Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Fosshaug hjälpa moderklubben: "Det finns stor potential i Borlängebandyn"

Per Fosshaug återvänder till moderklubben. I sin roll som teknisk rådgivare ska han vara ett stöd till ledartrion, och därmed vara med och lyfta Borlänge Bandy ytterligare ett steg.

Annons

Efter tre meriterade nyförvärv på spelarsidan kunde vi på onsdagen avslöja att det kanske största nyförvärvet blir på Borlänge Bandys ledarsida. Profilen Per "Pelle" Fosshaug blir teknisk rådgivare i föreningen och kommer att vara ett bollplank och stöd till den nya trio som ska leda a-laget, Joakim Nyström, Ulf Hedlund och Ulf Stoor.

– Jag har haft kontakt med Jocke Nyström ett par år, han har tränat föreningens 13- och 14-åringar förut så jag har varit med på någon träning och hjälp Jocke med lite tankar och idéer om hur man kan tänka och spela bandy, säger Fosshaug, och menar att just Nyström är en viktig del i hans val att kliva in i föreningen.

– Till stor del, så är det ju. Det kändes spännande, det kändes rätt, men det var ju en tanke att även om inte Jocke skulle vara ledare så skulle jag kanske göra något.

LÄS OCKSÅ: Borlänges sportchef om Fosshaug: "Bygdens grabb som ger tillbaka"

Fosshaug har ju spenderat en del tid i Borlänge och på Tunets IP de senaste säsongerna, både på grund av att han arbetar med ett projekt på orten, och i och med sitt arbete som förbundskapten för det somaliska landslaget. Det är arbeten som han kommer att fortsätta med, och han hoppas kunna utveckla samarbetet än mer i och med att han även får en roll i Borlänge Bandy.

– Vi tränar ju på samma arena så det kommer att bli en bra lösning, får se om vi kan få Borlänge Bandy att spela lite träningsmatcher mot Somalia också så det blir riktigt bra träning (skratt). Nej, men det vi gör i Borlänge är ju ett integrationsarbete också och vi vill ju givetsvis lyfta upp det till ytterligare en nivå.

LÄS OCKSÅ: Därför väljer Pekka Rintala spel i Borlänge och allsvenskan: "Bandyn har inte varit jätterolig senaste säsongen"

Hur bra koll har du på allsvenskan i nuläget?

– Nja, inte jättebra koll på lagen, men det är ju också så att man som tränare vill fokusera på sitt och gör man en långsiktig plan så behöver man inte fokusera så mycket på motståndarna.

Vad tror du om Borlänge Bandy kommande säsong?

– Vi ska bygga spelarna och få tillbaka det självförtroende som man hade, kanske när de gick in till förra säsongen och vann Svenska supercupen. Sedan så gick det väl kanske inte lika bra som de förväntat sig resterande del av säsongen, men förväntningarna som jag tror att vi har allihopa är att vi ska hitta en bra energi och ett bra spel tillsammans med spelarna som gör att de känner sig väldigt delaktiga.

Och sedan kommer ett mer specifikt mål att sättas upp närmare säsongen?

– Ja, precis, och det ska vi naturligtvis sätta tillsammans, och tillsammans med spelarna. Vi är ett ungt lag, vi har mycket talangfulla spelare och spännande nyförärv som kommit så det ser jättespännande ut. Borlänge som förening är också en förening som jobbar väldigt aktivt med olika bitar, och en välskött förening. Det finns stor potential i Borlängebandyn.

Vad tycker du om nivån på allsvenskan?

– Den här superallsvenskan som ska till nästa år kommer ju att bli bättre, och det har ju ändå sett lite bättre ut nu de senaste åren här. Framför allt har det kommit in fler spelare och i en del städer har de hallar och så vidare, så det blir ju bättre och bättre kvalitet. Men det kommer ta ett tag , så är det ju. Kvalitén på spelet behöver ju förbättras i allsvenskan för att steget inte ska bli så stort upp till elitserien, vi vill ju ha jämna och bra matcher.

Har du ett stort Borlängehjärta?

– Ja, det är ju min moderförening och jag började ju spela bandy i Borlänge så det är självklart att det finns, och det är många som är kvar fortfarande i föreningen och runt omkring.

Fosshaug kommer även att fortsätta jobba med bandygymansiet i Västerås och räknar med att han kommer att vara på plats i Borlänge minst en dag i veckan.

LÄS OCKSÅ: Därför tackar Per Fosshaug nej till Hammarby

Borlänge bandy värvar anfallaren Artyom Shekhovtsov från ryska ligan

Stjärnmålvakten Björn Hellman lämnar elitserien – för allsvenska Borlänge

Mer läsning