Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen: att avgöra i SM-finalen

/

När damernas SM-final i bandy spelas på Tele2 Arena på fredagskvällen finns Ljusdal representerat genom Linnéa Larsson och Matilda Öhman i AIK.
– Man hade inte kunnat tro det här för bara några månader sedan, säger Matilda, som gick till AIK från Team Hälsingland i november.

Annons

Ljusdalsbon, och före detta Team Hälsingland-spelaren, Matilda Öhman värvades inför säsongen av AIK. Ett stort kliv uppåt i bandykarriären för 17-åringen – som fått spela samtliga matcher för de regerande mästarna.

Fyra mål och två assist bidrog hon med i rent poängsnack för att laget skulle ta sig dit de är nu. I SM-final, jagandes sitt 16:e guld genom tiderna.

För Matilda skulle det bli det första. Hur hon känner inför möjligheten vet hon knappt.

– Nej, jag vet faktiskt inte, det hade vart helt sjukt. Jag vågar inte tänka på det så mycket, men det skulle vara så jäkla kul, säger hon.

Att gå från spel med Team Hälsingland till AIK har inneburit stor skillnad för Matilda.

– Väldigt stor skillnad, och det ska det ju vara. Det är mycket seriösare och man kan inte åka och kolla på. Man känner sig inte direkt tvingad att prestera, men man måste ta jobbet och kämpa, berättar hon.

Inför matchen på Tele2 Arena på fredagskvällen är hon nervös.

– Det är sjukt stort där. Det är en fin arena så det kommer nog bli lite nervöst. Men jag ska nog tackla det.

Att hon spelar på en offensiv position, antingen forward eller på mittfältet, innebär kanske en extra press.

– Jag tror inte mina klubbkamrater förväntar sig att jag ska göra mål, men att jag ska ta jobbet. Sen om det blir mål så vore det så klart jättekul, säger hon.

Drömmen är givetvis att få avgöra, att få skjuta hem guldet.

Klubbkamraten, och tillika ljusdalsbördiga, Linnéa Larsson är kanske aningen lugnare än Matilda. Detta blir hennes femte SM-final. Riktigt rutinerad på att spela final menar hon dock att man aldrig blir. Hon har fått allt bättre koll på att hålla nerverna i styr, men:

– Det är klart det är nervöst, är det inte nervöst så betyder det ju ingenting för en, så det är sköna nerver, säger hon.

Det är Kareby som AIK ska möta i finalen – precis som förra året. Då höll det på att gå riktigt illa för AIK.

Mappen med spelplanen glömdes på fel ställe och hamnade i oönskade händer – nämligen motståndarlagets. Första halvlek blev en tung historia och AIK låg under med ett mål i halvtid, men laget reste sig i andra halvlek – bland annat genom Linnéa Larssons kvitteringsmål, och matchen slutade med 5–1 och guld för AIK.

Då var det AIK som var revanschsugna efter fjolårets finalförlust mot Sandviken. I år är det Karebys tur.

– Men vi är också revanschsugna, säger Linnéa Larsson och fortsätter:

– Vi har ju förlorat mot dem under säsongen och det är de som står som storfavoriter. De har inte förlorat en poäng hittills, så vi har ingen press på oss. Vi ska gå ut och spela vårt spel.

Hon menar att det är den som vill mest som kommer ta hem guldet.

Hur mycket vill du då?

– Jag vill så mycket så det bara, det går knappt att beskriva. Det är någonting som man har kämpat för hela säsongen och så står man där.

– Det har varit mycket fram och tillbaka. När säsongen drog i gång stod vi utan tränare och hade knappt några spelare. Vi har dessutom bara haft is på vår hemmaarena i en månad nu, så vi har fått pendla runt på 15 olika arenor för våra hemmamatcher – men vi har kämpat oss igenom allt. Det är mycket känslor som ligger och bubblar. Jag vill att vi ska stå där allihopa med guldhjälmarna på. Det skulle vara riktigt häftigt och frågar du mig så är vi värda det efter den här säsongen.

Mer läsning