Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målvaktsprofilens väg tillbaka till bandyn: "Inte helt fräsch, men proverna är bra"

Han har en bit kvar till att vara i superskick.
Men nu kan Jonas Svensson i alla fall spela bandy igen.
– Man får ha tålamod, men det går framåt för varje träning, säger den 33-årige målvaktprofilen.

Annons

Jonas Svensson på måndagens träning. Målvakten kan spela bandy igen efter den mystiska sjukdomen som drabbade honom förra vintern.

Jonas Svensson är målvakten som lämnade de stora bandyscenerna för att försöka hjälpa Ljusdals BK upp på bra nivå igen. Det har varit med blandade resultat – både uppgång och degradering om man pratar elitseriespel.

Förra säsongen fick han dock inte vara med när det roliga började. Jonas Svensson drabbades av en mystisk infektionssjukdom, som först befarades vara borrelia, och spelade ingen mer bandy under 2016.

– Först var det oro, liksom, i januari när det inte kom något svar på en miljard prover, säger han.

Vad hann du tänka?

– Att man måste testa det som är jättefarligt. Jag var väl inte livrädd, men hade feber i sex veckor i streck, och var trött liksom. Man vaknade på natten och hade dyngont och kunde inte röra sig.

LÄS MER: Svenssons glädjebesked: "Jag ska spela bandy"

På söndagen stod han hela matchen när Ljusdal lekte bort Selånger i genrepet till den allsvenska premiären. Om Jonas Svensson vaktar målet i den allsvenska premiären mot UNIK så blir det hans första tävlingsmatch på drygt tio månader.

– Jag är inte helt fräsch, men alla prover och grejer är bra nu. Det funkar att lira, det funkar att träna. Men jag får nog vila någon dag då och då, säger han.

Hur länge har du kunna träna?

– Hela träningar är det väl två veckor, tre veckor, något sådant.

2016/2017 blir Jonas Svenssons åttonde efter återkomsten till Ljusdal. Just nu handlar det snarare om att komma tillbaka till den han är som idrottare, snarare än att bli bättre på detaljer.

– Jag började serien bra ifjol. Nu behöver jag utvecklas för att vara bra, liksom. Jag jobbar med smidighet, timing, koordination och styrka framför allt. Jag har varit svag, inte vet jag men säg att man tar 90 kilo i bänkpress i vanliga fall, så tar man 50 nu.

– Men där får man ha tålamod, och det går framåt för varje träning, säger han.

Hur ser du på den här upplagan av LBK?

– Det här kan vara ett väldigt bra lag. Sen är det roligt med sättet vi spelar också, det är en nästan ännu större skillnad mot de lag som jag spelat i tidigare här. Vi har försökt att driva upp tempot hela hösten, och börjar bli bekväma i att spela i ett högre tempo nu. Man kan inte bara bestämma att man ska spela snabbare, utan måste ju hitta färdigheterna i det också.

På fredagen åker LBK till Uppsala för att spela allsvensk seriepremiär mot UNIK i Relitahallen.

Står du i målet då?

– Om jag blir uttagen, så.

Jonas Svensson gör nu sin åttonde säsong sedan hemkomsten till LBK.

FAKTA – SÅ KAN LBK STARTA I PREMIÄREN

Uppställning: 5–1–3–1

Startelva: Jonas Svensson – Olle Sundin, Mattias Sand, Johan Berglund, Erik Olsson, Emil Melin – Mattias Blom – Marcus Wikman, Micha Svechnikov, Jens Hermansson – Jonas Pettersson