Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axman: Från Hong-Kong-hägring till verklig hallvision i Bollnäs

Minsann.

En runda till på SJ-området alltså.

Vis av erfarenhet tror jag ändå vi väntar ett tag med pukor och trumpeter.

Även om det nu verkar finnas anledning att putsa upp instrumenten.

Den fromma förhoppningen är i dag att en bandyarena ska stå klar, av någon besynnerlig anledning, just till Grillnatta 2017.

För ganska exakt sex år sedan hade drömversionen om en hall på det gamla SJ-området i centrala Bollnäs ett annat "färdigt-lagom-till"-datum.

Och hade det funkat så hade ju tajmingen varit närmast sagolik, då annandagsderbyt år 2010 helt snöade bort på Sävstaås.

Men det blev inte ens en tummetott, den gången.

Läs mer: Här är Arenabolagets vision från hösten 2009.

Det var ingen jätteskräll precis. Och det enligt devisen att "när något låter för bra för att vara sant, då är det oftast inte sant."

Ugglorna stod nämligen på rad i mossen när Arenabolagets styrelseordförande Anders Gustafson och VD Ulf Andersson den 25 september 2009 presenterade ett projekt så storslaget att hela pressträffen i Träkyrkan kippade efter andan.

Avsändarna hade förvisso en hög trovärdighetsfaktor, men den bild de målade upp var så långt utanför boxen att det enda som fattades var en formel 1-bana i källaren.

Arenaområdet skulle på sikt utvecklas till ett kraftverk som producerade mer energi än vad som förbrukades.

Arenabolaget ville även satsa på X-gamekulturen (extremsport) i arenan och skapa ett centrum för E-sports (dataspel) i Sverige och norra Europa.

Ett samarbete hade inletts med staden Zhuhai vid Hong Kong-bukten – ett utvecklingscentrum för IT, spel och multimedia. En person skulle redan ha knutits till ett eget kontor där.

Och så vidare, och så vidare...

Det handlade om en omfattande vision för utveckla hela det gamla SJ-området, det första steget med en bandyhall skulle gå loss på mellan 175-200 miljoner kronor.

Vid flera tillfällen försäkrade Arenabolaget att finansieringen i grunden inte skulle bli något problem.

Men under flera år lyste de där investerarna med sin frånvaro.

När SJ-området nu gör comeback har Arenabolaget inte längre någon roll att spela.

Något som Bollnäs klubbchef Robban Lindgren gjorde tydligt när han vid tisdagens möte på Gumpels sammanfattade områdets tidigare hallhistoria som – "ett luftslott".

Läs mer: Fler detaljer avslöjades under tisdagens möte.

Nu är det alltså Bollnäs GIF – bandyn och fotbollen (som så gärna vill få konstgräs på dagens bandyarena) i samverkan – som driver frågan och som hävdar att det finns ekonomisk täckning för bygget.

Nu liknar det också en vision med en chans, bättre förankrad i en krass verklighet.

Med en relativ budgethall för 60 miljoner kronor och ett namngivet företag (Gimmel Fastigheter AB) som tung sponsor.

Jag tror helhjärtat på SJ-området som rätt spår mot framtiden, både för klubben och för kommunen.

Här finns ett mäktigt mervärde för Bollnäs kommun att se möjligheten – efter så många år av handlingsförlamning – att hänga på med det som krävs.

Främst vad gäller en utvecklad infrastruktur och en vettig anslutning till området via en tunnel eller, än hellre, en bro från centrum.

Lokomotiv, Återbrukshyttan och Gumpels fritidsgård har visat vilken potential som finns i området, nu kan de få sällskap av fler.

Jag är övertygad om att en bandyhall skulle fungera som katalysator och få en unik och spännande stadsdel att blomstra än mer. Och det med en härlig atmosfär och stort kulturvärde där viktiga delar av stadens rotsystem kan sammanflätas.

En investering i framtiden, och en unik attraktion inte bara för bandyfamiljen.

Om det nu inte vore för alla om och men, och då särskilt knäckfrågan gällande saneringen av marken.

Men går det hela vägen den här gången, då är jag redo med pukorna och trumpeterna.

Och slänger in lite palmblad och rosor också...