Måndag 15 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitserien eller inte – Tellus lämnar besked inom kort: "Det är lite vacklande"

Blir det elitserien eller inte? IK Tellus har beslutet helt i egna händer. – Senast i morgon tror jag att vi har besked, kanske redan i kväll, säger sportchefen Patrik Järmens.

Annons

På tisdagen blev det definitivt klart att IFK Kungälv nekas elitlicens för kommande säsong. Klubben degraderas därmed till allsvenskan och behöver ersättas i elitserien.

Nu är frågan om det blir Tellus, som står först i kön. Besked väntas komma inom en väldigt snar framtid, kanske så tidigt som under onsdagskvällen. På onsdagsmorgonen fick klubben en formell förfrågan från Svenska bandyförbundet.

– Vi har egentligen en vecka på oss som jag tolkat det, men som vi känner internt och för vår egen överlevnad måste vi ta beslut tidigare än så. Senast i morgon tror jag att vi har besked, kanske redan i kväll efter styrelsemötet, säger Patrik Järmens.

IK Tellus under en träning i februari.

Under tisdagen sa han till Aftonbladet att "hjärtat säger elitserien, men hjärnan säger kanske ändå allsvenskan". Dagen efter står Patrik Järmens fast vid att läget fortfarande är 50-50 trots att besked kan vara bara ett dygn bort.

– Det lutar inte åt något håll egentligen, det är lite vacklande. Vi väljer mellan två bra alternativ, men det är lite mer risk i det ena. Vi har en väldigt kompetent och bra styrelse och de kommer att ta ett bra beslut, det vet jag, säger han.

LÄS ÄVEN: Reportage: Lilla Tellus kvalar för första gången

Patrik Järmens har tidigare varit kritisk mot att beslutet om Kungälv dragit ut på tiden. Han hade gärna sett att elitlicensbesked kommit redan innan första april eftersom svenska bandyspelares kontrakt i regel går ut sista mars. Nu är varje dag viktig i jakten på att sent omsider kunna rusta för en eventuell elitserie.

– Varför har inte ekonominämnden en policy att om någon inte får elitlicens så ska det tas beslut innan SM-finalen? Det hade gjort en sådan väldig skillnad. Jag är helt övertygad om att den korta tiden spelar in även för LBK, säger Patrik Järmens om Ljusdals BK som redan aviserat att man kommer tacka nej till en eventuell elitserieplats.

– Vi har inte fått någon garanti om annandagen heller. År två vet vi att vi inte får annandagen, men till nästa säsong kan det handla om 500 000 till en miljon kronor i intäkter. Med så här kort varsel kan vi behöva det. Det hade hjälpt en del att få sådana klara besked även om det bara är en av många saker i det här.

Exakt vad som händer om både Tellus och Ljusdal nobbar elitserieplatsen är oklart.

Mer läsning