Måndag 18 februari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edlund om valet mellan pengar i Ryssland och familjen i Sverige: "Ett lätt beslut"

/

På ena sidan miljoner på banken och spel tillsammans med världens bästa bandyspelare i världens bästa liga.
På andra: En familj som mår bra.
– Ett lätt beslut, sade Christoffer Edlund inför 11–4-segern mot Kazakstan.

Annons

Elitseriens skytteligaledare – 55 mål på 23 matcher – valde att lämna Ryssland och livet som välbetalt heltidsproffs efter bara en enda säsong.

Till skillnad från många andra elitidrottare tyckte han inte att den egna karriären var den som det skulle fokuseras mest på.

– Jag har en treåring och skulle precis få en nyfödd efter säsongen. Jag hade ingen aning om hur det skulle bli att vara tvåbarnspappa, jag visste bara att jag behövs där hemma. Och när vi kände att det inte skulle funka att vara borta ett år till så fanns det inget annat beslut, det var givet, sade han.

Nu är han tillbaka i Ryssland, men bara tillfälligt, för spel i VM.

Matchen mot Kazakstan blev inget vidare test, den slutade med en svensk storseger (11–4) och Edlund gjorde tre av målen.

Nu väntar gruppspelsmötet med Ryssland, avslag 17.00 på onsdag, och mötet med världens bästa bandyspelare – och före detta lagkompisen – Sergej Lomanov.

Edlund är full av beundran.

– Han är en fantastiskt fin människa. Det var viktigt för honom att jag trivdes, och eftersom han kan språket hjälpte han mig otroligt mycket. Sedan var det häftigt att träna med honom varje dag, det var en riktigt "wow-faktor" med tempot. Jag, som ändå är ganska hyfsad på skridskorna, var tvungen att höja mig ett snäpp för att hänga med. Det var en fantastisk säsong, säger Edlund.

Året i Jenisej slutade med ligaguld, hyllningar, en utveckling som bandyspelare – men ändå valde Edlund, som sagt, att flytta hem.

– Det var häftigt att se hur mycket det betydde, och hur mycket jag var med och bidrog. Jag kände mig som en stor del av laget och blev otroligt väl omhändertagen.

Kan du tänka dig att återvända till Ryssland när barnen är större och familjen vill det?

– Ja, absolut. Jag ångrar inte en sekund att jag provade på det ett år.

– Det finns två olika syner på allt, att flytta tillbaka till Sandviken innebar att vi kunde få en helhetslösning och det skulle naturligtvis bli bättre för barnen om jag var hemma. Mycket av relationen man skapar med sina barn skapar man ju den första tiden, så det var ett lätt beslut att flytta hem. Men kommer möjligheten tillbaka att flytta till Ryssland och det passar familjen bättre så är jag intresserad.