Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför lämnar Camilla Andersson SAIK för Skutskär: "Man har tagit oss lite för givet"

/
  • Camilla Andersson och Johanna Pettersson i SAIK-tröjorna inför SM-finalen 2013.

Skutskär har värvat stora delar av Sandvikens damlag. Nu berättar landslagsspelaren Camilla Andersson om varför hon väljer att lämna storklubben och ta ett kliv ner i seriesystemet – för att bli bättre.
– Innan var jag lite orolig för vilka mer som kommer gå dit, kommer det bara bli vi? Man vill ju ändå veta att man spelar i ett bra lag, men sedan tänkte jag att jag kommer nog ångra mig mer om jag inte går dit.

Annons

Det blev lite av en bomb i bandysverige. Skutskär startar ett damlag och började med att värva tre landslagsmeriterade spelare, bland annat systrarna Andersson från Sandvikens AIK.

– Det har varit ett jättesvårt beslut att ta. Men nu känns det helt rätt faktiskt, som det bästa jag kunde gjort, säger Camilla Andersson.

Hon har spelat i SAIK i sju säsonger. Trots att Skutskär är ett nystartat damlag och med största sannolikhet får börja i Allsvenskan, valde landslagsspelaren att fortsätta satsa genom att ta ett steg ner i seriesystemet.

– Ja, jag gjorde ändå det. Jag fick ju höra mycket, "hur kan du välja att göra så" och "Sandviken spelar i Elitserien, varför väljer man inte att satsa där?". Men jag tror inte att jag skulle bli sämre av att gå ner och spela en lägre division, utan jag tror snarare mer på att jag får göra mer saker än det jag får göra i SAIK, säger hon, och utvecklar:

– I SAIK har jag haft min roll, och sedan har det väl varit lite i mitt huvud också: det här ska jag göra, det finns andra i laget som kan göra det här bättre än jag. Jag har stannat i min utvecklingsfas. Jag har ju känt att jag skulle vilja ta ett kliv framåt i min offensiv till exempel, och där tror jag att jag kan utvecklas mer i Skutskär när jag får träna på lite saker som jag aldrig fått träna på innan.

Men det var ett svårt beslut att ta?

– Ja, för mig var det det. Det har varit bekvämt att spela i SAIK, och det är väl alltid svårt att byta klubb. Innan var jag lite orolig för vilka mer som kommer gå dit, kommer det bara bli vi? Man vill ju ändå veta att man spelar i ett bra lag, men sedan tänkte jag att jag kommer nog ångra mig mer om jag inte går dit.

Just suget efter att prova något nytt har flera som värvats till Skutskär vittnat om, och Camilla Andersson utvecklar:

– Det var inte så att jag inte var motiverad till att spela bandy, jag skulle absolut ha fortsatt spela och jag hade säkert fortsatt i SAIK om inte det här kom. Men det har känts som att det har gått som i ett ekorrhjul, allt har bara flutit på och för min del har det bara stått still.

Johanna Pettersson och systrarna Andersson var först att hoppa på Skutskärs tåg. Efter att deras namn offentliggjorts har fler skrivit på för klubben, och det är i nuläget sju spelare och tränaren Johan Sandh som lämnar SAIK för Skutskär.

– Jag har nästan blivit lika paff varenda gång man har sett att någon ny från SAIK har skrivit på. Jag trodde inte att det var så många som skulle gå.

Hur känner du för det som är kvar av SAIK:s lag?

– Jag har ett stort SAIK-hjärta och det känns jobbigt att jag inte vet hur det blir för de som är kvar. Men jag vet ju att SAIK de senaste åren har varit lite bortskämda. Nu har det varit en stor trupp och man har vetat hur det har sett ut varje säsong, men några år tillbaka var det inte så. Då var det lite att man inte riktigt visste hur det skulle se ut. Man visste att det skulle bli ett lag men inte så mycket mer. Det tycker jag inte att de som är kvar får glömma bort.

Skutskärs satsning har ju redan lockat flera stora namn, och sportchefen Kent Hockman har vittnat om hur lite som verkar krävas för att få ett bra damlag.

– Det verkar som att tjejerna inte är vana vid att någon vill satsa på dom, sa han i en tidigare intervju med Bandypuls.

Och Camilla Andersson har reagerat på att det är herrarna som varit mest i fokus.

– Jag kan tycka generellt att den här säsongen och kanske förra säsongen också har det känns som att man lever i skuggan av herrarna. Det är ju väldigt mycket publicitet om herrarna och det är deras matcher som står överallt, det har liksom inte stått någonting om oss innan och det är kanske en tankeställare från SAIK:s sida att man kanske inte ska räkna med att damspelarna alltid ställer upp på det här.

– Har herrarna match så är det ju självklart att vi tränar ute, men en sådan sak som att vi ska kunna ha kvar vårt omklädningsrum inne i Göransson Arena, inte ens så är det ju. Då får vi ta vårat pack och pick ut på Jernvallen för att vara där, för att deras motståndarlags materialare typ ska ha vårat omklädningsrum. Det är väl skit samma egentligen, men att man väljer att sätta undan oss så inför herrarnas motståndarlag tycker jag inte heller är riktigt okej, säger Andersson.

Sedan det blivit officiellt att Skutskär värvat flera SAIK-spelare har man haft möten i klubben där spelarna bland annat lyft fram vad de upplevt har brustit för styrelsen.

– Men jag kan tycka att ett sånt här möte kanske skulle ha kommit redan två år tidigare. Jag tycker att det var lite konstigt att de kom just på det mötet, jag vet inte om de fick upp ögonen att det kanske är lite kris.

– De har ju fått höra hur vi känner och så, och då kommer de väl säkert att ändra på det. Jag hoppas det för de som är kvar, att de får bättre förutsättningar.

Vad för reaktioner har du mött i klubben på att du väljer att lämna?

– Jag tror att de tycker att det är konstigt att man väljer att gå dit när man har bra förutsättningar i SAIK för att spela där. Men som jag kan tycka har man tagit oss lite för givet.

Michelle Löfblad, Camilla Anderssons tidigare lagkamrat i SAIK berättade i en intervju med Bandypuls att hon kände sig sviken av de som lämnar klubben. En reaktion som Camilla Andersson har förståelse för.

– Jag förstår att de som är kvar är besvikna på oss, men det är ju lite såhär det funkar. Klart man kan spela i samma förening i 100 år eller så länge man vill, men jag tycker ändå att man får acceptera att man lämnar klubben. Men jag förstår ju självklart att de tycker att det är tråkigt att vi väljer att gå.

Magnus Holst, ordförande i SAIK, vill inte kommentera läget i klubbens damlag speciellt mycket. Han säger dock att spelartappet till största del beror på att flera inte längre vill elitsatsa.

– Det är ju såhär att många av de där lämnar klubben för att de inte hade någon motivation och vill göra något nytt. Det är ju svårt för oss att göra något åt det. Vill de spela i division 1 och trappa ner, ja men då är det ju så. Det får man respektera.

Och att flera säger att det känns speciellt att någon vill satsa på dem, vad har du att säga om det?

– Finns det något dambandylag som satsar mer på sin dambandy än Sandviken, då är det bara att gratulera.

Camilla Andersson menar dock att hon kommer att fortsätta elitsatsa även i Skutskär.

– Ja, jag kommer iallafall att göra det. Man får vänta och se hur Pettersson väljer att lägga upp det, vad man har för krav på sig. Men jag tror absolut att alla kommer att vilja satsa.

Läs mer:

Skutskär storsatsar på dambandyn – värvar landslagstrio med guldglans

Nya stjärnvärvningar till Skutskär: "Tjejerna är inte vana vid att nån vill satsa på dom"

Landslagsspelaren om flykten från SAIK: "De sviker laget"

Mer läsning