Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skutskär aldrig kvalificerat att söka elitserieplatsen: "Det är knepigt att man inte sa något om det"

I samband med beskedet om att Grycksbo och Västerstrand AIK erbjöds platserna till damernas elitserie fick Skutskär reda på att de inte ens var kvalificerade att ansöka om platsen. "Det finns ju alltid möjlighet att vi skulle ha ringt till Skutskär, men vi ville att alla skulle få samma bild på samma gång", säger Christer Persson, ordförande i bandyförbundets tävlingskommitté.

Annons

Skutskärs ordförande Sören Sandström reagerar med viss förvåning på beskedet från förbundet, som nådde honom under tisdagen.

– När vi nu vet vilket regelverk man använt sig av är det inte så konstigt egentligen. Som vi uppfattade saken så var det så att om man inte fick fullt i elitserien var man benägen att kunna vakanssätta antalet platser utan att fråga lag i underliggande division. Det var den frågan vi ville ha fram, för det måste gälla samma saker för damer som för herrarna tycker vi, säger Sandström och fortsätter.

– Nu visade det sig att man hade ett sådant regelverka och körde efter det från förbundets håll och det var ju positivt, får man lov att säga. Nästa steg är att vi formellt inte var kvalificerade eftersom vi inte hade någon placering i fjolårets allsvenska.

Läs också: Här är klubbarna som kan ersätta AIK och Skirö i damernas elitserie

Sandström är förvånad över att Skutskär inte fått veta tidigare att deras ansökan inte skulle gå igenom.

– Det är knepigt att man inte sa något om det. Eftersom vi skickade in denna förfrågan så visste inte vi bättre. Både vi och massmedia har haft kontakt med förbundet och de har då sagt att Skutskärs ansökan nu ligger på bordet för hantering. Då hade de kunnat sagt direkt att vi inte var kvalificerade. Det är det jag kan tycka är lite konstigt. Vi hade kunnat lägga tid på mycket annat än det här.

Från förbundets sida menar Christer Persson, ordförande Bandyförbundets tävlingskommitté, att de försökt hitta lösningar för Skutskär men att de till slut märkte att tävlingsbestämmelserna omöjliggjorde elitseriespel för den nybildade föreningen.

– Vi ville titta om det fanns någon möjlighet, men när vi har tittat i tävlingsbestämmelserna står det klart och tydligt att man dels ska titta på föregående års resultat när man tittar på vakanta platser. Det innebär att de, som nybildad förening, inte kan det enligt våra tävlingsbestämmelser.

När upptäckte ni det?

– Vi hade ett möte i fredags där vi studerade tävlingsbestämmelserna ordentligt. Det var då, när vi såg exakt vad som stod i tävlingsbestämmelserna, som vi såg det.

Hade ni kunnat kontakta Skutskär med uppgifterna redan i fredags?

– Det hade vi säkert kunnat, men vi hade ordförandekonferens med alla kommittéer och styrelser från fredag eftermiddag till lördag eftermiddag, därefter satte jag mig för att skriva ett svar till Skutskär och ett allmänt svar till alla andra. Den var klar i söndags eftermiddag, sedan dröjde det ett dygn på grund av att kansliet inte hade möjlighet att få ut den förrän i dag. Det finns ju alltid möjlighet att vi skulle ha ringt till Skutskär, men vi ville att alla skulle få samma bild på samma gång. Den gick ut till Skutskär först, sedan gick den ut till övriga föreningar en kvart efter. Därefter gick den ut till media och allmänheten ett par timmar efter.

Läs också: Storsatsande Skutskärs IF hoppas på friplats i damernas elitserie: "Vi har ett lag som räcker till"

Från Skutskärs sida menar ordförande Sören Sandström att deras ansökan kanske fört något gott med sig trots allt.

– Vi har ansträngt oss, men kanske inte fullt i onödan. Vi har åtminstone fått fram att samma regler ska gälla för damer och herrar. Nu vet alla inom dambandyorganisationen i Sverige vad som gäller. Det kanske är på tiden att man får lite fokus på den här typen av grejer, annars tror jag inte att dambandyn kan ta sig vidare.

– Nu går vi vidare framåt. Nu får vi spela i vår allsvenska här och det har vi varit beredda på att göra hela tiden.

Hur allsvenskan kommer att delas in meddelas nästa vecka.

– Skirö kommer att erbjudas en plats i allsvenskan. AIK har vi inte fått någon förfrågan från, så vi vet inte om de kommer att ha ett lag över huvud taget. Hammarby har gjort en förfrågan för en plats i allsvenskan med ett U-lag. Det kommer till ett lag i södra allsvenskan med Skirö, sedan får vi se var vi stoppar in Hammarby. Det vågar jag inte spekulera i nu.

Mer läsning