Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AIK:s spelare går till Hammarby – som satsar på damlaget med nya sponsorpengar

AIK:s elitlag fick lägga ner och svensk dambandy är i kris. Men flera spelare fortsätter nu i Hammarby, där klubbens förre ordförande Sonny Lööf gått in med extra sponsorpengar riktade direkt mot damlaget.
– Vi vill leda dambandyn framåt, säger nye tränaren Mikael "Dallas" Dahlsten.

Annons

AIK spelade sin nionde raka SM-final mot Kareby i våras. Nu väljer de flesta som blev kvar efter elitlagets nedläggning att fortsätta i Hammarby.

Mikael Dahlsten slutade som Hammarbyspelare efter SM-finalen 2001, men är nu tillbaka i bandyn tack vare dottern Olivia som spelar i Hammarbys damlag. Där satsar man nu för att ta över det utrymme som AIK lämnat efter sig.

Flera spelare från AIK:s finallag i våras har bestämt sig för att fortsätta spela bandy på söder: landslagsspelarna Linnea Larsson, Anna Widing och Anna Fosselius, liksom Julia Eriksson, Elin Öhgren och Hanna Brusberg.

LÄS MER: Landslagsmålvakten Linda Odén klubblös efter AIK:s nedläggning

– Jag har precis öppnat en hudvårdssalong i Vasastan och kunde inte flytta på mig så det känns bra att det finns en klubb till i Stockholm och som dessutom vill satsa, säger Anna Widing, som dessutom hade en förfrågning från Skutskär eftersom hon kommer från Gävle.

Turbulensen har varit stor sedan den sportsliga giganten inom dambandyn AIK, med 15 SM-guld och nio raka finaler, plötsligt drog sig ur elitserien på grund av spelarbrist.

– Helst hade jag fortsatt där. Vi lovade varandra efter förlusten i våras att vi skulle komma tillbaka och ta guldet den här säsongen. Men så blir det ju inte nu. Vi var bara 7-8 spelare som ville fortsätta elitsatsa och då går det inte, säger Anna Widing.

LÄS MER: Västerstrand väljer flickverksamheten framför elitserien

Hammarbys förre ordförande Sonny Lööf, grundare till LL-Bolagen som sponsrat föreningen under lång tid, går nu in med extra pengar direkt riktade mot damlaget för att ge laget och spelarna bättre förutsättningar.

Är målet SM-guld?

– Vi har inga sådana mål i nuläget, vi vill utveckla spelarna och leda dambandyn framåt. Vi har bland annat ett helt nytt koncept med träningen, med mer individuellt fokus, och det ska bli spännande att se vilket resultat det ger, säger Mikael Dahlsten.

Han gläds inte åt AIK:s nedläggning, trots att det ger honom ett helt gäng nya spelare i Hammarbytruppen.

– Nej, det är bara tragiskt för dambandyn. Men tydligen har vi inte tillräckligt med spelare för att få ihop två elitlag i Stockholm, säger Hammarbytränaren.

LÄS MER: Krönika: Rätt av bandyförbundet – men också ett självmål som kan bli pinsamt

Mer läsning