Söndag 21 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknades i förra SM-finalen – nu vill VM-hjälten ta tillbaka guldet till AIK: "Ska bli sjukt kul"

/
  • Matilda Svenler på torsdagens presskonferens på Tele 2 Arena.

Hon vann poängligan i VM, men hamnade längre ner i elitserien än många hade trott.
Senast Matilda Svenler spelade i AIK blev det guld.
– Vi har en fruktansvärt bred trupp, säger den 21-åriga landslagsanfallaren inför lördagens final mot Karby.

Annons

Inför säsongen 2013/2014 lämnade forwarden Matilda Svenler sin moderklubb Tranås BoIS för att testa lyckan i AIK.

Hur det gick?

Skytteligaseger och SM-guld på Friends Arena. AIK:s 15:e guld blev Svenlers första. Sedan lämnade hon efter bara en säsong och gick tillbaka hem till Småland, till storsatsande Skirö AIK.

– Det var väl en bra säsong, med de förutsättningarna som var där vi sparkade tränarna under säsongen. Skirö värvade tre toppspelare inom dambandyn och trodde väl att det skulle bli guld på en gång. Men det funkar inte så, säger Matilda Svenler, som gick tillbaka till AIK till den här säsongen.

I början av februari var 21-åriga Matilda Svenler med i det svenska VM-lag som tog tillbaka guldet från Ryssland. Hon vann poängligan i mästerskapet som spelades i USA och delade på skytteligavinsten med tio mål.

– En riktig upplevelse, riktigt stort. Att få åka till USA är coolt bara det. Att dessutom få spela bandy där är inget man kommer göra så många gånger i livet, säger hon.

Efter två skytteligasegrar på raken, debutåret i AIK och det efterföljande i Skirö, förväntade sig nog många att Matilda Svenler skulle vinna den även i år. Men med för henne blygsamma 15 mål på tolv matcher slutade det med en delad femteplats i skytteligan.

– Många tippade väl att jag skulle vinna, i och med att jag vunnit den två år i rad. Men det är många andra som gör det bra också, och det beror nog även på att vi i AIK har en fruktansvärt bred trupp, många målskyttar och många olika målskyttar i varje match. Det är inte lika lätt att vara tongivande i ett sådant lag, säger Matilda Svenler, som gjorde fem mål i de två semifinalmatcherna mot Västerås.

I finalen 2015, den första på Tele 2 Arena, föll AIK mot Kareby. Nu möts ettan och tvåan i serien igen för tredje året i följd i finalen.

– Jag var här och kollade finalen förra året, och det saknades något, helt klart, säger Matilda Svenler.

Du, alltså?

– Haha, nej, men jag, "Mickis" (Matilda Hasselgren) och Matilda Johansson, också en gammal AIK:are som är tillbaka, tillför väl mycket i offensiven. Det var väl det som AIK saknade förra året.

Hur ser du på skillnaderna på att spela final på Friends och Tele 2?

– Det är nog ingen större skillnad, arena som arena. Jag vet inte om det kommer att märkas, men det är bra med en träning här innan finalen, säger hon.

– Det ska bli sjukt kul att få spela en sådan här match på en sådan här arena i Sverige.

Mer läsning