Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyprofilen som startar Dalarnas enda damlag

/

Tre herrlag i Allsvenskan, men inget damlag. Så har dalabandyn sett ut i flera år.
Nu ska dock den före detta landslagsspelaren Eva Palm Uhlin ändra på det, när Grycksbo IF startar ett Allsvenskt lag.

Annons

HÄR HITTAR DU ALLT OM DALA-BANDYN

Eva Palm Uhlin har både SM- och VM-guld i bagaget.

2004/05 blev hennes sista säsong som aktiv, då hon vann ett SM-guld med AIK. När familjen sedan bestämde sig för att flytta till Grycksbo blev det ett naturligt avslut på en bandykarriär som få kan skryta med.

– Hade jag bott kvar i Stockholm hade jag ju spelat, så är det ju. Nu blev det andra saker och jag var ju ganska till åren då också, en bra bit över 30, så jag hade ju haft en lång karriär. Men jag hade fortsatt om jag bott kvar, säger Eva Palm Uhlin, som dock inte lämnade bandyn när hon slutade som spelare.

Sedan hon flyttade till Grycksbo har hon tagit en stor roll i ortens bandyförening, och hon beskriver sitt liv som "bandy varje dag".

– Man går in i bandykoma. Man har ju levt så hela livet, att man är på bandy varje dag, det är liksom inget konstigt, menar Eva, och beskriver sitt engagemang:

– Jag brinner så för bandyn, för bandyn i stort. Det blir ett sätt att hålla kvar den också, jag vet inte om jag direkt har slutat egentligen. Jag har slutat aktivt spela men man hittar ju andra saker, jag blir ledare, det är roligt med ledargänget och tjejerna här, och det blir ju en slags familj här.

Under flera år har Eva Palm Uhlin tränat det lag som i fjol spelade semifinal i Flickallsvenskan.

LÄS OCKSÅ: Här är Grycksbos landslagstjejer

Nu tränar Eva Palm Uhlin också Dalarnas enda damlag i bandy.

Trots att det finns tre lag i herrarnas Allsvenska från Dalarna, har det under flera år inte funnits något aktivt damlag alls i landskapet.

– I många föreningar är det så att tjejer och killar får inte samma förutsättningar, det är tragiskt, men det har vi redan bestämt när vi flyttade upp och drog igång det här att spelar man bandy i Grycksbo, oavsett om man är tjej eller kille, ska man ha samma förutsättningar, menar Eva Palm Uhlin.

– Det tror jag faktiskt har gjort att vi fått så mycket tjejer och att det har gått så pass bra, jag tror att väljer man att "nu satsar vi på det här", så blir det också så.

Och nu blir alltså Grycksbos nästa steg i satsningen på tjejerna ett lag i damernas Allsvenska.

Till stor del består laget av egna produkter från Grycksbo, som Eva Palm Uhlin menar att hon följt sedan skridskoskolan. Stommen i det Allsvenska laget kommer att bestå av de spelare som spelade F17-allsvenskan förra säsongen.

– Vi har alltid pratat om att resultatet inte är det viktigaste utan att det är ett längre perspektiv, var ska vi vara om 10-15 år, säger Palm Uhlin, som menar att inom den tidsramen kommer Dalarna att ha ett damlag i den allra högsta serien.

Innan man är där ska laget dock först ta sig igenom Allsvenskan.

– Vi tror att de andra lagen också är många F17-lag som vi mött som har gått upp med några damspelare, så det är ju inga landslagsspelare vi kommer möta, säger Palm Uhlin, men fortsätter:

– Men det är klart, vi kommer ju inte gå och vinna den serien, långt ifrån. Sedan har vi kanske Flickallsvenskan som ett stort mål i år, även om vi har inte pratat om resultatmål utan vi försöker göra så gott vi kan, träna för och förbereda oss så att vi har möjlighet att kunna gå långt, men de gör säkert de andra lagen också så det vet man inte.

– Självklart när vi står där försöker vi alltid göra vårt bästa och försöker alltid vinna, sedan vet vi att vi kommer att möta bra lag så vi måste se på det långsiktigt, vi kommer inte bli knäckta av att förlora med några mål utan det vet vi att på lång sikt kommer vi få rutin och vi ser det som jättebra erfarenheter för framtiden.

Grycksbos premiär i Allsvenskan Norra spelas på lördag borta mot Bollnäs TH.

Lagets första hemmamatch är planerad till den 20 december.

Kan det bli en comeback som spelare i Allsvenskan för din del?

– Vi får se, det är ju inte helt omöjligt. Jag tycker kanske att vi har för mycket spelare för det, jag vill inte ta istid. Sedan har jag aldrig slutat träna, jag har ju tränat hela tiden, men dock barmark. Det är väl i år som jag har börjat åka lite mer utifall att jag ska spela, säger landslagsprofilen.

RESULTATEN FRÅN DAMALLSVENSKAN HITTAR DU HÄR

Mer läsning