Annons

Annons

Annons

Bandy

Från lagkapten till "yngling" – möt SAIK:s nyförvärv Marcus Öhman

Marcus Öhman är framtidsnamnet som ska gå från lagkapten i allsvenska Ljusdal till orutinerad yngling i SAIK i elitserien.

– Det märks att det är rejäl nivåskillnad, säger Öhman.

Text

Marcus Öhman tycker att det är skönt med första träningen i Sandviken, om än på rink. ”Det har blivit så sena kvällar när vi åkt till Hofors, men jag ser fram emot att gå in i Göransson sen.”

Bild: Amelia Mauritzon

Annons

De senaste två säsongerna har 21-åriga mittfältaren Marcus Öhman varit lagkapten i allsvenska Ljusdal.

I år tog han steget till SAIK och väntar fortfarande på att göra elitseriepremiär. Både SAIK:s klubbchef Rafi Markarian och SAIK:s tränare Jocke Forslund har pratat om honom som ett framtidsnamn.

– Det är en bit kvar för mig, men det skulle kunna bli någonting om jag tränar på och fortsätter att utvecklas, säger Marcus Öhman ödmjukt och tillägger:

– Jag vill börja med att försöka få en ordinarie plats i elitserien och försöka etablera mig där, det är bäst att börja så.

Jocke Forslund fick äntligen leda sina mannar från rinken i Sandviken.

Bild: Amelia Mauritzon

Annons

SAIK ligger efter gällande istid mer än vanligt. Hittills har man bara tränat på rinken i Hofors och under fredagen gjorde SAIK sin första träning i Jernvallens ishall. Det dröjer dock ytterligare två veckor innan man får kliva ut på stora isen i Göransson.

Annons

Men på torsdagen gjordes i alla fall premiär på stor is i sin första träningsmatch för säsongen. Där spelade man 4–4 mot Broberg i Edsbyn.

– Det var väldigt speciellt. Det var första gången på stor is för alla och ett nytt spelsätt för mig. Det funkade ändå tycker jag.

Marcus Öhman är ett av SAIK:s fyra nyförvärv.

Bild: Amelia Mauritzon

Vad är det som skiljer sig?

– Det är mer passningsorienterat. Förr åkte vi mycket och spelade väldigt offensivt och rakt. Nu är det mer bygga upp och lite längre bollhållning och så.

Öhman som är mittfältare fick hoppas in som vänsterhalv mot Broberg.

– Det är lite ovant men det gick bra.

Trots sin unga ålder har Öhman redan hunnit varit lagkapten i två säsonger i ett allsvenskt lag.

– Jag var lagkapten i junioråldern hela tiden. När vi kom upp var det många från junioråldern som skulle ta nästa kliv upp i A-laget. Då blev det bara naturligt att de ville ha kvar mig som lagkapten.

Vad var det som gjorde att du valde SAIK?

– Jag var ute efter ett lag som är bra. SAIK är ett jättebra lag, spelar i elitserien och hallen som står här är en stor bidragande faktor. Jag ångrar mig inte ännu, skrattar han.

Annons

Alfred Rustas är ett av nyförvärven.

Bild: Amelia Mauritzon

Annons

Nu tar han steget från lagkapten till yngling – en stor skillnad i vilken roll han kommer att ha.

– Ja det är lite speciellt. Jag får en annan roll nu än vad jag är van vid. Jag får anpassa mig till en ny roll.

– Han får verkligen en ny roll i hierarkin, så blir det, säger Jocke Forslund instämmande.

Daniel Mossberg är ett nygammalt ansikte i Sandviken.

Bild: Amelia Mauritzon

Och förutom att vara ny i laget ska han ju också göra elitseriepremiär.

– Jag märker själv på träningarna att det är nivåskillnad, det är positivt för min utveckling att spela med bra spelare. Det är ganska stor skillnad. Jag blir lite nervös men också taggad. Det ska bli kul att se.

Tror du att du redan den här säsongen kan ta en ordinarie plats i laget?

– Min ambition är det men sen får man ta det som det kommer. Det kan ta en säsong att komma igång och vänja sig med elitseriespel.

SAIK på sin första träning i Sandviken, om än på Jernvallen. Victor Berling saknades med sjukdom, Daniel Bäck-Nirs hade en lättare skada och Albin Airisniemi hade skavsår av sina nya skridskor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan