Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den lilla klubben Tellus kvalar för första gången: "Ingen får betalt, alla får betala"

/

Det tog 29 säsonger i bandyns näst högsta serie – sedan gick IK Tellus för första gången till elitseriekval efter en andraplats i allsvenskan norra.
Bandypuls var på lördagens träning och träffade några utflyttade hälsingar, som berättar hur det är att spela i en klubb med väldigt små resurser.
– Det är en skön sammanhållning, som jag aldrig upplevt i något annat lag, säger Bollnäsfostrade ytterhalven Fredrik Larsson.

Annons

Det är lördag eftermiddag, och senvintersolen håller på att gå ner över Södermalm. Stockholms enda elitserieklubb i bandy, Hammarby, har precis besegrat Sandviken med 3–2 och tagit det hela till en femte och avgörande kvartsfinal.

Den lokala klubben Tellus får vackert anpassa sig – men har lite flyt den här dagen i och med att man får träningstid på Zinken så fort publiken har lämnat idrottsplatsen. Detta i stället för att ta sig ut till Gubbängen och köra det matchförberedande passet där.

Under det knappt 60 minuter långa träningspasset blir det några övningar, men mest spel – och hörnskytte som avslutning.

Fredrik Larsson är från Bollnäs, men har aldrig spelat bandy i elitserien.

– Jag var med och tränade (med Bollnäs GIF) när jag gick på gymnasiet, så långt kom jag. Sen drog jag upp till Härnösand och spelade division 1-bandy. Sedan har jag spelat med Djurgården och "Lunden" (Helenelund) och sen här i Tellus då, säger Fredrik Larsson, som är en av de första spelarna att lämna isen efter träningen.

Tellus, vars primära upptagningsområde är söderförorterna Midsommarkransen och Aspudden, bildades 11 april 1921 som Tellusborgs IF. 1923 ändrades namnet till IK Tellus – och den 94-åriga föreningen har i dag 150 medlemmar. Bandyföreningen omsätter 600 000 kronor, vilket är en bråkdel av alla elitserieklubbar och även större delen av de allsvenska bandyklubbarna i Sverige.

I årets norra allsvenska har fyra av klubbarna varit Stockholmsbaserade; Tellus, Gustavsberg, Spånga/Djurgården och Helenelund. De två sistnämnda åker ur, medan Tellus för första gången har nått ett elitseriekval. De två säsongerna innan denna har laget slutat trea och precis missat kvalet.

– Det finns inte så mycket spelare, de bästa går ofta till ett lag. Så det är väl lite otur nu när det varit fyra lag i allsvenskan, spelarna räcker inte till, säger Fredrik Larsson, samtidigt som han kliver över sargen.

Det här är Fredrik Larssons femte säsong i klubben. Han vittnar om en speciell stämning, där alla köper att resurserna ser ut som de gör.

– Det är en skön sammanhållning här, jag har aldrig haft det så här i något annat lag. Alla är här på samma premisser, varken för att de är tvingade eller för att de måste, säger han.

Ersättningar till spelarna existerar inte i IK Tellus.

– Det är det inte någon som har. Vi får betala klubborna själva. Alla som är här spelar för att det är kul, och ingen är större än laget. Även om man är skitbra så är den sämre killen jävligt bra. Alla är ödmjuka, säger han.

Att ens få tider på Zinkensdamm är nog så svårt. Tellus har dessutom Hammarby att förhålla sig och anpassa sig efter.

– Vi får inte skitbra tider, de två senaste träningarna innan den här har vi tränat efter "Bajens" match vid halv tio på kvällen. Sen ska man upp och jobba klockan sju. Man blir rätt mör, men det är faktiskt bäst is sent på kvällarna, säger Fredrik Larsson.

I den första historiska kvalmatchen förlorade Tellus med 4–11 mot elitseriejumbon Gripen Trollhättan. Något missvisande siffror, menar Fredrik Larsson.

– Jag tycker att vi är med i första halvlek, vi ska nästan leda då. De gör mål på våra misstag liksom. Men de har kört ett år i elitserien, och saker vi är mindre bra på är de bättre på.

Alltså, hur skulle det bli om Tellus skulle gå till elitserien?

– Det vete fan, det skulle nog krävas ganska mycket då... Vi får ta det som det kommer. Vi går ut med att försöka spela och vinna, inte backa hem. Men det är ju ingen som hoppas på att vi ska gå till elitserien.

Fredrik Larsson är inte den ende hälsingefostrade spelaren i laget. Från Bollnäs kommer även spelarna Martin Krigh och Hampus Krantz.

– Han ser ut som han i San José Sharks, säger Fredrik Larsson om sin lagkamrat Krigh, som har bandy-Sveriges största skägg utan minsta tvekan. Brent Burns är hockeyspelaren han syftar på.

Hampus Krantz är en av få in Tellus trupp som sitter på elitseriemeriter.

– Han var med Sirius innan serien började, och sedan var han i Katrineholm den där säsongen när dom åkte runt och fick stryk, säger Fredrik Larsson, lite sarkastiskt men ändå hjärtligt på något vis.

Det är den allmänna känslan på ett träningspass med Tellus – skämtsam och rå ton, men samtidigt med mycket kärlek.

Klubbens sportchef heter Patrik Järmens, även han från Bollnäs från början.

– Det är han som har byggt ihop det här. Det är viktigare att man passar in i gruppen än att man är bra på isen. Har man någon som är skitbra men en diva på sidan så går det absolut inte, säger Fredrik Larsson.

Han visar Tellus omklädningsrum, som ligger på baksidan av det hus där Hammarby och bortalagen byter om när det är elitseriematcher. Till storleken är det mer som en skrubb, som ett mindre sovrum.

– Här är vårt rum, här sitter vi 20 man. Visst är det mäktigt? Vi har darttavla där, säger Fredrik Larsson och skrattar.

– Vi brukar faktiskt få byta om där bortalagen byter om när vi spelar matcher, säger fortsätter han.

Har Tellus några fans?

– Nej, nej. Men förr hade vi faktiskt några smågrabbar som stod med trummor på matcherna. Men inte nu. Det är väl strax över hundringen som kommer på våra matcher, familj och vänner liksom.

Tillbaka vid isen.

Jonas Säfström, ursprungligen från Ljusdal, är bland de sista som lämnar träningen. Han åker runt och skjuter, medan de lagkamraterna som är kvar leker runt, brottas och skjuter bollar på varandra.

Knappast någon stämning man kan uppleva i andra lag när det vankas matcher med stort allvar.

Håller de alltid på så här?

– Ja, oftast hela träningarna också, säger Jonas Säfström och skrattar.

Han har tillbringat tio år i Stockholmsbandyn – efter ett break med spel i division 2 förra säsongen och halva den här så är han inne på sitt femte år i Tellus. Han övertalades att komma tillbaka till allsvenskan av tränare Peter Rönnkvist vid årsskiftet.

– Jag var här nere och sköt lite, för att i alla fall försöka träna lite när jag spelade i tvåan. Han frågade om jag kunde vara med och köra lite mer, säger Jonas Säfström, som nu har en roll som mittfältsavbytare.

Vad är det speciella med Tellus?

– Det är att alla är med under samma förutsättningar. Här får ingen betalt, utan alla får betala...

Det är så alltså?

– Ja, mer eller mindre, man får inga skridskor och så. Men alla vet vad man ser sig in på, och det är inget gnäll om några tusenlappar.

Vad får man i laget då?

– Man får ett skönt gäng, dåliga träningstider och mycket garv. Det är så det är.

Jonas Säfström tror att Spånga/Djurgården har det snäppet tuffare än Tellus vad gäller förutsättningar – medan Helenelund och Gustavsberg har det lättare.

– Träningsmässigt har de i alla fall bättre förutsättningar, det är jag rätt säker på. Vi tränar till halv elva på kvällen, sen plockar vi sarg, säger Jonas Säfström.

Ska ni göra det i dag också?

– Ja, man skulle nog kunna åka på den jäveln i dag. I går slapp vi, för då var det b-lagsmatch efteråt...

***

Tellus lördagsträning är över, och laget samlas i det lilla omklädningsrummet för att snacka om den resa man ska göra till Kalix för att spela den andra matchen i elitseriekvalet – den andra tävlingsmatchen mot ett elitserielag i klubbens historia.

Tellus får flyga till Norrbotten över dagen. Kalix tar ledningen med 2–0 innan Fredrik Larsson reducerar på hörna. I den 90:e minuten skjuter Martin Krigh ett frislag i nät – reducering 3–4 för Tellus. Men på övertid skickar Kalix in ett matchavgörande 5–3-mål. Tellus andra förlust mot ett elitserielag i kvalet är ett faktum.

"Matchen var helt okej från vår sida. Vi testade en ny formation i första halvlek som inte var jättelyckad, men bytte tillbaka till vår vanliga i andra halvlek och var i princip prickfria defensivt och nära att få ett kryss. Frustrationen var ganska stor hos Kalix när dom inte kom igenom oss. Lite mindre nerver i första så hade det sett annorlunda ut", skriver Fredrik Larsson i ett sms.

På onsdagen spelar Tellus den tredje kvalmatchen – då mot seriesegraren i den södra allsvenskan, Nässjö.

"Det blir speciellt, dom vann ju den södra så dom vill man absolut vinna mot. Vi vill verkligen ta de första pinnarna nu och känna att vi är med lite. Dom är i samma sits som oss som oss, tvåmålstorsk mot Kalix och större siffror mot Gripen. Så det känns 50/50 på förhand", skriver Fredrik Larsson.

Mer läsning