Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans ord skapade hela klubbens identitet – Peace and love City lever på visionen

Allt började egentligen 2011. Hans Grandin gick ut till media och sa att Borlängebandyn ska spelas inomhus.

Fyra år senare har visionen om en ny inomhushall genererat gråtande riksdagsmän, en kritikerrosad långfilm och en hyllad tv-serie och en stor social satsning.

Borlänge bandy blev Peace and love City och många skrattade. Men för klubben spelar det ingen roll, de vet att det var nödvändigt för att nå nästa steg till målet, målet som hela föreningens existens vilar på.

Annons

Borlänge bandy är en ung förening sett till dagens utformning, men den startades redan 1946 och hade under lång tid endast ett lag på division två- till division ett-nivå. Under merparten av föreningens historia har målet egentligen inte varit högre än så. Föreningen var länge nöjda med att spela bandy för nöjets skull och hade inte några tankar på att avancera i seriesystemen.

Men så en dag vändes allt upp och ned. Det som tidigare gällt skrotades och en ny framtid öppnade sig.

– En dag tog styrelsen och grabbarna ett beslut om att vi vill vara ett bra allsvenskt lag. Det var ett avgörande ögonblick, där valde föreningen att de skulle satsa, säger klubben sportchef och vice ordförande Daniel Johansson.

I samma veva gick Hans Grandin, ordförande i klubben vid tidpunkten, ut till media och sade att Borlänge bandy ska spela inomhus i framtiden.

Och det var egentligen i samband med det uttalandet som det stora startskottet för Borlänges satsning avfyrades. För när krutröken lagt sig från inomhusarena-bomben insåg Hans och övriga i klubben vad han sagt. Hur skulle de klara det här egentligen? Borlänge bandy är ju bara en liten förening, inte kan väl vi bygga en inomhusarena, tänkte de.

När det traditionella inte fungerar så måste vi komma på andra sätt att jobba

En sportslig och arenamässig satsning kommer kosta pengar, mycket pengar – var deras första slutsats.

– Allt kostar pengar idag. Vi konkurrerar med klubbar som har sin historia, som har sin plats i sporten och på marknaden. Helt plötsligt ska vi börja konkurrera med såna klubbar som omsätter mångmiljonbelopp varje år medan vi i princip inte omsätter någonting, så det var en utmaning som vi fick ta tag i från början.

Med Leksand, Brage och Dalkurd som sopar annonsmarknaden ren i området förstod Borlänge bandy relativt omgående att de var tvungna att hitta på något speciellt för att sticka ut, för att klara de uppsatta målen.

– När det traditionella inte fungerar så måste vi komma på andra sätt att jobba och det hela började med att Hans Grandin kom på att integration är ett sätt att engagera samhället och få uppmärksamhet till klubben. Vi började titta på vad man kan göra och vad vi kan hjälpa till med och då det var en väldig segregation här i Borlänge kom vi fram till att vi skulle prova idén om ett somaliskt bandylag.

Men satsningen på ett somaliskt bandylandslag var inte helt friktionsfri till en början. En av dem som var tveksam var just Daniel Johansson.

– Jag var väl mest skeptisk till det från början. Jag tänkte att vi knappt klarar att få en bandyförening att gå runt och nu ska vi lösa mellansveriges största problem. Men samtidigt litade jag på Hans och han gjorde det fantastiskt bra. Han träffade Patrik och sen gjordes den här filmen om deras väg till VM, och allt som hänt efter det vet väl varenda svensk om, känns det som.

Patrik Andersson var drivande i Somalia bandy-projektet och en av huvudpersonerna i Filip och Fredriks långfilm om lagets resa till bandy-VM i Ryssland.

Satsningen på det somaliska bandylandslaget blev inte bara en dagsslända, nu vilar hela föreningens ekonomi och förtroende på olika sociala projekt som springer ur det somaliska bandylaget.

– De här sakerna som jag trodde bara skulle stjälpa oss från början är det som vi i princip lever på nu. Tyvärr så är det kanske ingen som köper konceptet Borlänge bandy som ett elitbandylag, för vi har inte den traditionen. Men de här samhällspåverkande saker som vi gjort har lett till att folk lyssnar på oss och tar till sig våra idéer.

Vårt integrationsprojekt är inte färdigt innan vi ser massa somaliska snöra på sig skridskorna i våra klubbfärger.

Johansson menar dock att det än finns mycket kvar att göra vad gäller integration i Borlänge och i föreningen.

– Visst det är bra att få ett sådant genomslag som vi fick med filmen, men vi måste kunna förvalta det också. Det får inte bara stanna vid en film, vi måste omsätta uppmärksamheten i nya och större grejer. Och jag vill poängtera att vårt integrationsprojekt inte är färdigt innan vi ser massa somaliska snöra på sig skridskorna i våra klubbfärger.

Borlänges sociala projekt har inte endast gjort föreningen kända runtom i hela Sverige, utan också ökat attraktionskraften vad gäller spelaraffärer. Björn Hellman, Artyom Shekhovtsov och Pekka Rintala är alla respekterade namn inom sporten och alla har skrivit på för klubben, något som Johansson aldrig kunnat föreställa sig.

– Att vi exempelvis kunnat få en av landets bästa målvakter är helt otroligt. Vi har liksom inga pengar att ge någon. Men det vi kan erbjuda är något annat. Vi har en vision och en framtidsplan som spelarna verkligen tror på. Och det vill vi att grabbarna ska känna, att det finns andra värden att spela för och det verkar de känna eftersom de vill komma hit.

Björn Hellman hämtades från elitserielaget Kalix inför säsongen. Nyhet slog ned som en bomb i bandy-Sverige och lade grunden till klubbens ytterligare stora nyförvärv.

I kampen för bra värdegrunder och i takt med att de sociala projekt växt sig större har föreningen funderat över vad som skulle bli steget som tog dem vidare från den allsvenska perrongen och mot nya destinationer. Ett steg i den riktningen var det kontroversiella namnbytet från Borlänge bandy till Peace and love City.

– Vad gäller namnet så har folk hackat på oss. Exempelvis varför vi heter Peace and love city och inte Peace and love bandy och varför Borlänge inte är med i namnet. Det beror på två saker; Först och främst vill vi inte begränsa oss till sporten bandy. Vi vill att det ska vara en neutral förening, man vet inte vad som händer i framtiden. Det andra är för att Peace and love city är synonymt med staden Borlänge.

Trots att många menar att politiska frågor och idrott inte ska blandas så är det just det som nu hänt i Borlänge. Daniel, som är vän med Peace and loves grundare Jesper Heed, insåg att de två organisationerna trots olika områden och kompetens, är väldigt lika varandra. De utgår från samma värderingar och strävar åt samma håll. Därför var samarbetet mellan en ovanlig bandyförening och en av Sveriges största festivalarrangörer inte så konstigt som det verkade vid första anblicken.

– Vi vill vara samhällspåverkande i vår verksamhet, det vill Peace and love också. De vill kunna visa att de är något annat än bara en musikfestival och vi vill visa att vi är något annat än bara en bandyförening.

Efter presskonferens där namnbytet och samarbetet tillkännagavs spekulerades det i varför de två organisationerna väljer att samarbeta. Till en början sades det att samarbetet inte handlade något om pengar, ett uttalande som Daniel idag kan ångra.

– Det kan ha blivit ett missförstånd vid presskonferensen, att detta inte har något med pengar att göra. Egentligen har det inte med pengar att göra, egentligen har det att göra med mål och vad vi vill med samarbetet. Men självklart så kostar saker under tiden, då diskuterade vi hur vi kan hjälpa och stötta varandra och kom fram till en bra lösning. Det här är bara början och under tiden kommer folk att förstå.

Daniel Johansson, sportchef och vice ordförande i P&L City, visar upp skisserna på den nya arenan som de vill bygga vid Galaxen i Borlänge.

Kärnan i samarbetet mellan organisationerna, det som i grund och botten för dem samman(utöver det sociala) är att både bandyföreningen och eventarrangören vill få till stånd en inomhusarena i centrala Borlänge.

– Vi båda har samma mål. De vill ha en arena centralt i Borlänge för att kunna hålla konserter och andra stora arrangemang och vi vill flytta vår verksamhet till en inomhusarena i stan.

Daniel tror också att ett samarbete ökar chanserna för att arena ska bli av och att den kommer bli lyckad.

– Vi vill spela bandyn i arenan, men det är svårt att få det att bara gå runt på att spela bandy. Man behöver få till andra event och det som är bra i det här är att Peace and love är en av Sveriges bästa eventarrangörer. Så om folk frågar sig vem som vill arrangera saker i arenan så är det inga problem tillsammans med Peace and love.– Det saknas en stor arena i Borlänge och jag tror att det skulle vara bra för hela staden, inte bara för bandyn.

Den dagen vi inte jobbar för utveckling, då är inte spelarna kvar och det är inte jag heller

Daniel Johansson pratar länge och varmt om drömmen om inomhusarenan, han säger att den är närmare än någonsin och att det är utifrån den som hela Peace and love Citys verksamhet kretsar. Att utan en inomhusarena skulle inte den blomstrande föreningen finnas kvar, åtminstone inte på samma sätt.

– Kommer det en dödsstöt sen, att det inte kommer bli någon hall, då kommer de flesta grabbar som spelar idag inte sitta i vårt omklädningsrum. De spelar för visionen som vi har, inte för pengar eller för dem själva. De gör detta för att det är en spännande resa. Den dagen vi inte jobbar för utveckling, då är inte spelarna kvar och det är inte jag heller. Jag brinner för visionen och resan.

Det kan tyckas bräckligt att hänga upp ett helt samarbete och en hel framtidsplan på en sådan sak full av orosmoment som en stor inomhusarena. Men det är så Peace and love City alltid har jobbat. En stark idé och en ännu starkare drivkraft. Det har tagit dem till den plats där de befinner sig idag, så varför ska det inte fungera en gång till?

Mer läsning