Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Svanebo tog SM-guld i femmilen efter starkt avslut – plockade sekunder på Hellner

Guldet under SM-femmilen gick till Stockviks Anders Svanebo efter en bragdartad insats under den sista milen. Svanebo plockade över minuten på Marcus Hellner och kunde korsa mållinjen som guldmedaljör.
– Det är fantasiskt kul att avsluta säsongen på det här sättet, säger han.

Marcus Hellner var en solklar favorit inför femmilen under SM, han har tio SM-guld sen tidigare. Det såg länge ut att bli det elfte för Hellner som hade ledningen ända från start i loppet och den höll i dryga 45 kilometer. Daniel Rickarsson jagade guldet och var den som var absolut närmst under större delar av loppet.

Stockviks Anders Svanebo kämpade om bronset men under den sista milen började Svanebo att plocka. Det var främst de sista fem kilometrarna som han gick likt en iller. Samtidigt började Marcus Hellner att stumna medan det såg ut som att Svanebo hade sparat sina sista krafter mot slutet.

– Det var ingen idé att hålla igen på krafterna, man tränger bort smärtan och bara kör, säger Anders Svanebo.

Anders Svanebo stod för en bragdartad insats vid 46 kilometer var han 27 sekunder efter, men han korsade mållinjen som svensk mästare och guldmedaljör. Det blev hans andra SM-medalj i karriären, och hans första SM-guld någonsin.

– Det är fantastiskt roligt, jag har fått till det bra den här säsongen. I dag stämde allt och att få ta guld under en femmil som är den tuffaste distansen är stort, säger han.

Marcus Hellner var tio sekunder efter Svanebo efter en tung avslutning.

– Jag kände att jag inte hade något superdag, men var väl hyfsat pigg egentligen. Under sista varvet, när Martin (Johansson) drog på, så kände jag att jag fick slita och började bli tom. Jag piggnade på mig lite igen, men de sista kilometerna var jag helt slut, säger Marcus Hellner till Sportexpressen.

Anders Södergren slutade på en femteplats och gjorde sannolikt sitt sista SM-lopp i karriären. Han var endast 18 sekunder från bronset som Martin Johansson knep. Daniel Rickardsson som länge såg ut att ha chans på medalj slutade fyra efter en tung avslutning.

1. Anders Svanebo, 2.10,18,3

2. Marcus Hellner +10,0

3. Martin Johansson +42,8

4. Daniel Rickardsson +56,8

5. Anders Södergren +1.00,6