Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför väljer Pekka Rintala spel i Borlänge och allsvenskan: "Bandyn har inte varit jätterolig senaste säsongen"

"Jag kommer att vara en elitseriespelare i allsvenskan". Så beskriver Pekka Rintala sitt val i att lämna högsta serien för Borlänge. Men, det var inte självklart. Tankarna fanns också på att lägga ner bandykarriären.

Annons

På onsdagsförmiddagen kunde vi berätta att Borlänge knutit till sig den finske landslagsforwarden Pekka Rintala. Han lämnade Tillberga efter säsongen och väljer nu att ta ett kliv ner i seriesystemet. Men direkt efter säsongen hade han andra tankar. 30-åringen funderade på att lägga av.

– När våren var slut och kvalet var över så var jag till och med i tankarna "ska jag sluta?". Det har varit så mycket energitjuvar på vägen nu senaste fyra åren för mig, med skador och sådant som spökat. Det är egentligen först i år som det har börjat kännas bra i kroppen igen och då fick man tyvärr inte visa mad man går för, säger Pekka Rintala, och ger det som anledning till att välja att bryta med Tillberga.

– Det har varit mycket tankar. Först ska jag ha landat i att jag känner suget, vad jag vill göra med mig själv och vad jag söker efter i nästa klubb som jag ska representera. För mig är det här som en nystart, efter alla skador och turer som har varit så är det lite "nu eller aldrig". Jag tycker att bandy är så roligt när det funkar, så jag vill inte lägga av såhär, mer eller mindre att man inte själv får bestämma sitt avslut.

Pekka Rintala.

Så, valet föll på att fortsätta, och efter att först ha haft fokus på fortsatt elitseriespel kom Rintala till beslutet att det var bättre att ta ett steg ned.

– Jag tar ett år i allsvenskan, får en bra roll som är givande för mig, är med i vad jag tror blir ett slagkraftigt lag i allsvenskan istället för att gå till ett sämre elitserielag och bli en slagpåse. Då kommer jag inte få det utrymmet, då är det liv eller död varje poäng och man får inte den arbetsron som jag vill ha för att hitta tillbaka, säger han, och berättar också att han inte har några planer på att trappa ner trots att han byter serie.

– Jag kommer att vara en elitseriespelare i allsvenskan, för att kunna ta mig tillbaka dit jag var när jag var i VSK, och framför allt ta nästa kliv i min utveckling. Det är det som sporrar mig, jag vet att om funkar kroppen är det inga bekymmer och jag vill inte sitta sedan om tio år och gräma mig över varför jag inte gjorde en till satsning.

– Bandyn har inte varit jätterolig för mig senaste säsongen och då känner jag att jag behöver en sådan säsong där man bara längtar efter bandyn varje dag och får tillbaka glädjen till sporten igen. Jag lovade mig själv som liten grabb att någon gång kommer den där down-perioden, men lägg inte av då, ge det en chans till. För så roligt som man tycker att det är i de där glada roliga studerna, det går inte att få den kicken av något annat.

Rintala har representerat Finland i landslaget, men de senaste säsongerna har han inte haft möjlighet att vara med på grund av skador. Nu tror han att Borlänge är rätt väg för att ha chans att få spela VM nästa år.

– Jag tror att det är bättre för en förbundskapten om man är i ett bra allsvenskt lag, får det utrymmet och kommer med bra känsla in i en turnering, än att man är i ett strykgäng och åker på pisk i 20 av 26 matcher och inte har något självförtroende. Nu vill jag kunna vara med och bidra i ett eventuellt VM om man blir uttagen, och när brorsan (Janne Rintala) är där också är det ännu mer sporrande att göra ett VM med honom.

Är du en sådan som tar en ledarroll?

– Ja, jag gillar att prata (skratt). Både ja och nej, men jag hjälper till på mitt sätt så mycket det går och jag brukar snacka mycket vid samlingar och allting. I och med att man har samlat på sig en del kunskap och tycker om att prata så har man ju svårt att hålla käften, både på ont och gott.

Mer läsning