Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 tveksamma i silly season

/
  • Per Hellmyrs och klubbchef Robban Lindgren i smörre chock efter den negativa röstningen om bandyhall i Bollnäs kommunfullmäktige.
  • Misha Svechnikov var på väg hem till Ljusdals BK – om det inte varit för det där eländiga kvalet.
  • Pär Törnberg droppades av Bollnäs, ett tveksamt beslut.
  • Röstsiffrorna i Bollnäs KF, det blev förlust för bandyhallslånet med 20–25.
  • Jonas
  • Anders Svensson – världsmålvakten som drog tillbaka till Ryssland när svenska klubbor var kallsinniga.

En lång silly season är sannolikt över. En lång rad beslut har fattats – en del mer klockrena än andra. Några rent av rätt dåliga, åtminstone enligt Bandypuls krönikör Peter Axman. Som tar fram luppen och presenterar 5 tveksamheter...

Annons

1) Villa Lidköping drabbas av akut åldersnoja

Anders Svensson är en hedersman. Om målvaktsprofilen från Rättvik – som bor i Edsbyn – säger att han är i bästa form efter sina ryska säsonger, då är han också i bästa form. Och då innebär det helt enkelt att han håller landslagsklass som en av världens bästa bandymålvakter. Det verkade klubbledningen i Villa Lidköping också begripa, ända tills de tappade det förståndet och plötsligt kovände på tröskeln till ett spännande kontrakt.

Plötsligt var det viktigare att satsa "långsiktigt" och "hemvävt", vilket är svårbegripligt av en klubb i stort behov av en kortsiktig framgång. Villa har det bästa förutsättningar med en fantastisk hall och ett glödande intresse i bandyfästet Lidköping – det enda som fattas är ju guldglansen. Den enda rimliga förklaringen här är ett galopperande fall av åldersnoja. "Sverre" är 39 år ung, två år yngre än den mäktige profilen Andreas Bergwall som höll i nyckeln när Västerås vann SM-guld 2015. Svensson hade haft kapacitet att spela en lika tung roll i Villa. Nu hittade Anders Svensson en sista utväg i ryska Volga – tur för honom men samtidigt en förlust för Villa och svensk bandy. I vilken annan lagsport skulle intresset för en världsmålvakt vara så svalt?

2) Bollnäs KF nobbar bandyhall – igen

Bollnäs och bandyhall – det är numera en sorglustig historia som vore det en lika dålig som evig följetong i Grönköpings Veckoblad. Dessvärre är det bara bister verklighet när de styrande i bandymetropolen lägger krokben för sig själva – igen och igen. Under sju svåra år har långbänkarna staplats på varandra när den här heta potatisen skickats fram och tillbaka, härs och tvärs. I slutet av april var det – äntligen – dags för kommunfullmäktige att rösta om ett kommunalt lån på 61 miljoner kronor till Bollnäs GIF för byggandet av bandyhall på Sävstaås.

Det fanns en hel del dramatik både före, under och efter röstningen. Bollnäspartiets gruppledare Olov Nilsson Sträng – tidigare ordförande i bandyklubben – var positiv till ett lån men stannade hemma då han inte ville gå emot det egna partiets linje i frågan. Några veckor senare fick han sparken ur partiet.

Ett lovande utgångsläge för Giffarna ändrades snart när gamla "spöken" – Arenabolaget och SJ-området – gjorde plötslig comeback i manegen. Och lika plötsligt sprang flera ledamöter som yra höns åt andra hållet igen. Bandylånet röstades ned med siffrorna 20–25. En förlust för Bollnäs GIF och för framtidstron i kommunen. En närmast chockad Per Hellmyrs pratade med darrande stämma om "värsta skitkommunen" – och en bandyhall känns just nu mycket långt borta.

3) Bollnäs dumpar vass profil

Kanske det bara handlade om debet och kredit, en krass värdering. Bollnäs klubbchef Rober Lindgren deklarerade i början av silly season att "kapital skulle frigöras ur befintlig trupp". Men över Sävstaås hovrar frågan kvar, om det verkligen var nödvändigt att rationalisera bort en klasslirare som Pär Törnberg?

Okej för att "Pärtan" inte längre har samma bärande roll som under finalåren, då som Per Hellmyrs förste vapendragare. Men veteranen med elitseriens lägsta tyngdpunkt har fortfarande mycket att addera till vilket topplag som helst. För Törnberg själv kom det bistra beskedet som en oväntad kalldusch. Och det kvarstår som ett lite onödigt – och ganska tveksamt – drag av en klubb som med ambitionen att rusta en bred trupp och spetsa för guldjakt.

4) Vetlanda drabbas av akut åldersnoja

Listans andra dystra exempel på en klubb som väljer lägga mer fokus på ålder än kvalitet och rutin. Visst - någon gång är det ju dags för nytt blod och ny ung generation att få en chans att växa in i elitseriekostymen. Men likväl kändes det tveksamt när Vetlanda avpolletterade en besviken Jonas "Skorven" Persson efter sju fina säsonger i småland. Redan förra säsongen fick han ofta stå tillbaka när klubben började skola in 20-årige talangen Philip Svensk. "Skorven" såg det komma, men gillade inte utgången; "Jag är besviken på det beslutet som VBK har tagit och framförallt att det baserar sig på ålder och inte på prestation."

Och där har den ytterst kompetente målvakten en given poäng. Varför skulle inte en 40-åring, med ovärderlig rutin, kunna spela stort i nyckelroll flera år framåt. Återigen ett synnerligen tveksamt agerande, återigen i sken av "gamlingen" Bergwalls grymma säsong i Västerås och landslaget.

5) Ljusdal och historiens sämsta tajming

Måhända en udda fågel på listan, men som förtjänar sin plats även om det varken handlar om direkt tveksamhet eller ett beslut. Nej, här snackar vi den sämsta tajmingen av dålig bandyform i mannaminne. Ljusdals BK hade tidigare säsonger just precis klarat den tuffa dansen på kvalspelets slaka lina över den relativa avgrund som heter allsvenskan. Men när årets upplaga av LBK underpresterade och drattlade på ändan i kvalserien – då fick det oanade konsekvenser.

Smärtan för alla LBK-supportrar fördjupades när det i efterhand stod klart att den "förlorade sonen", bygdens stora bandyhopp, Micha Svechnikov faktiskt var redo för en comeback i gulgrönt. Men det bara under förutsättning att laget hängde kvar i elitserien. Även det här är väl ett sår som läker så småningom, men det tar sin tid och ärret kommer att klia länge, länge...

Mer läsning