Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BS-kaptenen: "Ser Ljusdal som favoriter"

/

Ifjol var man outsiders som gjorde succé.
Nu ska Falu BS ta nästa steg – som seriefavorit.
– Men jag ser Ljusdal som större favoriter än oss, säger lagkaptenen, Emanuel Sundqvist.

Annons

– Stopp. Paus.

Johan Hedbergs ord ekar i Lugnets sporthall.

Den assisterande tränaren, som själv är med och spelar innebandy, tar plats bredvid sina adepter i Falu BS, för några minuters återhämtning och taktiksnack.

Laget är inne på upploppet av något som man själva valt att kalla för "proffsvecka". En vecka som har inneburit mycket träning, med dubbla pass hela veckan.

Men kanske framför allt – mycket gemenskap i gruppen.

Lagkaptenen Emanuel Sundqvist pustar ut och slår sig ned på läktaren bredvid mig.

– Nu är man ganska mör. Det har varit tufft och man har varit väldigt trött under hela veckan egentligen. Men det funkar, det handlar bara om att utmana sig själv, konstaterar Sundqvist.

Spelet drar i gång igen.

Dock utan lagkaptenen tills vidare, för vi är inte riktigt färdiga än.

Det är visserligen bara början av juni, men jag är redan nu nyfiken på hur Falu BS ska ta nästa kliv efter succén i vintras.

Det var då man, som nykomling i den norra allsvenskan, avslutade säsongen med att kvala till elitserien.

– Det handlar om att se på prestationen i stället för resultaten, tycker jag. Så jobbade vi förra året. Att arbeta med vissa saker i spelet som vi tror kommer att ge poäng, och resultat i slutändan. Det finns olika delar att arbeta med för att ta nästa steg.

Som vad?

– Omställningar var vi till exempel inte så vassa på förra säsongen. Sedan fick vi se att det är ett annat tempo i elitseriekvalet, så jag tycker att vi måste få upp träningsdosen också. Vi måste vara mer förberedda.

I vår ranking som du hittar om klickar på blålänken här placerar Mittmedias bandyexpert, Rikard Bäckman, Falu BS högst upp av lagen i den norra allsvenskan.

– Det är väl kul att folk har fått upp ögonen för oss och tycker att vi är bra. Men jag ser Ljusdal som större favoriter än oss. De har ju några år i elitserien och har behållit ett par gubbar. De är favoriter, så är det. Men självklart ska vi vara där uppe och jäklas lite.

Oavsett vilket, så står det åtminstone klart att Falu BS äntrar kommande säsong med helt andra förväntningar på sig än förra vintern.

Då var man outsidern – i år ses man redan nu som ett topplag.

– Egentligen spelar det nog ingen roll vad andra har för syn på oss. Om de ser oss som topptippade eller utanför toppen. Det handlar om vad vi gemensamt ska göra ute på planen och bestämma oss för det. Då tror jag att det kan gå långt. Samma ödmjukhet blir nyckeln till allt.

Vad betydde elitseriekvalet?

– Otroligt mycket. Vi har en väldigt ung grupp, så för många av spelarna var det första gången de mötte ett elitserielag. I slutändan tror jag att det kan ge erfarenhet och rutin, på ett annat sätt, om vi nu skulle ta oss till ett kval igen.

– Det var många matcher under kort tid och man kan inte, som jag ser det, bedriva samma sorts spel i allsvenskan som i elitserien. Man måste vara lite mer noggrann i vissa delar av spelet, fortsätter Sundqvist.

Mycket fokus, även i vinter, kommer att ligga på defensiven, konstaterar han.

– Vi har många spelare som är poängspelare, men största styrkan tycker jag ändå är att vi arbetar stenhårt i defensiven. Så var det i alla fall förra säsongen och vi är väldigt ödmjuka inför det hårda arbetet inför varje match.

Är det här en grupp som är tillräckligt bra för att gå upp i vinter?

– Det är mycket elitseriesnack här nu känner jag (skratt). Jag vet inte, vi får väl se. Vi siktar på att vinna varje match, men det är för tidigt att snacka om elitserien, flinar lagkaptenen och fortsätter:

– Vi har fått behålla stora delar av truppen och man ska inte underskatta kontinuiteten. Jag tycker att vi är lite vassare i år än förra året. Och det är bättre tempo på innebandyn faktiskt. Det är väl det man kan se, än så länge (skratt).

Mer läsning