Måndag 22 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abbe Bodin om det nya bandylivet i Kalix: "Rysslandskänsla – tills jag fick lönen"

Det är långt hemifrån, språket är annorlunda och det är många ryssar i laget.
Men målvakten Abbe Bodin har inte flyttat till Sibirien – bara till Kalix.
– Det är lite Rysslandskänsla. Tills jag fick lönekuvertet, säger han med ett skratt.

Annons

Abbe Bodin och Kalix vann Remium cup efter finalseger mot Murmansk, men det är en av få träningsmatcher på försäsongen.

Många Kalixspelare har flyttat söderut för att utvecklas som bandyspelare i bättre lag, så är det i stort sett varje säsong. I år är det Christoffer Norin (Villa Lidköping).

Men Abbe Bodin har gjort den ovanliga resan – den omvända flytten från söder till norr. Han lämnar dessutom värmen i Göransson Arena för den stundtals bitande kylan på Kalix IP, och blir särbo i stället för sambo med partnern Alina Zinkevitch, som spelar bandy i Skutskär. Frågan måste ställas: varför?

– Jag är 24 år och står noterad för 200 matcher nånting i SAIK, men då är det 30 på isen och 170 på bänken. Jag är i ett läge där jag måste spela matcher, och även om jag inte tar ut något i förskott så har jag självklart en vilja och förhoppning om att vara förstavalet i Kalix i vinter.

Hur är du på distansförhållanden?

– Det vet jag inte, vi har varit klistrade till varandra under de sex år vi varit tillsammans så det blir en ny prövning. Hittills har det gått bra, men det blir tuffare när säsongen drar igång.

Det fascinerande med Abbe Bodin är att han trots alla matcher på bänken ändå vaktat målet i två SM-finaler för SAIK – först i guldmatchen mot Västerås när Pasi Hiekkanen hade skadat ljumsken, och sen året efter när Martin Falk blev magsjuk.

Men han behövde ingen lång betänketid när Kalix hörde av sig och behövde en ersättare till Björn Hellman (Borlänge) – trots utomhusspel på Kalix fruktade hemmaarena.

– Det är klart att jag helst hade spelat i en hall, men har man inte det valet så har man inte. Och för en målvakt spelar inte inne eller ute lika stor roll som det gör för en utespelare. Där är det känsligare när bollarna hoppar, men vi ska ju bara ta bollarna. Man blir bortskämd i en hall, men här gnäller ingen över att vi tränar på rink i två veckor. Det är bara så det är.

I Sandviken jobbade Abbe Bodin skift på Sandvik och det fanns matcher när han åkte direkt hem från exempelvis Vänersborg och ställde sig vid en maskin hela natten. Timvikarie på låg- och mellanstadiet i Kalix rimmar bättre med livet som elitidrottsman.

Alldeles nyligen blev det klart att Mats Rönnqvist, som hoppade av efter två år som huvudtränare i somras, nu återvänder och nu delar på ansvaret med Andrei Nuzhdinov som kommer få lägga en hel del kraft på Kalix fyra ryssar: Leonid Bedarev, Ivan Detsura, Alexandr Zheltiakov och Anton Khrapenkov som var med redan i fjol.

LÄS MER: Ryska talanger klara för Kalix

Dessutom kliver Patrik "Palle" Rönnkvist in som resurstränare vilket innebär att bröderna Rönnqvist nu för första gången tränar Kalix tillsammans – de har bara gjort det var för sig tidigare.

Av ekonomiska skäl har klubben valt att ha all sin försäsongsträning på hemmaplan och bara spelat enstaka träningsmatcher mot Murmansk och HT Bandy. En stor anledning är de långa bortaresorna. I vinter tar man buss till Hälsingland, och flyg till Arlanda eller Landvetter till övriga matcher.

Vad tycker du talar för er?

– Att ingen har mött oss kanske, det finns en liten charm i det. Ingen vet hur bra vi är, inte ens vi själva. Men vi kommer ju inte vinna SM-guld, det gör vi inte, säger Abbe Bodin

LÄS MER: Kalix poänggörare slutar – tills vidare

Mer läsning