Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Blom, Jacob Claesson och Anton Sandsjö slåss om plats i buren

De är tre, och det är två för många. Det finns bara en plats. Det blir en kamp på två plan. En intern om att få vakta målet, en annan tillsammans om att ta ÖSK till superallsvenskan.

Annons

Jacob Claesson, Johan Blom och Anton Sandsjö är alla tre ytterst kapabla målvakter på allsvensk nivå.

ÖSK:s målvaltstrio i vinter – Jacob Claesson, Johan Blom och Anton Sandsjö.

I vinter tävlar de om en plats, men har samtidigt det gemensamma målet att ta ÖSK till den nya superallsvenskan.

Johan Blom är kvar från det jobbiga fjolåret, då en tunn trupp hade fullt sjå att greja det allsvenska kontraktet.

Han säger:

– Vi är väldigt mycket bättre som lag den här säsongen. Truppen är både bredare och ha en bättre topp. Vi har fått in killar som har erfarenhet från spel på högre nivå, som spetsar laget på olika sätt, och de som är kvar växer med det och har blivit ett år äldre.

Läs mer: Jesper Bryngelssons "pik" mot Tomas Knutson: "Alla vet att jag är smartare än Knutson"

Och det blir väldigt tydligt på målvaktssidan. Där var Blom given etta i fjol. Nu står ÖSK med tre målvakter som skulle vara förstekeeper hos de flesta av motståndarlagen.

Utrustningen närmar sig den som hockeymålvakter har. Inte att undra på, när projektilerna som avfyras mot bandymålvakter mätts upp till hastigheter upp emot 240 km i timmen. Jacob Claesson och Johan Blom förbereder träning.

– Jag skulle säga att vem som helst av oss skulle vara etta i 15 av 20 allsvenska lag, säger Blom.

Det är förstås bra på så sätt att konkurrens brukar främjar utveckling. Det blir en daglig tävling om platsen i buren i nästa match.

– På ett sätt är det inte optimalt att vara tre så bra målvakter. Alla tre vill spela, ingen kommer att nöja sig med bänken eller att inte ens vara med där. Jag har aldrig varit med om en sådan här situation. Jag avundas inte tränarna som ska ta ut laget. Det positiva är att alla måste prestera hela tiden, säger Blom.

Bandyhunden Wilma ska ha sitt. Blir fettsnål youghurt ur Jacob Claessons tallrik. Man tar vad man får.

– Man måste vara på tå, men samtidigt duger det inte att överarbeta. Det handlar om att vi ska stötta och sporra varandra. Vi är ute efter samma plats, och alla tre vill stå. Det betyder att två av oss kommer att vara missnöjda med varje uttagning. Jag kommer säkert att tjura ihop lite om det inte blir mitt namn på tavlan, men samtidigt inte knyta näven och vara nöjd om Johan eller Anton kastar in en boll när de spelar, säger Jacob Claesson, som gjort sex säsonger i ÖSK tidigare, och hunnit testa i Sandviken, spelat i Motala och senast i Nitro/Nora.

Med sina 31 år är Claesson äldst, och mest rutinerad i trion. Johan Blom, med rötterna i Nora, är 28 och har också varit med länge.

Anton Sandsjö är den orutinerade, men också unga och lovande i trion. 20 år, har spelat i P19-landslag och är aktuell för P20 i vinter. Kommer från bandyfästet Lidköping och SM-finalisten Villa, men har mest fått stå i Lidköpings AIK.

Yngst i målvaktstrion.

– Jag har bara gjort några inhopp i Villa. Johan och Jacob har varit i ÖSK i många år, jag är den som kommer utifrån. Visst är det speciellt, men vi visste förutsättningarna när vi gick in i det, och tävlar på samma villkor, säger Anton.

Alla tre understryker att de trivs tillsammans och med situationen. Att utmaningen, den ständigt pågående tävlingen, är än så länge av godo. Men då har de också delat på träningsmatcherna. Risken för slitningar och missnöje har ännu inte fått grogrund.

– När säsongen är över kommer vi inte sitta här och vara skitnöjda alla tre, säger Johan Blom.

Turas om i buren. Jacob Claesson på väg att avlösa Anton Sandsjö under träning i Behrn arena.

Om god stämning vittnar Jacob Claessons rappa svar på frågan om hur lika eller olika de är som målvakter:

– Tja, jag tar bollarna, de andra två försöker ...

Bloms kontring:

– Vi är inte lika i stil alls. Jag och Anton kan använda vår storlek, "Jacke" är en dvärg och måste kompensera för det.

Mer seriöst är Claesson mindre, men en teknisk och rörlig målvakt. Blom spelar mer på storlek och intuition, är inte lika skolad som de andra två, som han säger. Sandsjö har både storlek och skolning, men betydligt mindre av erfarenhet.

Vem som än står – laget före jaget och ÖSK ska till superallsvenskan. Det kräver en plats bland de sju främst i säsongens allsvenskan norra.

– Vi har en trupp för att vara med i toppen. Men många andra lag har också rustat bra, så vi måste få allt att fungera också. Inget kommer att göra sig självt, säger Johan Blom.

ÖSK börjar mot Peace & Love City, vill säga Borlänge, på bortais lördag.

Förr och nu. På 1980-talet var ÖSK fortfarande en klubb som aldrig varit ur högsta serien i bandy. Till höger sammanfattas den stundande säsongens möjligheter.

Fakta ÖSK-truppen

Nyförvärv: Alex Adeheimer, Villa Lidköping BK, halv/mittfält, Anton Sandsjö, Villa Lidköping BK, målvakt, Sebastian Brandt, Nitro/Nora, mittfält, Jacob Claesson, Nitro/Nora, målvakt, VictorJanérs, Falu BS, halv, Alexander Sundström, Borlänge, halv, Jesper Ekström, Katrineholm, mittfält, Tomas Hedlund, Bollnäs, libero/back, Johannes Camilton, Sirius, forward.

Lämnat: Rasmus Berg, Nitro/Nora, Robin Öhrlund, Vänersborg, Viktor Erlandsson, Nitro/Nora, Benjamin Berner, ingen ny klubb, Henrik Larsson, ingen ny klubb, Björn Buskqvist, Stabaek, Kalle Jonsson, Rättvik.