Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HaparandaTornio vill införa ett resebidrag för allsvenskan: "Det är en överlevnadsfråga"

HaparandaTornio är det allsvenska lag som reser överlägset längst under en säsong. Nu kräver klubbens sportchef Sune Nilsson att svenska bandyförbundet inför ett reseutjämningsbidrag för allsvenskan. – Det är ett måste att man inför det här och man måste göra det nu, säger Nilsson.

Annons

"Vi uppe i Norrbotten vill också tillhöra svensk bandy, ge oss rättmätiga möjligheter!!!". Så skriver HaparandaTornios sportchef i ett mejl till representanter för samtliga allsvenska klubbar, som Bandypuls har fått tagit del av.

Sune Nilsson uppmanar sina kollegor att hjälpa honom få bandyförbundet att införa ett reseutjämningsbidrag för de båda allsvenska serierna.

– Vi reser överlägset mest av alla lagen och i det långa loppet håller det inte. Jag har i två års tid både lobbat och jobbat mot bandyförbundet och olika personer och styrelser, säger Sune Nilsson.

HaparandaTornio är det lag som har längst att resa till sina bortamatcher i allsvenskan.

Sune Nilsson har varit sportchef i HaparandaTornio i fem år och har räknat ut att klubben under den tiden har haft 1,5 miljoner kronor mer i resekostnader än de övriga lagen.

Läs mer: Så inleds allsvenskan 2016/2017

– Förutom att vi reser för en halv miljon varje år så har vi ju typ elva övernattningar mot alla andra lag som har noll övernattningar, säger Nilsson, som menar att HaparandaTornio har ställt upp för de andra klubbarna.

– Deras önskemål har varit att spela söndagsmatcher för att flyga upp på morgonen, spela på dagen och flyga hem på kvällen. Det har vi ställt upp på, bara för att dra ner på kostnadsbiten för övriga klubbar, säger han.

Enligt en artikel i Haparandabladet reste HaparandaTornio 1 376 mil under förra säsongen. Det är mer än någon annan och nästan dubbelt så mycket som Ljusdal som reste näst mest med 780 mil. UNIK från Uppsala hade minst antal resta mil – 498.

Nilssons förslag är att klubbarna själva ska stå för resekostnaderna upp till 400 mil. Utöver det ska förbundet hjälpa till med pengar som klubbarna betalar in varje säsong, precis som man gör med domarnas ersättning.

HaparandaTornio har över 100 mil som längst till en bortamatch (Örebro). Närmast är Ljusdal,

Svenska Bandyförbundet tillsatte en arbetsgrupp som hade i uppgift att bland annat titta på den här frågan. Gruppen valde att skicka en remiss till den allsvenska serieföreningen, en intresseorganisation som ska representera samtliga allsvenska klubbar.

Läs mer: HaparandaTornio krigade på mot Falu BS

– Det är svårt för oss att ta ställning. Det vi ansåg var ju att vi inte kan säga ja till ett reseutjämningsbidrag. Det är så många parametrar i det här som är svårt att väva in, säger Nichlas Lindén, ordförande för Allsvenska serieföreningen, som valde att rösta nej till förslaget.

– Vi måste ta ett helhetsansvar och fundera och tänka på alla 20 allsvenska klubbar. Ett utjämningssystem skulle i nuläget ge HaparandaTornio en möjlighet, men å andra sidan har vi andra föreningar som behöver andra saker och stöttning, säger Lindén.

Svenska bandyförbundet valde att gå på serieföreningens linje. Något reseutjämningbidrag blir det inte inför säsongen 2016/2017. Sune Nilsson är besviken på bandyförbundet och menar att det ska vara deras beslut.

Haparanda Tornio slutade på en tionde plats i allsvenskan norra förra säsongen.

– Jag sa det till Stig (Bertilsson, ordförande i bandyförbundet) "det är ni som tar beslutet". De kan inte delegera det till någon allsvensk serieförening, säger Nilsson.

Stig Bertilsson var till Haparanda för ett möte med Sune Nilsson och Ulf Olofsson från HaparandaTornio för ett tag sedan.

– Det här har diskuterats och vi beslutade efter rekommendation av de allsvenska klubbarna att inte införa det inför den här säsongen. Jag lyssnade på dem (HaparandaTornio) och frågan kommer att diskuteras vidare, säger Stig Bertilsson.

Bertilsson betonar att något bidrag inte kommer införas till den kommande säsongen, utan tidigast säsongen 2017/2018.

– Det finns inget förslag just nu. Det kommer en diskussion och vad den utmynnar i vågar jag inte svara på just nu. Det är inget som jag beslutar, det är i så fall en fråga för styrelsen. Och det är tidigast aktuellt säsongen 2017/2018, säger Bertilsson.

Haparanda Tornio vann fem matcher under fjolårets säsong. Samtliga vinster kom på hemmaplan.

Sune Nilsson menar att ett reseutjämningsbidrag är avgörande för om HaparandaTornio, vars största utgiftspunkt är just resekostnaderna, ska kunna fortsätta på elitnivå.

– Slår man ut det på år ut och år in så blir det jätteastronomiska summor. Det är en omöjlig ekvation för oss att hålla oss på den här nivån om inte svenska bandyförbundet lyssnar på oss och tar detta på allvar, säger Nilsson.

Läs mer: HaparandaTornio firade tolvslaget på bussen

I dag finns redan ett system där klubbarna betalar in en summa pengar till förbundet som sedan används för att betala domarna som dömer matcherna. Ytterligare en anledning att förbundet skulle kunna införa ett reseutjämningsbidrag också, menar Sune Nilsson.

– Jag kommer aldrig någonsin kunna acceptera att det finns ett domarutjämningsbidrag och inte ett resebidrag. Det rimmar så illa, så illa, så det finns inte. Det går inte att bortförklara. Bandyförbundets styrelse har bollen, vill ni ha med Norrbotten i bandysociteten eller vill ni köra stängda serier från Hälsingland till Småland? Det är bandyförbundet med Stig Bertilsson i spetsen som tar beslut, säger han.

– Det är en ren överlevnadsfråga. Vill bandyförbundet ha ett runt bandysverige så är det ett måste att man inför det här och man måste göra det nu och inte imorgon. Det måste ske nu, säger Sune Nilsson.

Mer läsning