Måndag 15 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelaren som gick över till "the dark side"

/
  • Andreas Broberg avgjorde sin sista match som bandyspelare. Nu har han gått över till den andra sidan – kommande säsong dömer Andreas Broberg allsvensk bandy.

Andreas Broberg avgjorde sin sista match som spelare.
Nu har han gått över till den andra sidan – "the dark side" som det skämtades om på en domarträff.
– Jag vill inte uppfattas som en arg domare, för de vann aldrig min respekt när jag själv spelade, säger 40-åringen från Västerås som inleder sin andra domarsäsong med uppdrag i allsvenskan.

Annons

Andreas Broberg fostrades som ung i VSK och spelarkarriären tog sedan vändor i flera klubbar; Stabaek i Norge samt en rad svenska elitlag som Sirius, Motala, Katrineholm, Tillberga och Örebro.

I vad som blev hans sista match fick han en minst sagt avgörande roll. Andreas Broberg sköt Köping upp i allsvenskan 2014 med matchens sista skott mot Mosserud.

– Det var mycket som hände. Jag var ju med och misslyckades (med att gå upp i elitserien) med Örebro tre år i rad. Jag har ju varit med och vunnit allt, som SM-guld och europacupguld, så jag bestämde mig för att inte sluta med tre års förluster, säger Andreas Broberg, som plockades till division 1-klubben Köping som då tränades av Micke Carlsson.

Sedan kunde den offensiva mittfältaren avsluta en lång spelarkarriär på elitnivå.

Redan säsongen efter, alltså den förra, var han tillbaka på bandyplanen – som domare. Något han faktiskt redan i ungdomsåren var och nosade på.

– Jag dömde lite bandy på division 2-nivå när jag kom upp i VSK:s a-lag som 17-åring. Men då sa Sören Boström att "det här får du lägga av med". Så det var inte så mycket att välja på, skrattar Andreas Broberg.

Sin första säsong som domare skipade han rättvisa i division 1. Uppenbarligen gick det bra, för nu när det vankas ny bandysäsong har Andreas Broberg hoppat upp en nivå till allsvenskan där han nu är ordinarie domare.

– Jag ville fortsätta ha kontakt med idrotten bandy, som varit det roligaste jag vet under en lång tid. Jag hade skadeproblem i slutet som spelare och då är det inte lika roligt längre, särskilt när man är den typ av spelare som offensiv mittfältare. Jag kunde inte behålla min fysiska status på toppnivå, säger Andreas Broberg, som aldrig riktigt lockades av att bli tränare som kanske är det vanligaste efter en avslutad spelarkarriär.

– Jag hade säkert blivit en ganska bra tränare. Men kombinerat med det civila och familjelivet är det alldeles för osäkert, man måste ju kanske flytta till en annan stad och så kan man få sparken ena dagen. Hade man varit fotbollsspelare och tjänat 25 miljoner så hade jag gladeligen gjort det, men så är det ju inte...

Under höstens försäsong har han fått prova på att döma matcher där elitserielag spelat – Edsbyn–Sirius och Tillberga–Katrineholm. Att han sneglar mot att få göra debut i en elitseriematch redan kommande vinter är inget han försöker förneka.

– Det står klart och tydligt att om man gör bra ifrån sig så får man provmatcher. Men det är ju samma sak neråt också, om man inte håller måttet. Kraven blir hårdare och hårdare, säger han.

På en domarträff nyligen resonerade Andreas Broberg med de mer rutinerade och kända domarna. Att man som spelare lämnat för "den andra sidan" ger upphov till en hel del skämt:

– Haha, ja, det var roligt på den här träffen när vi stod och pratade lite. Det lät nästan som att jag bytt till "the dark side", skrattar Andreas Broberg.

Frågade du dem hur de uppfattade dig som spelare?

– Ja, de gamla rävarna har ju dömt mig i 20 år varav 18 elitseriesäsonger. Det är väldigt många matcher. Så jag sa till Sjösten (Håkan) och Fager (Roland): hur uppfattade ni mig som spelare. De svarade att jag hade mycket åsikter och ville vara där och peta, men inte olämpligt, utan jag höll mig precis på gränsen så de inte kunde ta ut mig. Jag har inte fått ett rött kort under alla de här åren.

Att det svenska bandydomarskrået skulle vara ålderstiget och att det är svårt för nya yngre domare att komma upp på nivå håller Andreas Broberg inte med om alls.

– Nej, det där är en grej som jag verkligen märkt, att jag är glad att jag inte blev domare som 20-21-åring. Pondus, respekt och acceptans kommer med ålder. Att man känner sig trygg och vågar säga ifrån. Det är inte alls säkert att en domare som är tio år yngre än spelarna vågar det, säger han, men fortsätter samtidigt:

– Däremot så är det viktigt att domaren har en viss form av fysik, det ser man direkt om han har.

Andreas Broberg hoppas att flera före detta bandyspelare kan följa i hans spår, till den andra sidan. Eller "the dark side" om man så vill.

– Jag tycker faktiskt att det är synd att så få spelare byter efter sin karriär, säger han.

 

Andreas Broberg om...

...vem som var hans favoritdomare när han spelade:

– Det är två stycken jag tyckte var riktigt bra. Håkan Sjösten och... nej, det är tre förresten: "Bullen" (Ulrik Bergman), Sjösten och Fager. De tre har jag alltid haft en bra dialog med, de hade liksom distansen och kunde säga: "Nu räcker det Broberg, inget mer tjafs nu".

...vad hans fördelar är i domarrollen som före detta elitspelare:

– Jag vet ju hur tjuvknepen kommer till och kan komma åt problemet. Men den största grejen jag har fördel av är att jag är väldigt bra på att låta spelet gå, alltså släppa fördelar. Om en spelare till exempel kommer och är fasthållen, så avvaktar jag så att han kan slita sig loss och han blir då glad i slutändan.

...att hitta sin egen roll:

– Fysiskt sett så är jag i jättebra form för att vara domare, och bandy kan man ju. För mig handlar det om att få rutin och skapa sig en egen stil, "så här vill jag att jag Andreas Broberg ska döma". Det är inget som bara kommer. Men jag vill inte uppfattas som en arg domare, för de domarna vann aldrig min respekt.

...sina framtidsmål som bandydomare:

– Jag har ju själv spelat SM-final, så mitt mål som domare är att få döma en sådan och även internationellt i VM.

Mer läsning