Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk junior bakom Karebys guldryck: "Mäktigt att få spela här, helt sjukt"

/
  • Charlotte Selbeck, anfallare, och  Sara Carlström, målvakt, hos svenska mästarna Kareby – som försvarade sin titel på Tele 2 Arena.

I VM sköt hon hem bronset till Norge.
I SM-finalen mot AIK tog Charlotte Selbeck en huvudroll när Kareby satte in guldrycket.
– Det kändes lugnare då, även om man aldrig kan vara helt lugn i bandy, säger den 18-åriga anfallaren som fixade en straff och gjorde mål inom loppet av en minut.

Annons

I VM i USA gick bronsmatchen Norge–Kanada till förlängning. Med bara minuter kvar till straffläggning fick Norge en straff som junioren Charlotte Selbeck tog hand om.

– Det var bara kliva fram och försöka sätta den. Vi vill ha brons med Norge. Vårt mål är väl självklart guld, men man måste vara lite realistisk, säger hon.

Läs mer: Så ska Kareby försvara SM-guldet: "Öppen raggarbandy"

Charlotte Selbeck kom till Kareby för tre säsonger sedan. Under hennes första år i klubben fick hon vara med som avbytare när Kareby föll mot AIK, förra säsongen var hon med och vann SM-guld.

I SM-finalen, tredje året på raken mot AIK, fick Kareby en smakstart då defensiva mittfältaren Sara Bergvall slog in en retur efter ett inspel redan i den tredje minuten. Den första halvleken mellan dambandyns giganter i Sverige präglades knappast av något skönspel – utan det mesta handlade om kamp. Kareby hade med sig ledningen till paus.

Läs även: Saknades i förra SM-finalen – nu vill VM-hjälten ta tillbaka guldet till AIK: "Ska bli sjukt kul"

Det var efter timmen spelad som Charlotte Selbeck tog huvudrollen. Först fixade hon den straff som Kareby gjorde 2–0 på.

– Jag var på väg igenom, och trodde att jag hade tappat bollen. Men jag kom nästan fri och blev tacklad, så den kändes helt rätt, säger Charlotte Selbeck.

Linnea Gunnarsson klippte in straffen säkert bakom AIK-målvakten Linda Odén. Knappa minuten senare snodde Charlotte Selbeck bollen av AIK-försvaret, klev runt och hängde in 3–0.

– Jag tog bollen från försvararen, hade en spelare kvar och såg att hon började backa. Så jag försökte gå runt, och drog bort både målvakten och försvararen, säger hon.

Kändes det klart då?

– Det kändes lugnare, men man kan aldrig vara helt lugn i bandy. Tre mål, men ändå 30 minuter kvar, det kan hända mycket på bara två minuter.

AIK reducerade på hörna, Mikael Hasselgren, och hade även ett 2–3-mål inne i 90:e minuten – men det dömdes bort då domarna ansåg att Mikaela Hasselgren gjort en medveten rörelse med axeln för att få bollen i mål.

Kareby höll ut och tar hand om SM-bucklan för andra året i rad.

– Det är mäktigt att få spela här, helt sjukt, säger Charlotte Selbeck.

Bronshjälte i VM och guldhjälte i Sverige – en rätt bra säsong för din del?

– Ja, en mycket bra säsong. Det var jätteroligt både att få spela med de norska tjejerna och sedan få vara med de här fantastiska tjejerna i Kareby.

Mer läsning