Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter sex VM-guld lägger Emma Kronberg klubban på hyllan – redo för ny roll i Kareby: "Kommer att vara otroligt tufft"

Efter sex VM- och tre SM-guld lägger Karebymittfältaren klubban på hyllan. I stället tar hon en ny roll i organisationen kring de regerande mästarna, som tappat sex spelare sedan senaste guldet. – Väldigt mycket tuffare utgångsläge i år, säger Emma Kronberg.

Annons

Kareby firar guldet efter att ha vunnit SM-finalen mot AIK i mars.

SE OCKSÅ: TV: Se tokjublet efter Karebys bandyguld

Mars 2016. Emma Kronberg lyfter bucklan och firar sitt tredje SM-guld. Kareby IS blir svenska mästare för andra året i rad och klubben ser urstarka ut på toppen av svensk dambandy.

Augusti 2016. En sommar har passerat och förutsättningarna ser helt annorlunda ut för de regerande mästarna. Den här gången har silly season tagit inte mindre än sex spelare från guldlaget. Bara Västerås SK:s satsning på damlaget har plockat fyra guldhjältar från Kareby.

LÄS OCKSÅ: VSK:s damsatsning fortsätter – värvar två guldhjältar från Kareby

Emma Kronberg är en av dem som inte kommer att finnas med på isen kommande säsong. Hon har valt att lägga klubba och skridskor på hyllan, och det för all framtid.

– Jag har väl egentligen sagt att jag ska sluta under väldigt lång tid, så det är väl ingen som tror på mig. Men den här gången känns det definitivt. Jag känner mig nöjd och färdig med bandyn, säger Emma Kronberg, som kan se tillbaka på en väldigt framgångsrik karriär.

Hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här bra

Den Grängesfostrade mittfältaren har sju världsmästerskap på meritlistan. Det har resulterat i sex VM-guld. Lägg till tre SM-guld, och utmärkelsen "Årets tjej i svensk bandy" tre gånger.

Det är inte många som kan stoltsera med den meritlistan.

– Jag är väldigt, väldigt stolt, och väldigt tillfreds med det jag har fått uppleva och det jag har presterat. Även om jag alltid siktat på att bli bäst så när jag sammanfattar det nu på slutet av min karriär inser jag att jag är otroligt tacksam. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här bra.

Emma Kronberg under SM-finalen mot AIK 2016.

Nu tar hon ett kliv tillbaka, men hon lämnar inte bandyn. Hennes nya roll handlar om en sportgrupp i Kareby.

– Huvuduppgiften är att stötta ledarstaben och laget, se till att de har de bästa förutsättningarna och egentligen vara länken mellan laget och föreningen och ledarstaben och föreningen.

Uppdrag nummer ett för sportgruppen handlade om att hitta nya tränare. Guldtränaren Martin Carlström tackade, precis som Kronberg, för sig efter förra säsongen, och kommande säsong är det nygamla tränaren Karl Fredrik "KF" Jonsson som tar över ansvaret, tillsammans med Arne Johansson, pappa till Karebys landslagsmittfältare Camilla Johansson.

LÄS OCKSÅ: Norsk junior bakom Karebys guldryck: "Mäktigt att få spela här, helt sjukt"

De två, och de spelare som är kvar, har en tuff uppgift framför sig. Kareby har inte försökt värva efter spelarflykten, utan väljer att satsa på egna yngre spelare.

– Det är ju många tunga avbräck, men vi har ett samarbet med Surte som vi haft många år och vi har ett gäng därifrån som står och knackar på dörren och vill komma in. Det kommer bli en generationsväxling, och de här yngre tjejerna får verkligen visa framfötterna och får chansen nu att slå sig in i laget på riktigt, säger Kronberg.

Men det kommer att bli stor skillnad på rollerna i laget?

– Ja, absolut, framför allt kommer de som är lite mer rutinerade få ta ett ännu större ansvar nu. Vi har ju haft nästan ett för bra lag de sista året, det blir lite transportsträcka över seriespelet. Jag känner ju att serien är mer intressant nu än den någonsin varit, det är fler lag som har bra spelare och fler lag som kommer att kunna vara med och tampas om segern i serien och slutspelsplatserna. Det är inte lika självklart vilka lag som kommer att vara i final i år som det kanske var förra året. Bara det skulle jag som spelare tycka var otroligt inspirerande och motiverande.

LÄS OCKSÅ: Söråkers skyttedrottning fjärde nyförvärvet i Västerås satsning: "Vill vara med och vinna ett SM-guld"

Emma Kronberg, som nu tar en roll i en sportgrupp i Kareby, tror att det finns goda möjligheter att laget får fira med guldhjälmar även efter kommande säsong.

Trots att nyckelspelare har lämnat för andra lag i elitserien tror Emma Kronberg att Kareby kommer att kunna vara med i guldstriden även den här säsongen.

– Definitivt, med tanke på den stomme vi har kvar och de bärande spelarna vi har så tror jag att det inte är någon omöjlighet. Det kommer att vara otroligt tufft, men jag skulle inte bli förvånad om vi var på toppen även i år.

Så målet är ett guld för tredje året i rad?

– Ja, det är det definitivt. Vi är ju på toppen och regerande mästare så det är klart att vi inte släpper ifrån oss den positionen frivilligt, inte utan kamp. Alla i laget vill försvara det där guldet. Sedan är vi alla otroligt medvetna om att det är ett väldigt mycket tuffare utgångsläge vi har i år.

LÄS OCKSÅ: Så spelas damernas elitserie 2016/2017 – mästarna möter Sandviken i premiären

Mer läsning