Lördag 20 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge Bandy förlorar troligtvis tre poäng: "Vi har brutit mot reglerna"

En protest mot Borlänge Bandy har lämnats in till förbundet på grund av felaktigt antal avbytare i matcher.
Därför riskerar laget nu att förlora de tre poäng som man tagit i de senaste matcherna.
– Det är mycket troligt att vi gör det, säger Borlänges sportchef Daniel Johansson, som bekräftar regelfelet.

Annons

På torsdagsförmiddagen började ryktet florera på Twitter.

Borlänge Bandy ska ha spelat ett antal matcher med för många spelare på bänken, och riskerar därför att bli av med de poäng som man vunnit i matcherna.

Klubbens sportchef bekräftar uppgifterna:

– Så är det. Det är en miss i kommunikationen internt, berättar Daniel Johansson.

Enligt honom ska det handla om antalet juniorer på bänken, och hur dessa klassas.

Både spelare födda 1995 och 1996 räknas som juniorer, men de delas in i olika klasser. 14 seniorer och två juniorer får finnas i matchtrupperna. Bara en av juniorerna får dock vara född 1995.

Efter att Borlänges Elias Engholm, född -98, skadades i december, har frågan kommit upp i klubben vad som räknas som junior.

Där har man missförstått varandra, vilket har gjort att man haft två spelare födda -95 på bänken, när en av dessa enligt reglerna måste vara född -96 eller senare för att klassas som junior.

– Vi har haft en avbytare för mycket, eller egentligen en avbytare i fel ålder. Det har brustit i kommunikationen, ett missförstånd internt.

Svenska bandyförbundet bekräftar att de mottagit en skrivelse där Borlänges regelfel påtalats. Ytterligare en protest ska också vara på väg in till förbundet.

Förbundets tävlingskommitté ska därför granska alla Borlänges matcher, och ett beslut om huruvida poäng ska tas ifrån Borlänge beräknas komma i slutat av nästa vecka.

Enligt sportchefen i Borlänge handlar det antagligen om de två eller tre senaste matcherna. Det skulle innebära att det är de totalt tre poäng som man tagit mot Spånga/Djurgården och Västanfors den senaste veckan som man riskerar att fråntas.

– Det är mycket troligt att vi förlorar poängen. Vi har brutit mot reglerna.

Detta skulle flytta ner Borlänge två platser i tabellen, från sjunde till nionde plats, och göra att man enbart har 11 poäng efter 15 spelade matcher.

– Vi är redan missnöjda att vi ligger där vi ligger, mitt i tabellen, men det skulle göra att vi helt plötsligt måste börja titta nedåt. Jag är inte alls orolig för nedflyttning, men det kan ju handla om en kvalplats, säger Daniel Johansson, som trots att han är besviken också menar att han förstår situationen.

– Reglerna är till för att följas och det är inget konstigt, om någon annan gjort ett fel skulle säkert vi agerat likadant.

Mer läsning