Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Knöös i lång intervju om nedflyttningen, ekonomin och stödet från supportrarna

Förlorad elitlicens, avgående ordförande och stort spelartapp. Våren var allt annat än rolig för IFK Kungälv. Nu ska Roger Knöös samla ihop sitt nya lag och börja ladda för en allsvensk säsong. Bandypuls ringde upp den nya huvudtränaren för att prata om våren, allsvenskan och Kungälvs framtid.

Annons

Den 16 februari spelade IFK Kungälv sista matchen i elitserien 2015/2016. En tiondeplats i tabellen innebar att laget var klara för ytterligare en säsong i högsta ligan, utan att behöva kvala.

En månad senare var Kungälv det enda lag som fortfarande inte hade fått förnyad elitlicens. Bandyförbundets ekonominämnd krävde att klubben kompletterade de material som man hittills hade lämnat in. I samma veva valde ordföranden Tony Hjertstrand att avgå från sin post.

Roger Knöös är ny huvudtränare i IFK Kungälv.

Den åttonde april kom så beskedet: Kungälv nekas elitlicens och kastas ut ur högsta ligan. Sedan följde en turbulent period för den bohusländska klubben. Trots överklagan från klubben stod beslutet fast – Kungälv får inte spela i elitserien säsongen 2016/2017.

Nu har drygt tre månader gått och klubbens nya huvudtränare Roger Knöös börjar blicka framåt mot nästa säsong. Knöös, som var assisterande tränare till Ari Holopainen förra säsongen, tackade ja till att ta över tränaransvaret när det stod klart att laget skulle spela i allsvenskan.

Läs mer: Kungälv nekas elitlicens – då sågar Hjertstrand styrelsen

– Det passade mig bättre att vara huvudansvarig i allsvenskan. Det var otänkbart för mig att vara huvudtränare i elitserien med mitt jobb (projektchef på NCC Construction). Nu ligger 90 procent av matcherna under helgerna och så är det mycket kortare resor, säger Knöös, som precis har kommit hem från fyra veckor i Kroatien.

Fredrik Johansson lämnade IFK Kungälv för Frillesås efter förra säsongen.

– Vi har tillbringat tre veckor på land och en vecka med segelbåt i området utanför Split. Vi brukar hyra en lägenhet av en gammal arbetskompis på Brac. Det är otroligt mysigt, lugnt och skönt. Bra mat och härliga bad. Helt utmärkt.

Läs mer: Förbundet om beslutet att tvångsdegradera Kungälv: "Vi hade inget val"

Väl tillbaka i Sverige och Kungälv väntar ett hårt jobb med att få ihop ett bandylag som till stor del består av nya spelare, då många valde att lämna klubben efter förra säsongen. Fredrik Johansson, Axel Ekholm och Erik Schön är några av namnen som försvann.

– Det har väl droppat av från och till. Var och varannan vecka tyckte jag det var någon. Har jag räknat rätt så är det sex eller sju spelare som lämnat. Vi har fått tillbaka några hemvändare som har varit ute i allsvenskan och spelat. Jag ser fram emot att få jobba med dem.

Erik Schön lämnade Kungälv för Gripen Trollhättan.

På grund av den turbulens som skedde i och kring klubben i våras tog det tre-fyra veckor längre för Kungälv att komma igång med träningen igen efter säsongsavslutningen. När Roger Knöös ser tillbaka på de där veckorna i våras är det en känsla av besvikelse som infinner sig.

– Visst är det tråkigt när det händer. Framförallt när vi gjorde en klart godkänd säsong, där vi klarar oss kvar utan kval. När man ser att vi har varit på god väg sportsligt och tagit några kliv under Aris (Holopainen) huvudansvar är det beklagligt när det blir som det blir. Att vi får lämna elitserien och spela i allsvenskan för att vi inte har hängt med i föreningen och ekonomin på den nivån som krävs, säger han och fortsätter:

Läs mer: Sportchefen inför ödesbeskedet: "Känns som att hela Kungälv går på nålar"

– På så sätt är det tråkigt, men nu när man fått reda på hur det ligger till med ekonomin så var det väl ett måste att flytta ner ett steg för att få föreningen på fötter igen. Lite grann att börja om på nytt.

Det var inte nödvändigtvis bristen på pengar som gjorde att klubben inte klarade elitlisencen, utan snarare hur man hanterade pengarna som fanns.

Knöös menar att degraderingen av Kungälv var ett måste, sett till den ekonomiska situationen.

– Det är väl både och. Föreningen måste lära sig att få in inkomster när vi har större utgifter vissa månader med löneutbetalningar och bussresor. Att vi har likvida medel de här månaderna som vi har lite större utgifter – och där har vi falerat, säger Knöös.

Kungälv har nu tillsatt en grupp som arbetar med att få ordning på klubbens ekonomi. Gruppen består av bandyintresserade personer som kommer utföra ett omfattande arbete som kan komma att ge resultat nästa år.

Läs mer: Överklagan avslås – Kungälv kastas ut ur elitserien

– Det är inget man får rätsida på under några månader, det är ett långt arbete som krävs, säger Knöös.

Tappade ni några sponsorer under tiden i våras?

– Jag är väldigt dåligt insatt, men vad jag har hört så är det ingen som har hoppat av. Snarare tvärtom, några har varit med och bidragit med lite mer under den tuffaste tiden. Men hur mycket det är vet jag inte.

Supporterföreningen Skarpa Gubbar startade en insamling för att hjälpa sitt lag kvar i elitserien.

Det var inte bara sponsorerna som klev in och försökte hjälpa kvar laget i elitserien. Supporterföreningen Skarpa Gubbar startade en insamling för att "Rädda IFK Kungälv kvar i elitserien".

Vad har du fått för reaktioner från supportrarna efter allt det här?

– Jag har pratat med några av dem och där har vi alltid full stöttning. De är fantastiska eldsjälar som lägger ner ett otroligt jobb och ett stort intresse för att Kungälv ska må bra. Vi är tacksamma över att ha sådana lojala supportrar, säger Knöös.

Roger Knöös tror inte att Kungälv kommer ta sig tillbaka till elitserien redan nästa år.

– Vi har så gott som till hundra procent spikat en trupp, det är några frågetecken kvar. Får alla vara friska kommer vi kunna vara med och vara etta eller tvåa i allsvenskan och spela kval. Men vi har inget lag för elitserien, säger Knöös, och betonar att det är ekonomin som klubben behöver få ordning på.

Läs mer: Reaktionen på att Kungälv får lämna elitserien: "Sjukt, förjävligt och sorgligt"

– Där är vi längst ifrån om man jämför det sportsliga och föreningsmässigt.

Är det någon som vet hur man tar klivet upp från allsvenskan till elitserien med IFK Kungälv så är det Roger Knöös. Han gjorde nämligen precis den resan sist han var huvudtränare i klubben, säsongen 2006/2007. En erfarenhet han kommer kunna använda nu.

Nu får Roger Knöös blicka framåt mot en säsong i allsvenskan.

– Framförallt att man har varit med om det. Några spelare var också med under den resan, de vet vad som krävs. Vi har inte ett lika bra lag som när vi gick upp då, men den resan vi gjorde då lärde vi oss mycket av. Hur vi hanterar att vara favoriter i det flesta matcherna och att det gäller att fokusera på en hel säsong även i allsvenskan.

Nu börjar Kungälv ladda om för en säsong i Sveriges näst högsta liga. Posten som ordförande i klubben är inte tillsatt ännu. Valberedningen jobbar med olika namn och beräknas presentera någon under augusti månad.

Läs även: IK Tellus tar Kungälvs plats i elitserien

A-laget kommer återsamlas nästa vecka efter fem veckors sommaruppehåll. Laget kommer få fortsätta tampas med övriga Göteborgsklubbar i Ale Arena under försäsongen. Kommunen har lovat att Kungälv ska få en egen bandyhall som ska stå klar år 2018, men Knöös är inte helt övertygad om att det kommer bli så.

– De har utsett en plats och gjort geotekniska undersökningar, men det är ett stort steg att klubba igenom det och ta första spadtaget. Jag tror inte på det förrän det är klart och handlingarna är ute för upphandling, säger han.

Mer läsning