Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäckman rankar lagen i damernas elitserie: "Går inte att hitta någon given superfavorit"

Bandypuls Rikard Bäckman i krönika om damernas elitserie som startar i helgen: "En hel del rörelse på stjärnspelare".

Elitserien spelas bara med sex lag den här säsongen. Det blev en del debatt kring Skutskärs vara eller icke vara i dambandyns högsta serie, men när laget ansökte om en plats så fanns det vid tillfället ingen plats att söka. Och de allra flesta är väl på det klara med att man inte bara kan få en elitserieplats bara för att man har ett väldigt väldigt bra lag...

LÄS ÄVEN: Efter landslagstrion – Skutskär fortsätter värva starka namn

Sedan blev det en del kaos när AIK drog sig ur på egen begäran, önskade komma tillbaka och nekades.

I fallet Skutskär kan vi väl i alla fall konstatera det väldigt tråkiga i att flera mycket skickliga spelare inte kommer vara med och spela bland de bästa i elitserien.

LÄS ÄVEN: Åberg: Rätt av förbundet – men också ett självmål som kan bli pinsamt

Dambandyns högsta serie och tillhörande slutspel har varit tämligen förutsägbar de senaste åren. AIK har spelat nio (!) finaler i rad. Det kommer inte bli tio då laget är degraderat till allsvenskan med massiv spelarflykt som följd. I de tre senaste finalerna har AIK spelat mot Kareby som försvarade sitt guld från 2015 nu i våras och är regerande mästare.

Det mest positiva med elitserien säsongen 2016/2017 är att den känns ruggigt spännande och oförutsigbar. Det går inte att hitta någon given superfavorit, och som det känns kan åtminstone fyra lag av sex slå varandra helt oregelbundet.

LÄS ÄVEN: Chockbeskedet: Storlaget AIK drar sig ur elitserien

Det känns som att det enda man har att gå efter i dagsläget är att titta på trupperna – där det varit en hel del rörelse på stjärnspelare – och att det var NYA Hammarby som gick längst av de svenska lagen i World cup.

Följ med här så tar vi oss en liten titt på stjärnrörelsen i svensk dambandy. Den är rätt kul, faktiskt. Listan får även fungera som min säsongsranking.

1) Hammarby plockade upp smulorna efter det sönderfallna AIK – en av bandyns bästa målvakter genom tiderna, Linda Odén, samt Hanna Brusberg och Anna Widing för att ta upp några. Nybygget gick till final i World cup (där man föll mot Rekord Irkutsk) och får därmed ta på sig en favoritstämpel. Truppen är även något så ovanligt som bred, vilket gör att "Bajen" kan träna bra.

2) VSK är störst på herrsidan och har värvat som en storklubb på damsidan. Vad sägs om Sara Carlström, Sophia Adolfsson, Charlotte Selbekk och kanske framför allt Malin Persson? Det sägs nämligen därute att när Malin Persson är i slag och på humör så är hon världens bästa bandyspelare. Kvar sen ifjol finns även supertalangen Matlida Plan som bankar hårt på landslagsdörren.

3) Från Karebys guldlag har spelare som Linnea Gunnarsson, målvakten Sara Carlström, Charlotte Selbekk, Emma Kronberg och Sophia Adolfsson lämnat. Kvar, som en garanti för fortsatt spets, finns Camilla Johansson, Sara Bergvall och Hanna Dahlström. Att vinna sitter i väggarna hos västkustklubben. Ska under inga omständigheter räknas bort, trots stjärnfallet.

4) Söråker blev blåst på sitt tänkta ryska nyförvärv Olga Bogdanova, som i sista timmen istället skrev på för SAIK. Medelpadsklubben, som fostrat en del stora spelare genom åren, såg i det läget ut att bli strykgäng i elitserien men slog istället till på tre andra ryska storspelare. Olga Rodionova, Ekaterina Besprovzvannyh och Julia Tatarova kommer spela i helröda tröjor – och här sägs det att Rodionova är den bästa "Olgan", och den bästa ryska spelaren i svensk bandy. Oklart bygge, men spännande på förhand.

5) Nässjö/Tranås är en sammanslagning som kommer att ha båda smålandsorterna som bas. Något SM-guld lär man kanske inte sukta efter direkt, men ett par supervärvningar har man ändå lyckats få till. Det är ju ändå rörelsens tid i svensk dambandy. Vad sägs om Matilda Svenler och målvakten Pernilla Elardt? Just det, högsta elitserieklass.

6) Sandviken är fullständigt dränerat på spelare. Att ens försöka räkna upp alla som gått till Skutskär tar för lång tid. Dessutom är målvakten och målgöraren borta från förra säsongen. SAIK gör en omstart med två ryska spelare och en hel radda unga tjejer från de egna leden. Får försöka överleva den här säsongen, och bygga mot något större på sikt.

LÄS ÄVEN: Landslagsspelaren om flykten från SAIK: "De sviker laget"

LÄS ÄVEN: Efter spelarflykten – SAIK kontrar med två ryska toppnamn

SÅ SPELAS INLEDNINGEN AV DAMERNAS ELITSERIE

12 november: Nässjö/Tranås–Hammarby, Kareby–Sandviken.

16 november: Hammarby–Västerås SK.

19 november: Söråker–Nässjö/Tranås, Västerås SK–Sandviken, Kareby–Hammarby.