Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter spelarflykten i damlaget – SAIK kontrar med två ryska toppspelare

/
  • Elena Goremykina och Olga Bogdanova blir SAIK:s första ryska damspelare genom tiderna.
  • Alexander Driagin är ny huvudtränare för damlaget, Sofia Rådman slutar som spelare efter 17 år och kommer hjälpa till som lagledare.

Halva laget försvann till Skutskär. Här kontrar Sandviken – med två ryska toppspelare.
Elena Goremykina och Olga Bogdanova är klara för damlaget.
– De kommer göra väldigt mycket mål i den svenska elitserien, tror Sofia Rådman som ansluter till ledarstaben.

Annons

Det blir mycket ryskt i Sandviken kommande säsong. Sedan tidigare har herrlaget gjort klart med Alan Dzhusojev och Sergej Infalin som en av två tränare. I damlaget tar nu förre SAIK-spelaren Alexander Driagin över som huvudtränare, samtidigt som man värvar två av Rysslands absolut bästa spelare.

23-åriga Elena Goremykina (fd Rybakova) och 22-åriga Olga Bogdanova sätter spets på en trupp som åderlåtits betänkligt efter serieslutet. Den ryska duon ansluter i augusti och kommer spela bandy på heltid, vilket är ytterst ovanligt i svensk dambandy. För att de ska få arbetstillstånd måste SAIK garantera en inkomst på 14 300 kronor i månaden.

Vilka är då de ryska spelarna, som hör hemma i Record från Irkutsk? Sofia Rådman, som kommer ingå i ledarstaben och avlasta Per Lodin i rollen som lagledare, har mött dem både i World cup och landslaget.

– Det är två offensiva spelare som tillhör topp fem i Ryssland och de kommer säkert göra väldigt många mål i den svenska elitserien. De skjuter väldigt hårt båda två, säger Sofia Rådman.

Goremykina och Bogdanova blir SAIK:s första ryska spelare på damsidan och klubbens ordförande Magnus Holst tycker inte att man behöver sänka ambitionsnivån – trots alla spelartapp till framför allt Skutskär. Sju spelare har gått dit, med landslagssystrarna Malin och Camilla Andersson i täten.

– Vi har ett lag som kan vara med och kämpa om SM-guldet och har inte stängt dörren för ytterligare nyförvärv, vi jobbar på någon till, säger Holst.

Var du orolig för damlagets framtid när så många spelare valde att lämna er?

– Det var en situation som vi inte var beredda på, det fanns ingenting som pekade mot det i de utvärderingar vi hade efter säsongen. Men jag har aldrig hyst någon tvekan om att vi inte skulle reda upp det.

Sofia Rådman tror även hon att laget kommer kunna hävda sig i elitserien, även om hon nu slutar spela efter 17 säsonger i laget. Och hon står fast vid att hon tänker hålla sig vid sidan om planen i fortsättningen.

– Jag är ganska tillfreds med det beslutet och har inga planer på att börja spela igen. Men jag har ett stort SAIK-hjärta och tyckte det var självklart att ställa upp på det sätt jag kan.

Hur reagerade du på alla avhopp?

– Det var inte så jag hade tänkt det, jag hade en egen liten plan om vilka som skulle ta över efter mig och så vidare, men så blir det ju inte. Men det blir nog bra ändå.

Jonas Brändholm kommer assistera Alexander Driagin, och truppen består av tio spelare som är kvar plus de två ryska tillskotten. SAIK har även ett F17-lag och ett nytt samarbete med Grycksbo att plocka spelare i från.

LÄS ÄVEN: Därför lämnar Camilla Andersson SAIK för Skutskär: "Man har tagit oss lite för givet"

LÄS MER: Landslagsspelaren om flykten från SAIK: "De sviker laget"

Mer läsning