Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Spinnars ilska över straffen som avgjorde SM-finalen: "Då har vi problem inom bandyn"

Straffen kom i 84:e minuten – och den avgjorde hela SM-finalen.
Efteråt sparade inte Anders Spinnars på kritiken mot domaren.
– Det går inte att hålla på och väga upp domslut mot varandra, säger Bollnäsförsvararen efter tunga 1–3-förlusten mot Edsbyn.

SM-finalen mellan ärkerivalerna Bollnäs och Edsbyn blev en tät och rejäl kamp. Med bara sju minuter kvar stod matchen och vägde vid 1–1.

Edsbyns Martin Frid hade precis fått rött kort i samband med en frilägesutvisning och Bollnäs hade därmed fått övertaget. Men det varade inte länge. Edsbyn fick straff efter att Daniel Liw gått omkull i en duell med Anders Spinnars.

– Vad ska jag säga utan att vara otrevlig? Om han tar slag på skridsko på det där... Nej, det ska bli jättespännande att se det där i efterhand, jag skyller inte på domaren men jag tycker att det är jättesynd att det ska bli ett sånt stort domarbeslut i en så stor match.

Straffen blev matchavgörande, då Mattias Hammarström skickade in 2–1 bakom Patrik Aihonen. Bollnäs satsade framåt i jakten på en snabb kvittering, men blottade sig samtidigt bakåt.

Bara minuten efter straffmålet utnyttjade Tuomas Määttä sin fantastiska skridskoåkning och solokörde in 3–1. Anders Spinnars om straffsituationen igen:

– Jag rör klubban på Liw. Fine, det köper jag. Men jag slår inte på skridskon, så jag tycker att det är jättetråkigt. Jag orkar inte säga något vettigare.

Fick du någon motivering från domaren Ulrik Bergman?

– Nej, han säger ingenting. Han säger bara att det röda kortet (på Martin Frid) var det inte han som bestämde heller. Det säger han direkt, och jag menar att hålla på så där det är taskigt. Jag tycker inte heller att det ska vara rött kort på dom, men det går inte att hålla på och väga upp domslut mot varandra. Då är vi snett ute.

Det är så det känns, att straffen är en kompensation?

– Ja, det är så det känns. Man kan inte hålla på och väga mot varandra så. Det är två olika situationer, ska han hålla på och ta rött kort åt dom, och sen en straff för att jämka upp? Då har vi problem inom bandyn. Sen är jag bitter nu som förlorare, men jag ser inte att det är något slag på skridskon. Vi kommer att få se i efterhand att det inte är straff, jag är övertygad om det.

Innan det dramatiska avgörandet hade Tuomas Määttä tidigt gett Edsbyn ledningen, innan Jens Wiik kvitterade till 1–1 knappt halvvägs in på första halvlek.

Anders Spinnars var nöjd med matchbilden fram till den där omtalade straffen.

– Det är jämnt och tufft och tätt och det visste vi att det skulle vara. Det är små marginaler som avgör den här matchen och det är tråkigt att det blir, i min värld, på en skitsak. Det hade varit skillnad om det var en uppenbar och tydlig straff, men det kommer vi få se att det inte är.

Kan man beskriva tomheten som man upplever efter att man förlorat en SM-final på det här viset?

– Nej. Det blir så tomt efter en sån här säsong där vi har gjort så mycket bra saker. Och jag tycker fortfarande att vi gör en bra match, helhetsmässigt. Vi får ihop vår defensiv och det ska bli så stora proportioner av det här, säger Anders Spinnars och avslutar:

– Matchen avgörs på den där straffen. Vi spelare får ta mycket kritik, och fasen det är en final det här. Man måste upp någon nivå till. Men det är lite bandy över det här. Det håller inte.