Fredag 14 december
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyn väver rödblå tråd i Bandyakademin

/

En kraftsamling på en utvecklad ungdomsverksamhet – både på bredd och spets.
– Det har fungerat väldigt bra, säger processansvarige liraren Daniel Liw om första året med Edsbyns Bandyakademi.
Ett samarbete mellan klubben och Voxnadalens bandygymnasium.

Annons

Rötterna är långa – 1955 vann Edsbyns IF den allra första JSM-titeln.

– Vi har alltid varit bra på att fostra och förädla egna produkter, nu vill vi bli ännu bättre, säger Thomas Zetterqvist.

Han är ordförande för en av landets mest framsynta bandyföreningar.

Först med att bygga en hall, först med att införa ett fungerande fyrbackssystem – och nu först med en egen Bandyakademi.

Det är en tanke som grott under några år, inför den gångna säsongen var det dags att sjösätta det långsiktiga projektet.

– Det är som ett hus som ska fyllas med olika aktiviteter, första året har handlat en hel del om att få engagerade ledare och föräldrar att hänga med i upplägget, säger processchefen Daniel Liw, som lagt mycket energi på utvecklingsträffar där man gemensamt jobbat fram Den Röd/Blå tråden.

Och det första steget blev lyckat, med en tydlig ökning av både unga spelare och ledare under den gångna säsongen.

Exempelvis har Kubens Bandyskola, med ikonen Magnus Olsson, samlat över 90 barn i de yngsta årskullarna.

– Det är också viktigt att komma ihåg, det här handlar lika mycket om en satsning på bredden som på eliten. Även om vi har en ambition att till stor del fostra egna spelare för A-laget. Vi jobbar också på att få in fler tjejer, och på sikt hoppas vi på ett eget damlag igen, säger ordförande Zetterqvist.

I en devis för Bandyakademin sägs också följande; "Edsbyns IF Bandy har som målsättning att alla ungdomar som vill spela bandy ska ges möjlighet till det och att 90 procent av A-laget ska rekryteras lokalt, där även vårt Bandygymnasium inräknas."

Här finns ju också en klar koppling mellan bredd och topp, ju fler som får chansen att börja med bandy desto större chans att hitta de lokala talangerna.

– Det handlar samtidigt om andra värden också, de flesta kommer inte att bli elitspelare i bandy men de kan ändå få med sig att de under en tid varit delaktiga i Bandyakademin. Alla har ju nytta av att lära sig fungera i ett socialt sammanhang senare i livet, säger Christer Andersson, rektor för Voxnadalens Gymnasium och en rutinerad organisatör både från jobbet och sin tid som tränare/ledare inom fotbollen.

En välkomnande och välorganiserad ungdomsverksamhet öppnar också en väg för nya medborgare.

– Här finns en plats för alla nysvenskar, vi har några unga från Colombia som startat i våra yngre grupper i år, säger Thomas Zetterqvist.

– Det är ju kul, men bandy är samtidigt något väldigt nytt för de flesta från andra länder. Ledarna har gjort ett stort jobb med att hjälpa till med utrustning och annat, säger Daniel Liw, extra glad över att bandyn även tagit mer plats på hög- och mellanstadiet.

Bandyakademin har också erbjudit särskilt riktade kurser, som den i skridskoteknik. Och fler kommer när allt ska utvecklas vidare nästa säsong.

I framtiden kan också kopplingen till gymnasieskolan bli ännu starkare och tydligare.

Rektor Christer Andersson förklarar:

– Bandyförbundets regelverk begränsar sedan några år antalet elever på vårt nationella intag till Bandygymnasiet, men på några års sikt kanske det inte ens behövs. Då kan Bandyakademin fylla den funktionen för studerande utifrån. Redan till nästa läsår har vi några unga spelare från Norge och Finland som kommer hit.

Edsbyns IF fortsätter att bygga för bandyns framtid, och håller pionjärandan levande.

– Vi är bra i dag, men kan alltid bli bättre. Det är vår ständiga strävan, att växa tillsammans med kunskap, säger ordförande Thomas Zetterqvist.

Mer läsning