Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multitalangens sköna revansch efter VM-petningen: "Med tanke på att jag vann skytteligan så"

Skytteligavinsten i elitserien räckte bara till en reservplats i VM. Sedan dess har Matilda Plan suttit på bänken i damallsvenska Eskilstuna United och blivit uttagen i F18-landslaget – i fotboll. Nu får hon chansen på nytt i bandylandslaget.
- Det känns verkligen som en revansch, säger Västeråskaptenen.

Annons

VSK Bandys damlag stod för en i det närmaste historisk säsong under fjolåret – när de tog sig hela vägen till SM-semifinal innan AIK blev för svåra. Och den klarast lysande stjärnan var lagkaptenen Matilda Plan – som med sitt driv, sin kraft och sin målfarlighet – stod för flera avgörande prestationer i den grönvita tröjan.

För egen del kröntes säsongen med en vinst i elitseriens skytteliga där Plan stod för totalt 19+5=24 poäng på tio matcher i grundserien – trots att hon större delen av säsongen huserade på mittfältet.Men trots den fina säsongen blev Plan bara reserv när VM-truppen skulle utses i mitten av januari.

Var det ett felval av dem att inte ta ut dig med tanke på hur du presterade i fjol?

- Med tanke på att jag vann skytteligan, så kanske. Men det berodde nog på vad de var ute efter och de gick nog mycket på rutin, samtidigt som jag är ganska ny, säger hon.

Känns det här som en revansch?

- Ja, det gör det verkligen. Jag försökte vissa förra året att jag ville med till VM, men jag får försöka ta chansen nu i stället. Det är riktigt kul att vara tillbaka, säger hon.

Matilda Plan, VSK Bandy

Damlandslaget har fått en ny förbundskapten i Magnus Nordin – och även om de bara hunnit prata vid ett tillfälle har Plan fått ett positivt intryck.

- Han ringde mig för några veckor sedan och sa att jag skulle bli uttagen till landslagslägret, men mer än så var det inte. Sedan sa han att vi skulle snacka mer under lägrets gång. Jag har hört att han har varit med länge och att han verkligen kan det han håller på med. Det känns positivt. Han frågade lite hur jag har hållit i gång och tränat också.

Hållit i gång har Plan sannerligen gjort. Parallellt med bandyn spelar 18-åringen även fotboll i toppklubben Eskilstuna United.

- Jag spelar med laget under damallsvenska truppen och lirade Gothia cup i somras. Dessutom blev jag uttagen i F18-landslaget, men kunde inte åka för att jag blev sjuk. Det var lite surt, men jag får träna med A-laget ibland och har suttit på bänken i några allsvenska matcher i år.

Med andra ord är Plan en stor talang så väl inom fotboll som bandy – men hur planen ser ut framöver vet hon inte riktigt ännu.

- Just nu vill jag inte sluta med någon av sporterna. Speciellt inte när jag är med i landslaget i båda. Men om jag ska satsa fullt ut på fotbollen lär jag nog sluta med bandyn. Men det vill jag inte. Jag vill spela VM först, säger Plan.

Plan är en av fyra spelare från VSK Bandy som får chansen i landslaget. De tre andra är Sara Carlström, Malin Persson och Sophia Adolfsson.

Mer läsning