Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arrangören efter blågula helgen i Umeå: "Har visat att vi kan leverera på landslagsnivå"

Bandylandskamper i hockeystaden Umeå?
Då lockade damlandslaget likvärdigt med publik som när herrlandslaget spelade i Trollhättan i december.
– Kul att vi kan matcha det, säger IFK Umeås samordnare Gustav Forsblom.

LÄS ÄVEN: Ersättarens succé – gjorde fem mål efter petningen

Umeå är inte direkt känt som ett bandyfäste utan snarare för skidåkning och ishockey. Därför var det lite av en skräll när IFK Umeå, tillsammans med Umedalens IF, fick chansen att arrangera helgens damlandskamper hemma på Nolia.

Svenska bandyförbundet hörde av sig med en arrangörsförfrågan i somras, och klubben nappade direkt.

– Vi kände att vi ville visa att vi kan arrangera någonting trots att det här är en så liten bandystad, och att det finns fantastiskt engagerade människor här uppe, säger Gustav Forsblom, en av samordnarna för landskampshelgen i Umeå.

LÄS ÄVEN: Här är truppen till landskamperna i Umeå

Resultatet blev en späckad helg där damlandslaget presenterade sig för Umeåpubliken. Förutom Sveriges två matcher mot Finland (14–0 och 5–0) arrangerades bland annat en skridskoskola för barn där spelarna från båda landslagen ställde upp som ledare.

– Vi kom med idéer och så ställde förbundet upp, och landslaget har varit fantastiskt bra på det. Som det alltid handlar om vill vi ju rekrytera fler på sikt, särskilt nu när vi har fått ett lyft för dam- och flickbandyn i Umeå. Vi ser gärna att det fortsätter och inte mattas av, säger Gustav Forsblom.

Vad var de svenska och finska landslagsspelarnas inställning till att leda skridskoskolan tillsammans?

– Vi har inte pratat med dom om det, men på söndagen var de supernöjda med hela helgen. Jag antar att den biten också var bra. De inser väl också att bandyn, framför allt dambandyn, är väldigt liten och behöver växa. De såg ut att ha kul med barnen.

LÄS ÄVEN: 17-årig debutant kastas in i landslagstruppen efter återbud

Lördagens 14–0-seger mot Finland sågs av cirka 350 åskådare – bara ett 20-tal färre än när svenska herrlandslaget mötte Ryssland i Trollhättan i december. Med söndagens match inräknad sågs helgens landskamper av 530 besökare, att jämföra med totalt 582 besökare på tre matcher i Trollhättan.

– Kul att vi kan matcha det, där är det ju en bandykultur på ett helt annat sätt. Nu gick Umeå kommun in och bjöd på entrén och vädret var kanon, så det fanns inga ursäkter för umeåborna. Vi hade en dröm att passera 500, men vi sa att 300-400 är skitbra, så vi är mer än nöjda.

Kan herrbandyn lära av ert arrangemang för att försöka väcka ett större intresse för landslaget?

– Det tror jag absolut. De svenska och finska spelarna ställde upp på allt. Jag vet inte på vilken nivå herrspelarna är, om de är ännu mer inriktade på det de ska göra, men det hänger lite på arrangörerna också att komma med idéer och lägga upp arrangemanget efter det, säger Gustav Forsblom.

– Vi är jättenöjda och spelarna och förbundet verkar jättenöjda, så vi har visat att vi kan arrangera på landslagsnivå. Vi hoppas att vi får arrangera nåt i framtiden också.

Gustav Forsblom är även målvakt och lagledare i IFK Umeå i division 1. Landslagshelgen på Nolia avslutades med att hemmalaget åkte på stryk med 2–3 mot Härnösand.

– Det märktes att vi hade haft ett för långt juluppehåll. Vi orkade inte i andra halvlek, säger Gustav Forsblom.