Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

64 år sedan Snoddas slog igenom: Tog fart i radions Karusellen

/

Den 26 januari 1952 slog det gnistor om radioapparaterna hemma hos folk. Det var den kvällen Gösta Snoddas Nordgren var med i Lennart Hylands populära program Karusellen. Han slog igenom med Flottarkärlek. Och sedan var karriären i gång för den folkkära artisten, naturälskaren och bandyspelaren.

Annons

Några dagar efter radiosändningen kom en sändning med ett par hundra grammofonskivor till Bollnäs. Och de såldes slut i ett nafs.

Från början kallades Gösta Nordgren för Gummisnodden. Det kom sig av att hans pappa sålde preventivmedel; han var alltså gummihandlare. Smeknamnet kortades senare till Snoddas.

Gösta Snoddas Nordgren avled den 18 februari 1981, han blev 54 år gammal. Snoddas var vid tillfället i Vänersborg för ett uppträdande. Han segnade ner under en rinkbandymatch och fördes till akuten på Vänersborgs sjukhus.

Då bodde han i Ljusne med makan Britta. De hade två söner och en dotter. Snoddas tillbringade också mycket tid i sitt kära torp i byn Sjörgrå utanför Bollnäs.

Läs också: Premiär för Evald Sonefors minns Snoddas

Signaturen Emson skrev på nyhetsplats i Ljusnan: "Den folkkäre Snoddas vars hastiga bortgångväckt förstämning i de vidaste kretsar. Och förvåning dessutom, men det är väl så att även renlevnadsmän kan bränna sitt ljus i båda ändar. Vad vet vi egentligen om hur många riktigt lugna stunder han haft med sina fiskedon sedan den där januarikvällen 1952, då häxdansen inleddes?"…

Läs också: Snoddas till Brotorget

Snoddas var känd för mer än musiken. Han började sin bandykarriär som 13-åring i lilla Röste BK och han A-lagsdebuterade i BGIF 1947. Han var en bollsäker, skridskoekvilibrist med plats som centerhake. Alltid med vit keps på huvudet.

Han blev dubbel svensk mästare med Bollnäs GIF och gjorde 70 allsvenska matcher. Han spelade samtliga matcher under tio år.

Lyssna på Snoddas medverkan i Lennart Hylands radioprogram Karusellen den 26 januari 1952.

Läs mer om Snoddas medverkan i programmet på Sverigesradio.se.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning