IP invigs.

1944: Skutskärs IF svenska mästare för första gången, vinst med 2–0 mot Västerås.

1959: Nytt SM-guld, efter ny finalvinst mot Västerås inför 28 848 åskådare på Stockholms Stadion, finalrekord fram till inomhusflytten till Friends Arena.

1961: Skutskärs IP får konstfrusen isbana, som nummer tre i Sverige.

2000: Kortvarig comeback i högsta serien, som bara blev ettårig.

2012: Ny konstfrusen bana invigs, byggd och bekostad av föreningen själv.

2016: Damlaget återuppstår efter tio år i träda.


Erik Illerhag

026-15 93 82
erik.illerhag@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan