Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skutskär storsatsar på dambandyn – värvar landslagstrio med guldglans

/
  • Camilla Andersson, Linnea Gunnarsson och Malin Andersson är alla klara för hårdsatsande Skutskär – som får Johanna Pettersson som spelande tränare.

Dambandyn i Skutskär har legat nere – men nu satsas det rejält.
Tre nyblivna världsmästare har redan värvats, och mer är på gång.
Målet är att snabbt bli ett topplag i elitserien.
– Här får jag verkligen chansen att bygga något från grunden, säger Johanna Pettersson som blir spelande tränare.

Annons

Pettersson, en av svensk bandys bästa kvinnliga spelare genom tiderna med sex skytteligatitlar i SAIK-dressen och ett helt gäng VM-guld, borgar för att ge satsningen ytterligare seriositet.

Skutskär har ägnat de senaste åren åt att lägga kraft och pengar på att få i ordning den konstfrusna isbanan. Nu är den betald och då finns det resurser till att återigen satsa både på herrlaget och kanske framför allt damlaget, där verksamheten legat nere helt.

Landslagsspelarna Malin och Camilla Andersson är från Skutskär från början och har värvats hem igen från Sandviken, och Linnea Gunnarsson från Kareby. Alla tre var med och vann VM-guld i USA tidigare i vintras.

– Det känns kul att prova något nytt, och även kul att Skutskär gör en sån här satsning. Ett damlag leder också till flicklag och att man kan få i gång ungdomsverksamheten, säger Malin Andersson som spelat nio säsonger i SAIK.

Frågan är vilken serie Skutskär får starta i, allsvenskan eller elitserien direkt? Skutskärs sportchef Kent Hockman säger att man lämnat in en förfrågan till bandyförbundet om att få starta upp i elitserien, men normalt sett måste man gå vägen via den lägre serien.

– Vi skulle absolut inte göra bort oss i elitserien, men blir det inte så får vi ta ett år i allsvenskan först, säger Johanna Pettersson som inte tvekade att hoppa på sitt första tränarjobb.

– Jag har nog alltid vetat att jag skulle bli tränare nån gång, jag är pedagog i grunden och brinner för det. Och det är här en perfekt möjlighet att bygga något från scratch, säger Pettersson som till vardags jobbar med att utbilda spelare på bandygymnasiet i Sandviken.

Precis som de tre landslagsspelarna har hon skrivit på ett treårskontrakt – men fler spelare är på väg in. Johanna Pettersson har 18 namn på sin spelarlista redan nu, även om alla inte är helt klara ännu.

– Det är här är verkligen inget ploj, när jag gör nåt gör jag det ordentligt och de som kommer hit ska vilja satsa och träna hårt. Fysiken är a och o för att nå långt.

Linnea Gunnarsson har två raka SM-guld med Kareby och var även med i det SAIK-lag som tog guldet 2013 – precis som systrarna Andersson.

Mer läsning