Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyprofilen listar bästa spelarna i södra allsvenskan: "Blir bättre för varje år som går"

/

Bandypuls har tagit hjälp av Alexander Mayborn att lista den södra allsvenskans vassaste spelare.
Den förre forwardsprofilen, som spelade elitbandy för Gripen, Vänersborg och Sirius, avslutade (?) karriären med ett par säsonger i allsvenska Blåsut.
– Seriens bästa forward med ett skott i världsklass, skriver han om ettan på listan.

Annons

Alexander Mayborn är vänersborgaren som främst gjorde sig ett namn i Uppsala och Sirius säsongerna 2008/2009 samt 2011–2013. Sedan flyttade han hem igen och pluggade bland annat till journalist.

Bandykarriären avslutade, eller i alla fall tog ett sabbatsår ifrån, den 31-åriga profilen i allsvenska Blåsut BK från Vänersborg. Säsongen 2013/2014 stod han för 54 poäng, och den förra säsongen blev det 52.

Med dessa allsvenska säsonger i färskt minne bad Bandypuls Alexander Mayborn att sätta ihop en lista på de han mött och spelat tillsammans med som är bäst i södra allsvenskan.

LÄS MER: Bandypuls listar: Här är spelarna att hålla extra koll på i allsvenskan norra

 

Här är Alexander Mayborns lista:

1. Tomas Knutsson, Nitro Nora

Efter utebliven lön från Örebro bandy valde skyttekungen Tomas Knutsson bandyspel i division ett, närmare bestämt Nitro Nora. Nu är laget stark nykomling i södra allsvenskan. Knutsson är självklart en stor bidragande faktor i klubbens tabellklättring. Seriens bästa forward med ett skott i världsklass.

2. Per Fahlén, Lidköpings AIK

Lite av en personlig favoritspelare i den södra allsvenskan. En smart spelare som är lurig att möta. Styr spelet från sin halvposition på ett föredömligt sätt. Blir bara bättre och bättre för varje år som går.

3. Daniel Lehnbom, Motala

Södra allsvenskans bästa försvarsspelare utan snack. Spelade förra säsongen i Lidköpings AIK och var den som styrde hela laget med sin rutin och lugn. Min uppfattning är att han trivs och funkar bäst i ett lågt försvarsspel. Grattis, Motala! Helt klart ett av södra allsvenskans bästa nyförvärv.

4. Eric Claesson, Frillesås

Boom! Ännu en forward med en "rejäle bössa". Eric Claesson gör comeback efter ett sabbatsår från bandyn. Spelade innan sabbatsåret sex säsonger med Gais. Under de tre säsonger som Gais spelade i elitserien kom han tvåa i lagets interna poängliga samtliga tre säsonger. 87 mål och fem (!?) assist på 79 matcher. Målskytt av rang. Passningsläggare? Not so much.

5. Fredrik Brandin, Frillesås

Spelade med Frillesås i division ett förra säsongen. En nivå han självklart är på tok för bra för. "Bulten" är en målskytt som kommer leverera mål i massor. En forward som är oerhört konsekvent i sitt spel. Ligger och snirklar runt motståndarens försvarslinje hela matcherna och har en "rejäle bösse" (skjuter hårt på Lidköpingsdialekt).

6. Jakob Säleby, Nässjö

En före detta lagkamrat som jag aldrig har missat ett friläge på. Dock är han duktig på att rädda andras. Är utan tvekan seriens bästa målvakt. Jakob är en målvaktsnörd ända ut i fingerspetsarna. När många av målvakterna i denna serie överarbetar situationer mellan stolparna – ja, då fokuserar Jakob på att stå rätt. Allt uträknat in i minsta detalj.

7. Patrik "PG" Gustafsson Thulin, Nässjö

Efter åtta säsonger i Vetlanda och två i Villa Lidköping återvände "PG" till moderklubben Nässjö. Vad fick Nässjö? Jo, en spelare med massor av rutin och med underbar blick för det stora spelet. Oturligt nog för "PG" så spelar många av lagen i den södra allsvenskan oerhört lågt försvarsspel och därmed försvinner en av hans främsta styrkor som bandyspelare, det långa spelet.

8. Lasse Buskqvist, Örebro

Örebros målgörare brukar ligga mellan 30 och 40 mål varje säsong i allsvenskan. 37-åringen syns inte så mycket i övriga spelet men är den pålitliga målskytten som behövs i de tighta matcherna.

9. Jonathan Rask, Blåsut

Jag spelade med Jonathan så sent som förra säsongen. Då kom han från Kungälv mitt i säsongen och med sin fart och teknik förstärkte han oss ordentligt. Får denna säsong agera pappa i ett ungt Blåsut. Blåsuts viktigaste spelare och en av de bästa halvorna i serien. Har en bra passningsklubba som kommer att stå för många assists.

10. Olle Hultqvist, Frillesås

Ja, jag vet vad ni tänker, ännu en Frillesåslirare? Hultqvist, även han med förflutet i Gais, spelade förra säsongen i Surte och var lagets klart bästa spelare. Bra blick för spelet och smart med bollen. Kommer ligga bakom mycket av Frillesås uppbyggnadsspel.

11. Eric Ågren, Motala

En oerhört skridskostark mittfältare och den som ska driva Motalas spel. Blev lite väl ensam i den rollen förra säsongen, men får till denna säsong draghjälp av en levande legend: Patrik Spångberg, södra allsvenskan grinigaste spelare. Spångbergs förmåga att lugna ner tempot vissa perioder i matcherna och att dra på sig motståndare gynnar ett ungt Motala och Ågren i synnerhet.

12. Daniel Svedberg, Boltic

En bandylegend. Jag hade äran att spela både med och mot Daniel. Få spelare i världen sitter inne på en lika vass passningsklubba och spelförståelse. I division ett gjorde Adam Rudell under en säsong 105 mål. Imponerande? Visst. Men bakom sig den säsongen hade han spelgeniet Daniel Svedberg. Och utan honom hade Rudell aldrig varit i närheten av den siffran.

13. Robert Karlsson, Lidköpings AIK

Jag är ledsen, gott folk, men eftersom jag själv har agerat forward hela livet så får ni köpa att det är många offensiva spelare på denna lista. Herr Karlsson hängde 52 (!) påsar förra säsongen. Oerhört starkt! Tre fler än norra allsvenskan skyttekung Klas Nordström, bara en sådan sak. Inför denna säsong visade bland annat Kalix och Gripen intresse för Karlsson, men han valde att stanna. Något som hajarna (ja, de kallar sig faktiskt det) ska vara oerhört glada för.

14. Daren Richardson, Jönköping

Den lille, rappa amerikanen är en sevärd spelare. Han är duktig på små ytor och verkar trivas väldigt bra i ett hårt arbetande Jönköping – 24 mål och 13 assist förra säsongen. Känslan är att det kommer bli fler assists i år. Ett tips till dig, Daren, är att anmäla ditt intresse som hörninslagare snarast. Hårdskjutande nyförvärvet Oskar Henriksson har nämligen hittat hem till Råslätts IP. Hyfsade gratisassists.

15. Konstantin Akhlestin, Tranås

Vindsnabb ryss som kan ta sig igenom de flesta försvar. Jo då, visst tar det stopp ibland och laget åker på en sån där jättejobbig omställning. Men visst är det uppiggande i en bandyvärld full av hemvändare att det fortfarande finns spelare som denna man. Och när soloåkningarna väl lyckas – ja, då är det bandygodis.

Mer läsning