Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt om det nya seriesystemet – så spelas elitserien, allsvenskan och div 1 i vinter

Har du missat något i hur den nya seriepyramiden i svensk herrbandy ser ut?
Här har vi sammanställt alla förändringar som görs säsongen 2017/18.

Nedflyttning från elitserien

Från och med säsongen 17/18 kommer det lag som kommer sist i elitserien att flyttas ned till allsvenskan direkt, samtidigt som segraren i allsvenskan kommer att flyttas upp till högsta serien direkt.

Kvalet till elitserien

Lag 12 och 13 i elitserietabellen hamnar i en kvalserie med lag två och tre från allsvenskan. Kvalet avgörs i en dubbelserie med sex matcher, där de två bäst placerade kvalificerar sig till i elitserien nästkommande säsong, och de två sämst placerade får spela i allsvenskan.

"Superallsvenskan"

De tidigare två allsvenska serierna slås ihop till en serie med sexton lag (de åtta bäst placerade lagen i norra respektive södra serien säsongen 16/17). Serien avgörs i 22 omgångar, där lagen delas in i två pooler efter geografisk placering. Det blir dubbelmöten mellan lagen i den egna poolen, och enkelmöten med de övriga lagen. Vinnaren kvalificerar sig direkt till elitserien, medan lag 15 och 16 i tabellen degraderas till division 1.

LÄS OCKSÅ: Bandypuls rankar lagen inför nya superallsvenskan: "En av årets bästa värvningar"

Kval till allsvenskan

Lag 13-14 i den allsvenska tabellen hamnar i en kvalserie med de sex segrarna från division 1-serierna. Kvalet avgörs i två grupper, där de två allsvenska lagen placeras i varsin grupp tillsammans med tre div 1-lag vardera. Indelningen görs på geografiska grunder. Kvalet avgörs i en dubbelserie med sex omgångar, där ettan och tvåan i serien får spela i allsvenskan nästkommande säsong.

Division 1

Division 1 spelas i sex serier med åtta lag i varje, indelade enligt geografisk placering, och avgörs antingen i en trippelserie, eller med två pooler där man möter egen pool fyra gånger och den andra poolen två gånger. Beslut om serieupplägg avgörs i samråd i respektive serie. Jumbon i varje tabell flyttas direkt ned till division 2. Segrare i varje tabell går till allsvenskt kval.

LÄS OCKSÅ: Så ser seriefördelningen i division 1 ut nästa säsong

Åttondelsfinaler

I ett förslag fanns även att införa åttondelsfinaler i SM-slutspelet för lag sju till tio i elitserien. Det beslutades dock av tävlingskommittén att inte införa dessa redan säsongen 17/18. Däremot ska man ha dessa med i beräkningen till kommande säsongsplanering. Åttondeslfinalerna ska avgöras i dubbelmöten där segrarna i varje möte går vidare till kvartsfinal.

LÄS OCKSÅ: Inga åttondelsfinaler i vinter – därför dröjde beslutet: "En kommunikationsmiss"

Beslut om det nya seriesystemet togs på svenska bandyförbundets årsmöte 2015, men landade sedan hos tävlingskommittén för att omarbetas. Då gjordes bland annat kvalet till elitserien och förslaget om åttondelsfinaler om.