Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Serieledare och storfavorit – det är nya tider för Ljusdal på annandagen

/

Förra året hade Ljusdal en seger innan annandagen.
Nu är läget annorlunda då laget åker till Haparanda som storfavoriter och serieledare.
– Det är helt klart roligt att vara bäst, säger mittfältaren Jonas Pettersson.

Annons

Efter krisen innan säsongen har Ljusdal rest sig och plockat poäng i en ström som inte ens spelarna i laget trodde var möjligt. Men inför annandagen är laget bäst i den norra allsvenskan och släpper in minst med mål av alla lag på den nivån.

LÄS MER: Försvararen gör comeback i LBK

– Jag trodde aldrig att vi skulle ligga så här bra till redan nu, och då finns det mer att plocka ut ur laget. Det är som natt och dag mot förra året, vi har förlorat två matcher bara och alla är glada, även om vi inte är nöjda med vårt offensiva spel, säger Jonas Pettersson.

Och att offensiven haltar har ju sin naturliga förklaring efter ökenvandringen som klubben haft genom elitserien.

– Det är ju det som fått lida mest de tre åren i elitserien, defensiven är ramstark. Vi har inte fått föra matcher på flera år, men det är på rätt väg även där. Mot Rättvik hade vi total kontroll en halvtimme och det är det bästa hittills. Spelar vi så kommer vi gå långt, säger Jonas Pettersson, som funnit sin roll i det nya lagbygget.

LÄS MER: Veteranen stortrivs i allsvenskan

Han har flyttats ner som halv och fått ett större ansvar i Ljusdals spel – vilket passar perfekt.

– Jag får bättre utrymme att göra mina grejor och vara lite artist. Jag har fått en stor plats i det nya lagbygget av Patrik (Larsson, tränare) och känner själv att jag tagit den rollen. Det gör att man växer som spelare. Formen är jättebra, säger Jonas Pettersson.

Sen kan han inte heller låta bli att poängtera betydelsen av den sena värningen av Pär Törnberg.

LÄS MER: Törnberg spelar utan att byta

– Det är en spetsvärning som vi behövde med den sits vi satt i, och som vi skulle ha haft redan för ett par år sedan. Men vi får inte lägga allt ansvar på honom utan dela på jobbet. Tar de bort honom så står man där om inte alla är med i matchen.

Förra säsongen så spelade Ljusdal mot Broberg på Annandagen. Nu väntar något helt annat – en långresa till Haparanda. Ett lag som Jonas Pettersson har dålig koll på.

– De ska ha ett par ryssar som står för mycket av spelet, så det blir väl rätt fort och rakt. Det kommer nog passa oss bra tycker jag om vi får locka in dem i fällan och ställa om.

Hur ser förberedelserna ut inför annandagen?

– Vi åker på juldagen efter en träning. Jag har gjort den här resan tidigare mot Kalix, det gäller att bara göra det som en vanlig match. Vi har bra förutsättningar eftersom vi åker en dag innan och bor på hotell. Det känns fantastiskt. Det är ju lättare att se det som en vanlig match också eftersom det inte är ett derby. Det blir inte lika mycket känslor och kamp.

Mer läsning