Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Analys: ”Talande statistiken bakom VSK:s målproblem under tunga elitseriestarten”

VSK ligger nia i elitserien. Här är lagets dystra målsnitt efter sju omgångar: knappt fyra per match. Och lagets främste målskytt, Jonas Nilsson, har inte gjort fler än fem mål.

Efter två raka SM-guld var VSK en av guldfavoriterna inför årets elitserie. Men lagets start har lämnat mer att önska.

Bara 27 gjorda mål på sju matcher. Bara två segrar. Bara en niondeplacering i elitserien. Bara två gjorda mål mot Gripen. Bara två gjorda mål mot Bollnäs (då VSK hade fem bollar i virket).

Den berömda VSK-maskinen har för motståndarna varit ökänd de senaste säsongerna i det att den blivit starkare och starkare ju längre matchen gått. Men under elitseriestarten har kraftsamlingarna saknat just kraft. Och den skickliga förmågan att stänga igen matcher har förbytts till en oförmåga att hålla tätt i de mest avgörande sekvenserna.

Spelet har hackat och antalet ambulanspassningar varit på en, med VSK-ögon sett till de två senaste säsongerna, sällan skådad nivå. Men i den senaste matchen mot Villa Lidköping tog man ett stort kliv framåt. Spelmässigt pratade spelare och ledare om ”sin bästa elitseriematch denna säsong”.

Men. Det saknas mål. Titta bara på den här statistiken.

Lagets meste målskytt är Jonas Nilsson på fem fullträffar. Hans placering i den totala skytteligan: 24:a. Talande är också att VSK:s näst bäste målskytt, på fyra mål, heter Magnus Joneby och är en relativt defensivt orienterad mittfältare. Han delar andraplatsen med backen tillika hörn- och straffspecialisten Patrik Sjöström.

Spetsspelaren Simon Jansson, som blev en favorit bland VSK-supportrarna under sin debutsäsong, har gjort tre mål på sex matcher.

Forwarden Tobias Holmberg, som var stekhet i World Cup (då VSK blev bäst i världen någonsin tack vare sin sjunde titel), har under elitserien mäktat med tre mål på sju matcher.

På tisdagskvällen möter VSK svåra Vänersborg på bortaplan. Ett stjärnspäckat Vänersborg som ligger trea i elitserien.

Då hoppas VSK-fansen på en frälsare i form av en målkung. Frågan är vem som tar ansvaret.

FAKTA – VSK:s interna skytteliga efter sju omgångar:

Jonas Nilsson, 5.

Magnus Joneby, 4.

Patrik Sjöström, 4.

Simon Jansson, 3.

Tobias Holmberg, 3.

*Därefter en rad spelare som gjort ett mål.