Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs stjärnduo glänste när Sverige krossade Kazakstan – nästan tvåsiffrigt redan i paus

/
  • Daniel Berlin var, precis som Per Hellmyrs, dominant på isen i den första halvleken. Sen tappade Sverige både fart och skärpa.

Sverige behövde bara 45 minuter på sig. Då hade man nästan gjort tvåsiffrigt på ett utspelat Kazakstan.
Bollnäs stjärnduo Per Hellmyrs och Daniel Berlin, tillsammans med en målsugen Christoffer Edlund, var tre av isens stora hänförare i första halvlek.
Efter en andra halvlek med betydligt sämre svenskt fokus vann Sverige till slut med 11–4.

Annons

Att Sverige skulle besegra Kazakstan "visste" alla redan på förhand. I stället var väl snarare den stora frågan om det favorittippade svenska landslaget skulle få slita hårdare än i premiärsegern mot Finland.

Svaret på den frågan blev ett rungande nej – i stället blev det en ännu enklare resa mot två nya poäng. I halvtid hade Sverige gjort 9–1 på Kazakstan.

Redan från start var det en viss Bollnäsduo som satte tonen, då Daniel Berlin med en suverän passning friställde Per Hellmyrs. Den svenska stjärnan gjorde inget misstag och placerade enkelt in 1–0. Martin Johansson smällde kort därpå in tvåan på hörna, innan det var Hellmyrs tur att agera passningsläggare och framspelare.

Med ett fint lyft hittade han Joakim Andersson, som satt fart i djupled. Vetlandaanfallaren förvaltade läget och matchen kändes avgjord redan där och då.

Läs mer: Fjolårets VM-skyttekung öser in mål även i år – stod för åtta nya mål i storsegern

Berlin och Hellmyrs fortsatte att driva på ett hungrigt Sverige, och kunde innan halvtidsvilan lägga ytterligare några individuella poäng till samlingen. Berlin blev dessutom målskytt, då han hårt uppvaktad och med två kazaker hängande på sig forcerade in 7–1.

Från den första halvleken kunde Sverige dessutom ta med sig ett hattrick från Christoffer Edlund och en läcker 70-meterspassning från Hans Andersson, som serverade just Edlund fram till 6–1-målet.

Läs mer: Matchfakta från tisdagens matcher i VM

I slutet av halvleken fick dessutom Sandvikens anfallsstjärna Erik Pettersson ta plats i VM:s målprotokoll, då han förvaltade en straff fram till 9–1.

Andra halvlek blev däremot en avslagen historia där Sverige tappade både fart och intensitet. Kazakstan fick luft under vingarna och minskade det målmässiga avståndet. Sverige vann till slut med 11–4, efter ytterligare ett mål av Daniel Berlin och ett av Simon Jansson.

Härnäst väntar betydligt tuffare motstånd för Sverige, då gruppspelet på onsdagen avslutas med tungviktsmötet med Ryssland. Matchen, som flyttats till att spelas inomhus på grund av den dåliga isen på utomhusarenan, handlar om gruppsegern i grupp A. Det är dessutom, om ingen superskräll inträffar längre fram i turneringen, en försmak av söndagens VM-final.

Mer från matchen Sverige–Kazakstan kommer under kvällen!

Läs mer: Simon Jansson om läckra solomålet i VM-debuten: "Det var väl ganska snyggt"