Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andreas Tagg inför Stockholmsderbyt: "Kanske just där som den kaxiga lillebrorsan hittar sitt hopp"

Andreas Taggs krönika inför ett historiskt Stockholmsderby.

1966 invigdes Essingeleden i Stockholm.

1966 var Tage Erlander Sveriges statsminister.

1966 fyllde Pelle Fosshaug ett år.

Det var också året då det senaste Stockholmsderbyt i bandyns elitserie spelades. Den gången besegrade Hammarby rivalen Djurgården med 3–2 på Stockholms stadion.

LÄS MER: Mileruds hjärta tillhör Bajen – men året i SAIK gjorde honom vuxen

50 år har passerat. 50 år! Så även om inte rivaliteten och historien mellan lagen är lika stor den här gången så förstår ni att det är en mycket speciell bandymatch som ska spelas på Zinkensdamm ikväll.

Precis som då är Hammarby ett av lagen i fokus. Motståndaren på andra sidan är desto mer otippad. Vem hade trott att Tellus skulle vara här för bara ett par säsonger sedan? Inga experter, och förmodligen ingen inom den egna föreningen heller.

LÄS MER: Tellus nya vänsterhalv ställs mot kompisarna i Hammarby: "Vi umgås dagligen"

Det har gått fort, men nu står vi här. Kvartersklubben Tellus är i finrummet och ska ta sig an en storebror som man inte ska kunna besegra. Fast kanske är det just där som den kaxiga lillebrorsan hittar sitt hopp. Man har INGA förväntningar på sig.

Det har däremot Hammarby. Publiken på Zinkensdamm, som till 95 procent kommer att bestå av hammarbyfans, förväntar sig inget annat än en bekväm derbyseger. Det ska sjungas, det ska liras lite fredagsbandy, lillebror ska sättas på plats och det ska hämtas hem två grönvita poäng.

Man kan ana hur laddade Tellusspelarna kommer att vara när det är dags för entré på ett förhoppningsvis kokande Zinken. Vilken möjlighet man har att förstöra den ensidiga läktarfesten. Många i Tellus trupp har dessutom en bakgrund i Hammarby och många av spelarna i respektive lag känner varandra väl.

Jag tror knappast att sportchefen Patrik Järmens och tränaren Peter Rönnqvist behöver se sig om efter någon extra tändvätska att kasta på glöden i omklädningsrummet före match.

Men, men. Jag tror ändå inte att vi kommer att få se någon bandyskräll. Hammarby är för bra och går man bara in med rätt fokus så ska det här sluta med seger. En ganska säker sådan, även om Tellus har imponerat så här långt och spelat in fler poäng än förväntat.

Det kan även vara värt att titta lite närmare på Hammarby, laget som av mig och mina kollegor pekades ut som ett potentialt flopplag inför säsongen. Personligen trodde jag att laget skulle få slita hårdare än vanligt för att nå slutspel, men att man kommer att ta sig dit. Förmodligen som åttonde och sista lag.

SE ÄVEN: Han avgör derbyt – sex snabba frågor till profilerna inför drabbningen på Zinken

Jag ser ingen anledning att ändra på det tipset, känslan är ungefär densamma efter tio spelade matcher. Hammarby har blandat höga toppar (7–6 mot VSK) med några tuffa krascher (hemmaförlusten mot Tillberga).

Intressant inför derbyt, och i stort, är även att Klas Nordström plötsligt har släppts in i Bajens matchtrupp av tränarna Andrej och Misja Pasjkin. Resultatet? Tre mål på de två senaste matcherna. Varför han var petad i åtta matcher vet han inte själv. Eller han vill i alla fall inte berätta det för media.

I fjol var Klas Nordström den stora skyttekungen och stjärnan i Tellus i allsvenskan. Men han petades lagom till kvalet till elitserien och han och klubben gick skilda vägar. Han är nog också ganska sugen på att hänga ett par kassar i det här derbyt.

Hur det än slutar så hoppas jag att publiken hittar till Zinkensdamm. Jag hoppas att hammarbyarna skapar en derbyfest, även om motståndet på läktarna lär vara obefintligt.

Man får ju passa på, det spelas inte Stockholmsderbyn så ofta i den här serien.