Onsdag 20 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edling hyllar Määttä inför World cup: "Han är riktigt, riktigt vass"

Han hade läget att skjuta Edsbyn till semifinal i Svenska cupen – men bommade.
Nu hoppas Jonas Edling på en betydligt längre helg i Sandviken.
– Vi kan gå långt, säger han, och hyllar nyförvärvet Tuomas Määttä.

Annons

Jonas Edling.

Jonas Edling är känd som en av bandy-Sveriges främsta skyttar. Men när drömläget till avancemang i Svenska cupen kom i sista gruppspelsmatchen mot Bollnäs förlorade han straffduellen med målvakten Patrik Aihonen. Mål där och det hade varit Edsbyn och inte ärkerivalen som spelade semifinal mot Sandviken.

– Jag har släppt det. Det tog någon timme sådär, men så är det. Man missar ibland också, säger Jonas Edling.

Med straffmissen bakom sig kan han trots allt se tillbaka på en stark insats av Edsbyn i Svenska cupen, där han anser att laget drev spelet i samtliga tre gruppspelsmatcher och borde ha tagit sig vidare.

Nu står Edsbyn inför försäsongens sista test när World cup startar på torsdagen. Motståndare i gruppspelet är Västerås SK, Dynamo Moskva och Broberg.

– Det är tre bra lag som vi ska möta, så det blir tuffa matcher. Dynamo vet man inte så mycket om egentligen, men det lär säkert gå fort. Vi fokuserar inte så mycket på motståndare utan mer på att prestera i det vi håller på att bygga, säger Jonas Edling.

Har ni någon målsättning uttalad?

– Vi vill gå så långt som möjligt, men fokuserar mest på vår prestation. Lyckas vi bra med det så tror jag att vi kan ta oss långt.

2x30 igen, som i Svenska cupen. Hur påverkas man som spelare av att en tredjedel av ordinarie matchtid försvinner?

– Det tar bort den viktigaste halvtimmen, när man ska ha tröttat ut motståndaren och ska avgöra. Det blir ett annorlunda spel, så det gäller att trycka på från start och se till att möra på dom ändå.

LÄS ÄVEN: Edsbyn en av elva klubbar som beviljas elitlicens

När Jonas Edling ser tillbaka på försäsongen gör han det med en positiv känsla. Laget har bara förlorat en match under hela hösten, även om motståndet har varit varierat.

Förutom Fredrik Åströms återkomst lyfter Jonas Edling fram nyförvärven. Inte minst mittfältaren Tuomas Määttä som är en av många spännande värvningar i elitserien i år.

– Han är riktigt, riktigt vass. Riktigt bra fart, bra blick för spelet och en bra genombrottsspelare som kan kliva emellan och ta sig fram. Trots att han inte är så gammal än så har han redan mycket grejer i spelet.

Ni har glidit upp lite som en outsider inför elitseriestarten. Blir ni att räkna med i toppen?

– Det är vår målsättning. Vi var sjua i elitserien i fjol och vill klättra betydligt därifrån och det tycker jag att vi har chanser att göra.

Edsbyn möter Dynamo Moskva på torsdagen, Broberg på fredagen och Västerås SK på söndagen.