Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silver för ljusdalingarna i SM-finalen

Kareby avslutade säsongen med perfekt statistik. Bara vinster och slutligen guldmedaljör.
AIK, med Ljusdalsimporterna Linnéa Larsson och Matilda Öhman på sin sida, gjorde vad de kunde. Det räckte dock inte.
– Det är ingen fy skam att förlora mot dem. Men vi har chansen och vi är lika bra som dem. Det känns surt så, säger Matilda Öhman efter matchen.

Annons

Det var 17-åriga Matilda Öhmans första SM-final efter att ha värvats till AIK från Team Hälsingland inför säsongen.

Det blev en strulig säsong för AIK, som ändå lyckades ta sig till finalen mot Kareby på fredagen.

– Det går ju inte att beskriva hur vi har haft det egentligen. Vi har varit på 15 olika isar och försökt träna i alla fall någonting på is, berättar Matilda Öhman.

Hon var riktigt besviken efter förlusten mot Kareby. För strulet till trots gjorde laget en bra insats på Tele2 Arena.

– Det känns bara tomt. Det är inte kul att förlora, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att vi har ganska mycket av matchen – vi hade problem att få in bollarna bara. Vi hade många bollar strax utanför och en hörna som var inne som vi inte fick med oss.

Första halvlek började med stort Kareby-övertag. De första 30 minuterna var det västkustlaget som dominerade i bollinnehav och gick upp i ledning med 2–0. Sen började AIK nöta sig in i matchen.

Med fem minuter kvar av första halvlek fick Matilda Öhman på en boll i stolpen – som klubbkamraten Hanna Nygren förvaltade på bästa sätt.

– Det känns jättekul. Så jävla skönt att hon (Hanna Nygren) kom där bakom, annars vet jag inte vad jag hade gjort, berättar Matilda Öhman.

Det hann bli 3–1 innan första halvlek var över – men det kunde ha blivit ännu tyngre för AIK om det inte varit för Linda Odén i målet.

En AIK-spelare tog ner bollen i försvaret med en för hög klubba, och det blåstes straff. Linda Odén var iskall när rutinerade Emma Kronberg sköt. Hon greppade, och räddade AIK från ett jobbigt utgångsläge inför de sista 45 minuterna.

Ett liknande läge stod AIK inför i fjol, när samma lag möttes i finalen. AIK låg under i halvlek, till viss del på grund av att matchplanen läckt till motståndarna, men kämpade sig i kapp och förbi. Ljusdalsbördiga Linnéa Larsson i AIK fick ta på sig guldhjälmen.

Den här gången gick det inte lika bra. Trots att AIK tryckte på under hela den andra halvleken, och landslagsmålvakten Linda Odén gjorde ett par riktigt bra insatser, lyckades man inte komma närmare än just 3–1, som blev slutresultatet.

Det blev silver för Matilda Öhman och Linnéa Larsson.

– Vi gör en bra andra halvlek, men det är det där sista som fattas, säger Matilda Öhman.

Att inte ta guldet är förstås en stor besvikelse, men:

– Det känns ju jättekul egentligen, det är bara det här nu. Jag själv gjorde inte en så jättebra match, men det har gått bra under säsongen, säger hon.

Nu har Matilda två dagar tillsammans med laget, och de kommer hon ta vara på.

– Nu ska jag ha så jävla roligt de här två sista dagarna vi har tillsammans. Vi ska ha så kul, även om vi förlorade. Jag ska bara njuta av det här.

Förhoppningen är dock att det inte blir de två sista dagarna.

– Jag vill fortsätta här. Jag blir nog kvar, säger Matilda Öhman.

Mer läsning