Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgående generalsekreteraren Marcus Norman om vad som krävs av hans efterträdare: "En jäkla arbetsinsats"

Marcus Norman ser tillbaka på fem år som generalsekreterare i bandyförbundet. Här berättar han bland annat om de största utmaningarna med jobbet, och vad som kommer att krävas av hans efterträdare. – Det blir mycket en livsstil.

Annons

På onsdagen kom beskedet från Svenska bandyförbundet. Generalsekreteraren Marcus Norman säger upp sig, och återvänder inte till posten efter sin föräldraledighet som pågått sedan januari.

Bandyförbundets avgående generalsekreterare Marcus Norman (arkivbild).

I januari fanns dock inga tankar på att lämna posten, som Norman haft i fyra och ett halvt år.

– Nej, inte över huvud taget. Jag har trivts jäkligt bra, har fantastiska kollegor och ett väldigt roligt jobb, så jag hade absolut inga planer på att jag skulle göra något annat, säger Marcus Norman.

Under våren hade han också en del arbetsuppgifter kvar, som att ro i land det nya avtalet med huvudsponsorn Svenska Spel, och att ta fram förbundets nya vision som ska gälla fram till 2025.

– Det har varit under sommaren som det här växt fram och blivit klart, och jag har ingenting klart för vad jag ska göra framåt, men jag kände att jag var klar med bandyn på så vis och hade en öppen och ärligt diskussion med min styrelse om det.

Vad känner du att du och förbundet åstadkommit de senaste fem åren?

– Jag tycker det känns som att när man är ute i bandysverige är det många som har en positiv syn på kansliet och förbundet, mer positivt än innan iallafall. Jag får ofta höra att "nu händer det bra saker i förbundet", som lite nya fräscha initiativ på ungdomssidan. Om tio år hoppas jag att man kommer ihåg mina år som att det var tydligt ungdomsfokus.

Bandyförbundets avgående generalsekreterare Marcus Norman i Tele 2 Arena inför bandyfinalen 2015.

LÄS OCKSÅ: Mayborn efter sitt öppna brev i finaldebatten: "Vi har något unikt vi måste värna om"

Ett av de beslut som allra mest satt förbundet i blåsväder de senaste åren är flytten av bandyfinalen från Uppsala till Stockholm. Det är också något som Norman lyfter fram som en av de största utmaningarna under sin tid som generalsekreterare.

– Vi väl inte helt nöjda med utfallet publikmässigt när det gäller bandyfinalerna. Publiksiffran är vi inte nöjda med, det kan man krasst konstatera. Sedan tycker vi att vi har gjort många andra bra saker så vi tycker inte att det är ett riktigt så dåligt evenemang som många pratar om, utan att det faktiskt är helt okej. Men det kommer att ta tid att sätta traditionerna i Stockholm, så där finns det mycket kvar att göra och mycket kvar att slipa på, absolut.

LÄS OCKSÅ: Axman: Tre steg tillbaka kan ge sex steg framåt – Finalen behöver ballonger för att lyfta igen

Rekryteringen av Normans ersättare på förbundet började direkt, och en annons för tjänsten finns ute på förbundets hemsida sedan torsdag. Det man söker är en person som bland annat har "erfarenhet av att med stort engagemang leda organisationer, professionella eller ideella, inom idrottsrörelsen och gärna inom bandyn". Viktigt är också "att du har en förmåga att entusiasmera andra människor!".

Vad tycker du krävs av personen som blir din efterträdare?

– Det krävs att man jobbar hårt. Att vara GS i ett förbund eller att vara klubbchef i en förening blir mycket en livsstil. Det är ganska mycket kvällar och helger, man jobbar mer än heltid och man förkroppsligar det man jobbar med väldigt mycket. Det krävs en jäkla arbetsinsats, men man får så fruktansvärt mycket kul och positivt tillbaka. Jag har aldrig sett det som någon belastning under de här fem åren utan snarare sett det som en förmån att få jobba med det här, och den synen måste nog den som tar över, oavsett vem det är, också ha, säger Norman, som själv avvaktar semestrar och en in skolning på dagis innan han börjar se sig om efter nya utmaningar.

– Yrkesmässigt hoppas jag kunna hitta något minst lika roligt jobb som jobbet på bandyförbundet har varit någongång under hösten. Gärna något inom idrott eller närbesläktat med idrott på något vis.