Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls krönikör Rikard Bäckman inför allsvenska premiären: "Törnberg kommer ha lekstuga"

/

Bandypuls Rikard Bäckman i en krönika inför den allsvenska seriestarten: "Avståndet är som Östersjön – men marginalerna är inte större ändå".

Annons

Spelarflykt, ännu svårare ekonomi och i största allmänhet dystert efter degraderingen.

I våras var det hemskt lite som talade för att Ljusdals BK överhuvudtaget skulle kunna resa sig som elitförening. I ett senare skede har också klubbchefen Ola Bengtsson erkänt inför öppen ridå att föreningen var nära att faktiskt lägga ner a-laget.

Nu är det november – och på lördag drar bandyallsvenskan i gång på sina håll. Det statliga spelbolaget rankar Ljusdal högst av alla lagen, både i norra och i södra. I södra är det Nässjö som väntas ta hem serien.

Säga vad man vill om Bollnäsbon Patrik Larsson – han var ju ändå med och skickade ut LBK ur elitserien – men man måste ge honom att han med ytterst knappa medel och rätt okända bandyspelare verkar ha fått ihop Ljusdals nya allsvenska bandylag.

För nog måste det vara utifrån försäsongsresultaten som oddsen är satta. Ljusdal slog elitserielaget Sirius borta, och höll bortsett från ett par skitmål ihop defensiven bra mot ett Broberg som filade på sin elitserieoffensiv.

Men frågan är väl hur stort eko värvningen av Pär Törnberg ändå har gett. Han blir så klart allsvenskans mest lysande stjärna, och värd sin vikt i guld för Ljusdal. Visst, LBK spelade genrep mot Bollnäs division 1-lag, men att kliva in och göra fem poäng i sin första match ger ju ändå en försmak. Törnberg kommer att ha lekstuga.

Ljusdal kan mycket väl vinna allsvenskan. Men att sedan hota i elitseriekvalet? Aldrig i livet. Det ska inte under några som helst omständigheter kunna ske. Defensivt kan Ljusdal säkert hålla ut, men någon elitmässig spets i offensiven har man inte – trots Törnbergs inträde.

Snacket går om att UNIK, med rutinerade rävar som Erik Sundin och Stefan Tranblom i laget, kommer bli årets överraskning – vilket också visar sig då de rankas efter Ljusdal.

Jag vill dock höja ett varningens finger för Borlänge, som konstigt nog hamnar längre ner i högen. De laddade upp inför seriestarten med att vinna Allsvenska Supercupen. Försäsong är försäsong, men nog fanns det en viss prestige i den där turneringen hos samtliga inblandade.

Avslutningsvis vill jag återge en konversation jag hade med en centralfigur i Ljusdals klubborganisation. Jag sa: Tänk om Ljusdal hade klarat kvalet i våras, fått behålla alla spelare utom möjligen Kalle Mårtensson, fått in Törnberg och en viss Michail samt kanske värvat en skaplig anfallare. Då hade man varit med och slagits om en slutspelsplats den här säsongen.

Svaret jag fick: "Det går inte att tänka så, för då blir man väl fullständigt gråhårig".

Jag har inte mycket till hår att oroa mig för, så jag kan resonera hur jag vill.

Avståndet mellan allsvenskan och elitserien är som Östersjön – men marginalerna är tydligen inte större ändå. För att dra till med den gamla klyschan.

LÄS MER: Se TV-matchen Ljusdal–Helenelund här .

Mer läsning