Annons

Annons

Annons

krönikaI bandy-Sveriges skugga

Christoffer Million
Glad sommar önskar Bandypuls – nu kommer läsning för strandhänget

Högsommar är inte synonymt med lågtryck för bandy, i alla fall inte hos oss på Bandypuls.

I dag, 1 juli till ära, börjar vi publicera våra sommarserier.

Premiären kommer med både oro och en smula hopp – från ett klassiskt distrikt som behöver ett trendbrott för att inte utraderas från bandykartan.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

En bandyboll eller ett korn löjrom? Därom tvista invånarna. Skapelsen är i alla fall placerad utanför gallerian i Kalix – där Jukka Ohtonen var med och spred bandyfeber i mitten av 1990-talet. Bild: Christoffer Million / Bildbyrån

Annons

I bandy-Sveriges skugga. Det är namnet på en av flera artikelserier som börjar rulla ut på Bandypuls med start i dag. Dessa har vi, parallellt med de dagliga nyheterna, jobbat hårt med senaste månaderna för att sajten ska leva även under semestertider.

Själv reste jag till norraste bandynorr i slutet av maj. Tanken från början var faktiskt att Lidköping skulle få påhälsning, men likt en blixtsnabb Vetlanda-omställning med förre Villastjärnan Joakim Andersson som höghastighetståg blev det ändrade planer – på ett sätt mot en diametralt motsatt målgrupp.

För elitseriedominanten från "Lisch" får, av givna skäl, ständigt sina rubriker. Annat är det med bandyn i Norrbotten. Kalix stolta herrlag var två poäng från negativt kval i allsvenskan förra säsongen och har i dag långt upp till elitseriens glans. Vad värre är att bandyklubbarna längs Bottenvikens kuster (även Finland är drabbat) har försvunnit en efter en på senare år. Nyborgs SK, Karlsborgs BK och HaparandaTornio är bara några föreningar som mer eller mindre nyligen tvingats till nedläggning – och i dag finns bara ett magert Kalix kvar.

Annons

Annons

Så apropå tåg tog jag ett i natten för att träffa klubbrepresentanter, spelare och eldsjälar som på ett eller annat sätt bidragit till att sätta den nu hotade norrbandyn på kartan. Tre och ett halvt dygn senare var jag hemma med insamlade intervjuer för åtta längre reportage, inklusive ett par andra möten längs Norrlands kust – där bandyhallar, blomstrande ungdomssektioner och naturliga generationsväxlingar är allt annat än verklighet.

Låter det deppigt? Klart att läget är allvarligt, och i några intervjuer är det lätt att skönja en "vi och dom"-känsla gentemot övriga bandy-Sverige, men allt är inte nattsvart. I dagens premiärdel hintar Kalix "starke man" Henrik Eriksson om att en byggstart av en bandyhall kanske inte behöver vara mer än ett par år bort.

På den tiden anfallsprofilen Patrik "Palle" Rönnkvist åkte runt och sköt med sin HEJ-klubba var Kalix Bandy (då som Kalix Nyborg BK) glödhett. Under allsvenska debutsäsongen 1993/1994 hade klubben ett publiksnitt på närmare 2 900 åskådare – bäst i serien. I dag är tillvaron en annan i Norrbotten.

Bild: Bildbyrån

Av genomgående positiv art är reportaget om en för bandyn okänd klubb som faktiskt går emot den negativa trenden i Norrbotten. Ni ska också få minnas åren då HaparandaTornio charmade elitserien – och så blir det ett möte med en sann inspirationskälla som återvänt till isen efter fem år av totalt skademörker inom elitfotbollen. Där är några av uppslagen i serien som kommer att portioneras ut under hela juli månad.

Annons

Och det stannar så klart inte där.

Under juli och en bit in i augusti kommer vi ha nya delar till Där allt började – sommarserien som sjösattes redan i fjol och där mötena med elitserieprofiler i deras moderklubbsmiljöer visade sig bli en läsarsuccé. Det blir även reportage om spelare som försvann från rampljuset, några mer lättuggade fråga-svar-artiklar som passar utmärkt till solstolshänget – och så ställs alla "truppbyggare" i herrarnas elitserie mot väggen efter årets silly season (som inte var lika klar på damsidan när artikelserien producerades).

Annons

För min del återstår nu bara att önska alla bandyvänner en riktigt härlig sommar innan en ny Bandypuls-era startar i höst. Då är tv-sändningarna från Svenska cupen och elitserien tillbaka i vår regi efter flera år på andra håll.

Mina personliga slutord innan semesterdvalan får bli: Glöm inte att hela bandy-Sverige måste leva. Det vore tragiskt om Kalix drabbades av samma öde som grannföreningarna. Hälsingland som nordligaste klassikerregion där vår sport fortfarande spelas på hög nivå? Närmast total bandyskugga från Sveriges geografiska mittpunkt och norrut?

Det är inte så vi får världens vackraste idrott att växa.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan